Ekologija Nekategorizovano Saopštenje Urbanizam

Buvljak na Miljakovcu – biti ili ne biti

Nedavno je novi gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, najavio izmeštanje OTC, poznatijeg kao ,,Buvljak“, iz Novobeogradskog bloka 43, na novu lokaciju, koja se nalazi na opštini Rakovica. Buvljak, prema postojećim planovima, treba da bude premešten na mestu pijace na Miljakovcu (već od septembra), koja već nekoliko godina nije u upotrebi.

Kakve je situacija na Miljakovcu?

Na Miljakovcu postoji, među njegovim žiteljima, čuvena pijaca koja je radila od 1984-1997, a naredne 2 godine je bila praktično neka vrsta buvlje pijace. Od tada ta pijaca radi u smanjenom obimu, a zadnjih par godina je potpuno ugšena. Ostale su polomljene tezge, sve je zaraslo u korov i više služi kao smetlište, zaboravljeno poput drevne Atlantide.

Prostor na kome je bila pijaca je veliki i nalazi se u vlasništvu Javnog preduzeća ,,Gradske pijace,, odnosno u vlasništvu grada Beograda. To znači da u imovinsko-pravnom smislu ne postoje prepreke da se čuveni Buvljak preseli na Miljakovačka brda.

Međutim, veliki broj građana našeg naselja nije za to da se u komšiluk doseli “buvljak”. Miljakovac ima veliki problem parkinga i ne vidimo kako bi bilo mesta da se parkiraju svi zakupci sa novobeogradskog Buvljaka, kojih najmanje ima, procenjuje se preko 400.

Naime jedna od ideja DJB Suverenisti Rakovica, jeste da se ovaj prostor na Miljakovcu pretvori ili u parking mesta ili u zelenu pijacu. To je i stav većine žitelja opštine, ali nikako u čuveni Buvljak, koji je u zenitu slave, posećivalo i nekoliko stotina hiljada ljudi tokom godine.

Kada se sve sumira, kao dve glavne zamerke ovoj „Šapićevoj“ ideji, koja datira još od pre 15 godina, jesu nedovoljan prostor i nedovoljan broj parking mesta za onoliki Buvljak, kao i loša povezanost sa svim delovima grada, što je svakako važno zakupcima, ali u kupcima od kojih Buvljak živi.

Nismo protiv preseljenja Buvljaka na teritoriju Opštine Rakovica, ali neka to bude van naselja na dovoljno velikom prostoru, kako ne bi pravio saobraćajni haos i zagorčavao život našim sugrađanima.

OO DJB Suverenisti Rakovica

Oznake

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar