Људска права Правосуђе Саопштењe

Доста је било осуђује ослобађајућу пресуду Насеру Орићу

Доста је било осуђује ослобађајућу пресуду команданту територијалне одбране Армије БиХ Насеру Орићу, оптуженом за злочине на подручју Сребренице и Братунца 1992.године.

Баш као и у случају садашњег Вучићевог коалиционог партнера на Косову Рамуша Харадинаја, чије je изручење пре неколико месеци Влада Србије “одлучно” затражила од Француске, а да претходно није добро припремила материјал зашто Харадинај треба да се изручи српском правосуђу, и у случају Насера Орића оптуженом за убиство три заробљеника српске националности се дешава сличан сценарио.

Пасивност српске владе и у случају Орића није случајна. То је део Вучићевих дневнополитичких настојања да се прикаже као наводни помиритељ и фактор стабилности у региону, иако је у ствари супротно.

Скандалозно је да се Србија не бави жртвама српског народа. Држава Србија имала је значајан интерес да учествује у поступку против Орића, и то не само што ће формално да тражи његово изручење, већ и да буде заинтересована током поступка јер би то била сатисфакција за жртве. Међутим, држава Србија олако је допустила да се Орић, за којим је Србија расписала потерницу 2014., препусти суду БиХ и до сада је све време ћутала.

Подсећамо, Насер Орић ухапшен је 10. јуна 2015. на граници Француске и Швајцарске по захтеву Републике Србије. Међутим, захтев за изручење поднело је и Тужилаштво БиХ наводећи да против њега спроводи истрагу.  

Доста је било захтева од Министарства правде да јавности одговори које мере је предузело у сврху прибављања доказа којима наши органи располажу? Да ли је држава Србија обезбедила стручну помоћ породицама жртава?  Да ли им је обезбедила средства за прикупљање доказа?

У име домаће јавности која од ресорног министарства није чула ништа о поступку суда у БиХ, тражимо и одговор на питање ко  је испред државе Србије пратио суђење у БиХ? Како су изведени докази против Орића? Да ли је Србија  помогла оштећенима тако што им је обезбедила адвоката?

Жмурење српских власти и ослобађајућа пресуда су наставак величања господара ратова деведесетих што онемогућава да дође до истинског помирења на подручју бивше Југославије.

До неопходног помирења у региону неће ни доћи све док на челу држава не буду политичари спремни да се отворено суоче са злочинима и процесуирају злочинце у својим редовима. Сва досадашња извињења била су изнуђена и под притиском међународне заједнице и великих сила, које такође имају огромну одговорност с којом се још нису суочиле на прави начин.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Evo nam dragi prijatelji, ovo je “spirala zločina” u koju nas je uvela klika iz 90-te, kojoj pripada i naš Predsednik sa svim svojim drugovima sa “severa” kao i sa svojim “novim” prijateljima iz Hrvatske i Federacije BiH.
  A ovoga ima koliko god hoćete. Već 30 godina nam isti ovi “navijači sa i bez diploma” kroje donji veš…
  _________________________________________________________________________________________________________________________________

  Apelacioni sud u Beogradu odbacio je optužnicu tužilaštva za ratne zločine iz aprila ove godine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. pa je njihovo krivično gonjenje privremeno stopirano.

  Portparolka suda Mirjana Piljić je rekla za Insajder, da je optužnica odbačena jer nije podneta od ovlašćenog tužioca i pored toga što je 31. maja stupio na funkciju novi tužilac za ratne zločine (Snežana Stanojković).

  “Apelacioni sud smatra da su ispunjeni zakonski uslovi da se donese formalno rešenje zbog okolnosti koje privremeno sprečavaju krivično gonjenje”, navela je Piljić.

  Ukazala je da ovo rešenje nije smetnja za kasniji nastavak krivičnog postupka, ako se otklone procesne smetnje.

  Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je početkom maja ovu optužnicu za Štrpce, koju je prethodno u više navrata vraćalo na dopunu istrage ili ispravku tužilaštvu.

  Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane đekić zbog sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993.

  Oni se optužuju da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

  Kako je ranije saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske,z ajedno sa pripadnicima formacije “Osvetnici”, Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a nečovečno postupali, mučili i učestvovali u ubistavima civila nesrpske nacionalnosti.

  Nedavno je iz istih razloga bila odbačena optužnica za Srebrenicu, a nakon što je novi tužilac podnela zahtev za nastavak krivičnog postupka smetnje za nastavak suđenja su otklonjene i očekuje se zakazivanje suđenja.
  Tagovi: Apelacioni sud , ratni zločin , Štrpce