Ауторски текст Правосуђе Унутрашњи послови

Зашто је Србија плодно тло за корупцију?

На питање да ли би пријавили корупцију, велика већина грађана Србије је одговорила да то не би урадила чак ни анонимно. Само 35% грађана би поднело пријаву анонимно. Свега 26% би то урадило именом и презименом. Чак 55% грађана сматра да полиција није сервис грађана, већ да служи да заштити интересе владе, странака и сопствене интересе. 

Грађани западног Балкана сматрају да  политика значајно утиче на рад полицајаца (65% грађана). Убедљиво најкорумпиранијом зоном у Србији грађани сматрају судство (66% грађана). Грађани Србије у највећем броју виде канцеларију командира локалне полицијске станице као место на којем треба да се појаве са пријавом корупције.* Србија има Закон о заштити узбуњивача, којим се узбуњивачу који корупцију пријави обезбеђује заштита баш преко суда.

Уз помоћ ових драгоцених информација, долазимо до одговора на питање зашто је Србија плодно тло за корупцију.

Мера у којој је окружење у Србији постало претеће за сваког ко се бори да се уведе ред је импозантна. Број људи који због добијања или задржавања постојећег радног места трпе свашта и саучествују у свему и свачему је крајње забрињавајућа. Тежак живот је тако убио слободу говора, слободу гласања на изборима, ућуткао новинаре, па избрисао и узбуњиваче. Постајемо нација уцењених и застрашених људи. Узрок свему је сиромаштво уз концентрацију све моћи у рукама политичара. Ове чињенице не треба да буду упозорење на опасност, већ позив на буђење.

У Србији се функције и положаји добијају кроз припадност политичким странкама, или прецизније речено кроз лојалност, локалним, покрајинским или републичким политичким лидерима лично. Ово директно говори да, ако би грађанин Србије одлучио да постане узбуњивач и пријави корупцију на врху неке институције, он би тиме покренуо поступак против партијског човека странке на власти.

Ако ово упоредимо са вером грађана Србије да је политика дубоко умешана у рад полиције (65%) и да је судство високо корумпирано (66%)*, добијамо одговор на питање зашто грађани не пријављују корупцију. Не можете некоме за кога верујете да је инструисан од стране политичара (полицијском службенику) да пријавите некога ко је постављен од стране истих тих политичара  (нпр. свог директора у јавном предузећу) и очекујете заштиту од суда за који верујете да је високо корумпиран, а да у том послу не прођете као бос по трњу. Узбуњивач је једноставно опкољен. Закон штити узбуњивача, само ако закон јачег није јачи закон.

И тако поново долазимо до истог узрока свих проблема. Партократија, тј. партијско постављање људи на челне позиције и партијско уплитање у рад полиције су суспендовали и Устав и законе. Када бисмо на минимум свели уплитање партија у рад полиције и још више онемогућили уплитање партија у избор људи на високим позицијама у јавном сектору, узбуњивачи би се лакше активирали и тако на нормалне ноге постављен систем би почео да чисти сам себе. Друштво би продисало.

Опоравак бисмо осетили веома брзо. Иако у полицијским станицама и даље вероватно ради довољан број људи способан да се одлично снађе у нормалним условима рада, тј. без политичког утицања на њихову свакодневицу и иако је за ово потребно само да се политичари одмакну од полиције и многих других институција, овде се ради о великој промени за коју су у политици потребни потпуно нови људи. Људи који нису огрезли у зло описано изнад. Да живимо као сав нормалан свет потребна је потпуна смена политичке генерације.

Иако и даље имају надполовично исказано поверење у полицију, грађани су у цитираном истраживању показали да је у јавности присутан следећи доминантан став:
“Грађани су увидели да се кључ за решење проблема корупције, непрофесионалности полицијских службеника и пристрасности у оперативном раду полиције налази у рукама националних политичких елита.”

Грађани су у праву.

За сада, једина политичка организација са показаном одлучношћу да систем ослободи политичког притиска партократије је Доста је било. Неке друге нове политичке опције су почеле стидљиво да говоре о томе. Ми не тражимо заштиту ауторских права над овом политиком против партократије, ми само тражимо да се она спроведе.

Зато често позивамо друге странке да на листу својих проритета ставе баш то. И не треба измишљати методе, модели за ово у свету већ постоје. Можемо да “препишемо домаћи” од било које уређене државе у којој се зна шта ко ради и докле која врста моћи сме да сеже, јер све су успешне државе успешне на исти начин.

 


Светлана Козић
председница посланичке групе
покрета “Доста је било”
у Скупштини АПВ


*Истраживање доступно на pointpuls.net

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Doktor uzima mito, prijaviš ga i ne desi se ništa sem sto možeš zaboraviti na pomoć u toj ustanovi. Policajac traži mito, prijaviš ga i dobiješ više poseta na kucnu adresu i zaustavljanje na ulici svaki cas da bi poslužio kao primer. Direktor vrtića traži 3000 eura za stalno radno mesto, prijaviš ga on nastavi da radi, a ti završiš na crnoj listi svih predskolskih ustanova. Podneses zahtev za legalizaciju oni ti traže mito ti ih prijaviš i oni ti gurnu predmet u fioku u kojoj stoji godinama bez da ga razmatraju uopšte. Evo to su vam samo primeri u kojima sam direktno ili posredno bio upleten i gde je svaki put odbijanje davanja mita i prijava dovela do posledica po malog čoveka. Korupcija je nosilac drzavnog sistema i ništa apsolutno ne funkcioniše bez nje. Tu aparuturu ima da rasturate decenijama jer je svaki zakon prilagodjen istoj. Korupcijski skandali se rešavaju samo i samo ako to odgovara vladarima svega kako bi se rešili jednog od neposlusnih jer putera na glavi ima svako pa se to čuva kako bi se pojedinci ne bi otimali sa lanca. Tu lezi i odgovor zašto nijedna vlast nije hapsila sistematski sve one koje su optuživali dok su bili u opoziciji. Najupečatljiviji mi je primer mahanjem zatvorskim odelom sa brojem jedan namenjenog lično Mladjanu Dinkiću, istom onom Dinkicu koji je prakticno najveći čovek od poverenja svemogucem božanstvu Srbije. Drže se uvezani kao sitna creva i koliko god zeleo da DJB dođe na vlast biće mi jako teško da gledam kako vas sistematski uništavaju na svakom koraku jer njihova armija je idalje daleko veća od poštenog sveta u drzavnoj strukturi.

  • Dosta naših građana je imalo slična iskustva. Ipak, to je naš život i ne treba odustajati od borbe za bolje i poštenije. Imamo smernice, način kako da se to promeni. Verovati u dobro u ljudima, a znati kako do toga doći, to je naš cilj. Za to treba i snage i upornosti. Na tom putu moramo da budemo zajedno. Pozdrav

 • Nije partokratija. Barem ne po mom misljenju. Partokratija je samo imenitelj uredjenja, a osnova je narod. Jednostavno, pokvaren narod, primitivan i zatucan koji nije sposoban da percipira nista osim svog mizernog malog i sebicnog interesa. Vlast je takodje reprezentacija iz naroda. Nisu politicari vanzemaljci,vec predstavnici naroda.

  To je bolna, i surova istina za koju mi je trebalo mnogo vremena da prihvatim. Dugo sam se tesio da je divljastvo izuzetak, ali sam sada sasvim siguran da su primitivizam, bahatost i na prvom mestu glupost, zapravo nase socijalno opredeljenje i uredjenje. Umesto da oblici retrogradnog ponasanja budu izuzetak,ja se zacudim kada neko na ulici kaze pardon ili izvinite. Ne znam da li primecujete stepen rizika i agresije koji je neverovatan. Svaki dan sam u saobracaju, toliko je rizika i besa da je ovo populacija koju treba izucavati od strane psihologa i sociologa. Na svakih par dana gledam tucu ili ofanzivno ponasanje koje je postalo svakodnevica. Nazalost, ja sam digao ruke. DJB predstavlja mali procenat svesne populacije,ali to je u najboljem slucaju 10 ak posto jer je to i nas maksimum.

  Licno verujem da je proces degaradacije ireverzibilan, tj da ne postoji intelektuialno,organizaciono,moralni kapacitet da drustvo usmeri na pravi put. A pravi put su mir, kakav takav prosperitet i stvaranje sansi za bolju buducnost. Nista radikalno. Nista se nije promenilo u odnosu na proteste devedesetih gde su horde primitivaca iz unutransjosti dolazile da podrze Milosevica. Identicni metodi se koriste, populacija nije napredovala,naprotiv. Usled siromastva i odliva mozgova je situacija mnogo gora. A da ne spominjem sto je skolstvo sve skuplje i nedostupnije.

