Saopštenje Skupština

Kad Maja Gojković vidi nevidljive poslanike SNS

Nakon prošlonedeljne krađe četiri sata za raspravu o zakonima o obrazovanju, predsednica Skupštine Maja Gojković danas je nastavila nezakonito vođenje sednice tako što su odluke donošene bez neophodnog minimalnog broja narodnih poslanika prisutnih u sali.

Vladajuća većina nije želela da prizna da ne može da okupi dovoljan broj svojih poslanika zbog čega je pribegla izmišljanju broja prisutnih iako je golim okom bilo vidljivo da u sali nema 126 poslanika. Da li je to izmišljen nevidljivi napitak za koji samo SNS i predsednica Maja Gojković imaju čarobnu formulu?

Kvorum ili minimalan broj poslanika neophodan za rad i raspravu u Narodnoj Skupštini iznosi 126 narodnih poslanika. Nakon pauze  u radu na današnjoj prvoj sednici redovnog jesenjeg zasedanja, po povratku poslanika u salu, elektronski sistem je pokazao da je u sali manji broj poslanika od onog koji podrazumeva kvorum.

Predstavnici vladajuće koalicije, sa predsednicom Narodne Skupštine na čelu, pokušali su da bez obzira na nepostojanje kvoruma da nastave rad, nakon čega su poslanici pokreta ‘’Dosta je bilo’’ burno negodovali, tražeći da se utvrdi broj prisutnih poslanika u sali i ustanovi da li postoji kvorum.

Potpredsedici i predsednica Skupštine su to uporno odbijali praveći se nevešti i odbijali da se to učini. Nakon toga je predsednica Skupštine zaposlenima u skupštinskim službama naložila da prebroje broj poslanika u sali, sve vreme tvrdeći da elektronski sistem nije u funkciji, iako to nije  bilo tačno.

Tada je nastavila sa predlozima za dopunama dnevnog reda prilikom čega su zaposleni u skupštinskoj službi prebrojavali samo one poslanike koji su glasali ‘’za’’. Predsednica Skupštine je bila dužna da saopšti tačan broj poslanika koji su glasali ‘’za’’, ‘’protiv’’, i koji su bili uzdržani, međutim, odbila je da saopši ukupan broj poslanika u sali jer bi se time potvrdilo da Skupština zaseda bez postojanja kvoruma.

Predsednica Skupštine je odbila zahteve opozicije da se broj prisutnih poslanika utvrdi prozivikom, tako što će se poslanici prozivati imenom i prezimenom kako bi se nesumnjivo utvrdilo njihovo prisustvo.

Bahato ponašanje predsednice Skupštine poprima sve veće razmere i više se ne može sakriti. Već je njen zaštitni znak postalo lažno optuživanje opozicije da je vređaju, nedavanje prava na repliku ili ignorisanje povreda poslovnika koje reklamira opozicija.

Prošle nedelje smo videli da je prostački vikala na svoju saradnicu, generalnu sekretarku Svetislavu Bulajić, i bez osnova izbacila poslanike Dosta je bilo Sašu Radulovića i Branku Stamenković sve u nameri da zaustavi raspravu o besplatnim udžbenicima.

U tom cilju je i ukrala četiri sata rasprave o zakonima o obrazovanju zbog čega poslanici opozicije nisu mogli ništa da kažu o zakonu o visokom obrazovanju koji je dao prevelika ovlašćenja ministru i olakšao privatnim univerzitetima dobijanje akreditacije. Očigledno je da je vladajuća većina potpuno pogubila kompas, pa ne preza da naočigled građana i poslanika opozicije ”na silu” ubacuje poslanike u salu, iako realno nisu tu.

Narodna Skupština, kao najviše zakonodavno telo u našoj zemlji, mesto je besramnog gaženja svih pravila i zakona pod ‘’palicom’’ naprednjačke koalicije.

Pres služba Pokreta Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Dotična osoba ne samo što ne ume da pročita koliko je sati (preostalo do kraja rasprave o amandmanima), već ne ume da vidi da li je funkciji softver za obradu podataka pri glasanju u skupštini. Da bude gore, ona čak ne ume ni da broji (koliko je poslanika prisutno u skupštinskoj sali). Ta njena mentalna nesposobnost je sasvim dovoljna da joj se zabrani da bude poslanica u Narodnoj skupštini, a kamoli da vodi skupštinu i da odlučuje kome će dati reč.
    Bolje joj je da učestvuje u rijaliti šou-programima na televizijama Hepi i Pink (kojima treba oduzeti beneficiju nacionalne frekvencije).
    Ona je zvezda za šund emisije samo na kablovskim televizijama. To je njeno mesto. Tu je njena slava.

  • Verujem da bi u ovakvim situacijama bilo veoma korisno imati dobar odnos sa opozicijom, dogovoreuo strategiju odbrane od ovakvih incidenata, nalik na pokretanje svih (malobrojnih) opozicionih medija da stave akcenat, udruzivanje u samoj skupstini kada se Maja izbahati. Zajednicka konferencija za stampu. Itd. U samom tekstu se moze videti, poslanici DJB su ostro uzvratili, kao da ostali nisu. Bilo bi casno spomenuti Aleksandru Jerkom I Mariniku Tepic, koje gadno gaze na zulj Maji, bez obzira na njihovu stranacku pripadnost, uvaziti njihovo cinjenje, javno ga podrzati, pa mozda i mozemo da ocekujemo da pokret najzad krene da stvara dobre kontakte sa svojim slicnomisljenjicima.