VIDEO Ekologija Energetika Prenosimo Skupština

(VIDEO) Poslanička pitanja Miloša Boškovića

Pitanje za Ministarstvo zaštite životne sredine:

Nad Starom planinom se vrši ekološki zločin. Na Crnovrškoj reci je u toku izgradnja hidroelektrane. Planira se prevođenje Toplodolske reke u Zavojsko jezero. Definisano je više od šezdeset lokacija za nove hidroelektrane, a u celoj Srbiji preko 600. Većina njih treba da se nađe u nacionalnim parkovima, gde je zakonom zabranjeno pregrađivanje ili regulacija reka. Na ovaj način se direktno krši zakon. Dozvole za izgradnju ovakvih hidroelektrana su dobijene na krajnje sumnjiv način. Prilikom izgradnje, reke se izmeštaju u cevi, a korito reke ostaje bez vode. Rezultat je da sav biljni i životinjski svet izumire, a dolazi i do isušivanja postojećih izvora. Napad na Staru planinu i njene reke je zločin nad prirodom i ljudima, a povrh svega je protivzakonit.

Lično sam bio tamo prošlog vikenda i uverio se.
Nema više kačkavalja, sireva, mleka…

Zabrinuti građani su već imali sastanak sa predstavnicima iz Ministarstva za zaštitu životne sredine. Pitanje glasi: da li je ministarstvo išta preduzelo da preispita gradnju hidrocentrala?

Pitanje za Ministarstvo zaštite životne sredine:

U Srbiji već godinama imamo prekomernu potrošnju plastičnih kesa, koje se besplatno delete u dragstorima i supermarketima. Najveći problem je u tome što one često završavaju tamo gde im nije mesto – na ulici, u krošnjama drveća, u rekama, a nedavno mi se prijatelj požalio da mu se jednom prilikom kesa sa ulice direktno zalepila na lice.

Skoro sve zemlje iz okruženja su ovo rešile tako što su obavezale trgovce da naplaćuju plastične kese, barem i u minimalnom iznosu. Nakon takvih mera, potrošnja kesa se drastično smanjila (odličan primer Hrvatske).

Da li naše ministarstvo ima rešenje za ovaj problem i da li možemo u skorije vreme očekivati da budemo spašeni od davljenja u plastici?

Pitanje za bivšeg predsednika Vlade, a sadašnjeg predsednika države:

Po 28. put postavljamo pitanje:

Zašto do sada nije odgovorio ni na jedno poslaničko pitanje koje smo postavili?

Dalje, da li je koalicija SNS-a sa Haradinajem uvod u izbacivanje preambule o Kosovu iz Ustava R. Srbije?

Pitanja za predsednicu Narodne skupštine:

Ovo je 20. put da postavljamo pitanja Maji Gojković. Još uvek nismo dobili nijedan odgovor!

Ponoviću:

Kada će predsedavajuća na dnevni red staviti predlog o sopstvenoj smeni? Obećala je.

Kao i uvek, napominjemo da ste dužni da nam odgovore dostavite u pisanoj, a ne u usmenoj formi.

images (10)

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Apsolutna istina. Ko nije bio na Toplodolskoj reci ne moze da zna o kakvoj prirodi je rec, i da li postoji bilo kakvo ekonomsko opravdanje za prevodjenje ove reke u Zavojsko jezero. Steta od izumiranja biljnog i zivotinjskog sveta bi bila nemerljiva, a prelepi vodopadi bi nestali. A svakako nije mi jasno kako se tako nesto u parku prirode moze uopste uraditi??
    Ocigledno da mi sami moramo uzeti stvar u svoje ruke kad nadlezna ministarstva i grad Pirot to ne mogu, ne zele, nece ili im nije ni stalo. Za pocetak bi svima kojima je priroda u srcu, i zele nesto da ostave buducim narastajima, trebali barem da potpisu peticiju protiv prevodjenja Toplodolske reke u Zavojsko jezero na ovom linku

    https://www.peticije24.com/peticija_za_odbranu_toplodolske_reke_potpisimo_svi

    A pozivam i sve zainteresovane da se pridruze narednim protestima kada budu organizovani. Vise informacija na face book stranici Park prirode “Stara planina” i http://www.juznevesti.com

    • Na bagere samo i iskljucivo balvanima i traktorima,na silu – silom,ima da begaju samo tako.Sta nije jasno?

    • Nažalost, slažem se sa prethodnim odgovorom. Samo radkilanim merama, se može privući pažnja javnosti i zatražiti pomoć naroda u sprečavanju ovakvog zločina nad prirodom..