  Osnova kontrole svakog drustva je njegovo dovodjenje u siromastvo, sto je uspedno i ostvareno u prethodnim decenijama. Mi smo izgubili rat, imali smo losu procenu a posledice tog scenarija su katastrofalne. Nije mi namera da sirim defetizam. I dalje cu glasati za DJB koji predstavlja principe svakog iole svesnog i racionalnog coveka (ponavljam, takvih je nedovoljno). Zelim da valjda olaksam sta mi je na dusi, a to je da iskreno verujem da je populacija jeziva. Neobrazovana, neinformisana, primitivna, sebicna. To nije materijal koji nije u mogicnosti da sebi uradi dobar zivot. ljudi, 21. vek je a mi nemamo osnovne stvari uredjene. Kao divlje pleme.

  • Ma, nemoj da se sekiras. Nije to tako tesko promeniti sistem kako to tebi izgleda. Vazno je da znamo sta hocemo i kako da to uradimo. Ako ne znamo, onda je tesko. Zeleti nesto a ne znati na koji nacin da se to postigne je najteze. DJB daje konkretne odgovore na pitanja kako se menja sistem. I sta ce ti vise od toga? Sumnjas? Strahujes? Nemas vere? Onda je to samo misao u tvojoj glavi. Ako imas vremena, ukljuci se u rad DJB da vidis kako se tamo radi. I videces da oni ne sumnjaju u ono sto rade.

  • Poštovani Petre,
   dosta toga je tačno što ste rekli, ali mi hoćemo, pre svega da najviše verujemo u vašu tezu da je osnova kontrole svakog društva siromaštvo. Posledično, baš zato želimo da putem našeg programa polako oslobađamo građane svih nepotrebnih stega koje mu onemogućavaju da bolje, kvalitetnije i lepše živi. Ne slažemo se sa vama da nam je primitivizma urođen. Određene osobine se gaje sa političkih imedijskih pozicija moći. Sadašnja vlast neguje baš to – osornost, bes, agresiju, uz svesno osiromašivanje građana.
   Najvažnije je ne gubiti volju i biti svestan da dobro u ljudima postoji. Mi mislimo da smo izgradili dobar politički okvir koji pruža i put i način da se iz ovog sadašnjeg stanja izađe.
   Veliki pozdrav

  • 🙂 Otkucah odgovor ali je nestalo struje na sekund i kompjuter se resetovao. Srbija 🙂 Veliko hvala svima koji se iskreno bore protiv ovog mraka i tame. Osim DJB, verujem da i Dveri to rade iskreno bez obzira na razlicitosti u programu, dobro je uvek imati vise opcija umesto jednoumlja koje sada vlada. Do sada sam nekoliko ljudi preusmerio na DJB,ali je trebalo mnogo vremena, truda, pisanja i strateskog objasnjavanja. Prevedeno u radne sate, poprilicno skup posao. Svako od tih ljudi je tehnicki pismen i iz Beograda.Kakva je borba sa ostatkom, ne znam, verovano slicna kao i kada je Vuk Karadzic pokusavao da opismeni Srbe.

   Paraleno, postoje i oni kojima nikakva argumentacija ne pomaze. Ne zato sto je pogresna, nego je srz tih ljudi upravo pogresan mentalitet o kome sam govorio. Jednostavno, u genima im je prevara, skracenica, obmana i muljaza. Ne verujam (kao vi) da je to moguce popraviti .Mozda, dugorocno, uz pomoc drzave, ali to je naucna fantastika za ovo podneblje. Vi jeste izgradili dobar politicki okvir, i to svako posten i dobronameran (necu da kazem vredan jer postoje i vredni na drugoj strani o kjojo govorim) prepoznaje.

   Da drzava namerno drzi ovakvo stanje (sada znamo zasto su kriminalci abolirani svojevremeno), ali nema te drzave koja me moze neterati da se ubacujem ispred drugog u redu, da se poprecujem na semaforu, da nekome nepoznatom ja objasnjavam kako on treba da se ponasa, da dahcem za vrat dok cekam red (koji inace ne bi trebao ni da postoji), da se parkiram i stanem gde meni odgovara, da pljujem po ulici ili bacam djubre., da se ne zahvalim ako mi neko pridrzi vrata, da se bacim kao oparen kada se otvori druga kasa dok cekam da platim,itd. To je iskonski primitivizam, a o nasilju necu ni da trosim reci. Krecem se svaki dan, znam sta gledam. Nije izgovor, ali je svakako realno da ako 500 godina budete pod okupacijom druge civilizacije dok ostatak evrope ide napred mic po mic, to je veoma vazan faktor.

   Srbija nikada zapravo nije prosla kroz proces civilizovanja. Smene vlasti su bile brutalne, nasilne i stvarale su unesrecene populacije. Bilo da su to prevrati,okupacije ili revolucije. Razgovaram sa ljudima, oni jednostavno nemaju svest slobodnog coveka. Komotno ne shvataju da nije normalno da izlazite na izbore i glasate za jednog kandidata (Tita). Ti ljudi su dresirani,nemaju kriticko misljenje i zivot pod represijom im je normalno stanje. Pogledajte sliku od pre neki dan: http://bit.ly/2i0J9Qa Em je pljunuo,em bacio konzervu

  • Što bi rekli psiholozi, ako razmišljamo negativno, onda nemamo nikakvog izlaza, nikakvog plana i možemo samo da čekamo da nam dođe smrt. Moj neki uvid je da mnoge loše stvari koje pripisujemo svom nacionalnom biću zapravo predstavljaju univerzalne ljudske mane, a vidimo da ima drugih zemalja, društava i naroda gde su ljudi uspeli nekako da se sa njima izbore. Gledajmo, slušajmo, uočavajmo, učimo, uradimo!

   Ja mislim da je ovo društvo namerno ili slučajno pretvoreno u društvo otuđenja u kom se lična i lokalna inicijativa, solidarnost i voluntarizam potiskuju i na taj način ostajemo kao skup slabih pojedinaca suprotstavljeni ili potčinjeni Mašineriji Vlasti, koja nas postavlja jedne protiv drugih i nudi olakšice i protekciju onima koji joj iskažu posebnu lojalnost, a kazne onima koji pokažu neslaganje.

   U takvoj postavci, sebičnost i kukavičluk su najsigurniji izbor svakog pojedinca. Ko želi da promeni društvo mora najpre da načne te zidove između nas samih i da napravi da profunkcioniše društvo, zajednica, najpre na mikroplanu, pa zatim da promoviše te iste ideale između pojedinaca ali sada na nivou između zajednica.

 • Sta DJB planira sa svim tim ljudima u sistemu? Da bi produvali zakrzjali sistem trebalo bi vam da pohapsite SVE koji su u tim radnjama ucestvovali. A njih je bar vise hiljada ako ne i desetina ( svaki direktor, lokalni mocnik koji je bar jedanput trazio mito)…a to je nerealno da uspete. To bi bio pravi reset/restart sve ostalo nastavak kompromisno puzevskih promena.

 • Svi ste u pravu,ali je grdje bilo u vreme Dositeja(a tek sv.Save) koji se borio sa slicnim i istim stvarima,i nije bio sam.Rezultate nije ocekivao za zivota u kojem ce privuci na sebe gnev i zlobu savremenika,vec je trcao maraton.Kaze,”da je zloba celoveceska vesma kratka i s zivotom svoj konac prima,a istina i dobrodjetelj(vrlina),to su stvari vecne,kako je i sam Bog vecan”.Da je Hristos povladjivao farisejima,ne bi ga osudili,tj.da nije stradao,ne bi usao u slavu svoju.Bez zrtve (smrti),nema vaskrsenja.Elvis J.Kurtovic kaze,”ja cu uvjek pjevat protiv nje,dok mi usta ne zacepe!”Birajte vid borbe,primera je na pretek,i ne ocajavajte.

  • Diskutalbino. Nije postojala tehnologija za konorlu i manipulaciju tj domet je bio ogranicen. Danasnja vlast ima na rapsolaganju mnogo perfidnije instrumente koji joj omogucavaju sveopstu prisutnost, psiholosku analizu, statisticku analizu . Na to dodati celokupnu istoriju razocarenja koja je ljudima oduzela motivaciju za promenama

 • Naravno da postoji način da se uvede red. Ne treba ništa izmišljati, već uraditi onako kako to rade uređene zemlje. Ipak, za to je potrebno da Dosta je bilo dobije ozbiljnu podrškunna izborima. Svaki dan je za nas velika borba za to. Hvala svima koji su poslali komentare što čitaju naše tekstove.