Екологија Некатегоризовано Саопштењe Урбанизам

Бувљак на Миљаковцу – бити или не бити

Недавно је нови градоначелник Београда, Александар Шапић, најавио измештање ОТЦ, познатијег као ,,Бувљак“, из Новобеоградског блока 43, на нову локацију, која се налази на општини Раковица. Бувљак, према постојећим плановима, треба да буде премештен на месту пијаце на Миљаковцу (већ од септембра), која већ неколико година није у употреби.

Какве је ситуација на Миљаковцу?

На Миљаковцу постоји, међу његовим житељима, чувена пијаца која је радила од 1984-1997, а наредне 2 године је била практично нека врста бувље пијаце. Од тада та пијаца ради у смањеном обиму, а задњих пар година је потпуно угшена. Остале су поломљене тезге, све је зарасло у коров и више служи као сметлиште, заборављено попут древне Атлантиде.

Простор на коме је била пијаца је велики и налази се у власништву Јавног предузећа ,,Градске пијаце,, односно у власништву града Београда. То значи да у имовинско-правном смислу не постоје препреке да се чувени Бувљак пресели на Миљаковачка брда.

Међутим, велики број грађана нашег насеља није за то да се у комшилук досели “бувљак”. Миљаковац има велики проблем паркинга и не видимо како би било места да се паркирају сви закупци са новобеоградског Бувљака, којих најмање има, процењује се преко 400.

Наиме једна од идеја ДЈБ Суверенисти Раковица, јесте да се овај простор на Миљаковцу претвори или у паркинг места или у зелену пијацу. То је и став већине житеља општине, али никако у чувени Бувљак, који је у зениту славе, посећивало и неколико стотина хиљада људи током године.

Када се све сумира, као две главне замерке овој „Шапићевој“ идеји, која датира још од пре 15 година, јесу недовољан простор и недовољан број паркинг места за онолики Бувљак, као и лоша повезаност са свим деловима града, што је свакако важно закупцима, али у купцима од којих Бувљак живи.

Нисмо против пресељења Бувљака на територију Општине Раковица, али нека то буде ван насеља на довољно великом простору, како не би правио саобраћајни хаос и загорчавао живот нашим суграђанима.

ОО ДЈБ Суверенисти Раковица

Ознаке

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар