VIDEO Državna uprava Skupština

(VIDEO) Ne treba nam akademija za javnu upravu koju kontroliše Vlada Srbije

U skupštinu su stigli predlog zakona o nacionalnoj akademiji za javnu upravu i predlog zakona o elektronskom dokumentu.

Zakon o nacionalnoj akademiji predviđa uspostavljanje posebne akademije koja bi državnim službenicima pružila posebna znanja. Postoji nekoliko problema u vezi sa tom institucijom. Nejasno je kako se biraju njen direktor i ostali članovi uprave. Pretpostavljamo da će ga birati ministar. Cela insitucija je izuzeta iz važećeg sistema akreditacije, već akreditaciju izdaje ministar. DJB smatra da je to pogrešno, barem u ovom trenutku i da se previše požurilo sa osnivanjem te institucije.

U postojećim uslovima, nacionalnu akademiju treba shvatiti kao program za obuku službenika koji će se izvoditi na visokoškolskim ustanovama koje osniva Republika Srbija, dok se ne steknu uslovi da postane posebna institucija. Kako je sada zamišljena akademija, u zakonu se daje preveliki uticaj politici, ministru i vladi. Nama treba telo koje će školovati državne službenike, ali koje bi bilo profesionalno a ne pod uticajem ministra i Vlade Srbije.

Zakon o elektronskom dokumentu je takođe na dnevnom redu skupštine. Taj zakon je dosta široko postavljen i DJB smatra da je glavno pitanje kako će se primenjivati. Mi već imamo stari zakon o elektronskom dokumentu, a sa njim nije sve išlo glatko. On je već nekoliko godina na snazi, a mi u Skupštini Srbije imamo probleme da taj zakon iskoristimo.

Na primer, u elektronskom parlamentu, to je sajt kojem poslanici imaju pristup, stigao je novi zakon u pdf formatu, i to tako što je inicijalno odštampan, pečatiran, pa skeniran, pa je stigao do poslanika. Svi dokumenti tako stižu, i to se kao zovu elektronski dokumenti.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar