Ауторски текст Урбанизам

Избегните принудну управу и додатне трошкове и сами водите вашу стамбену заједницу

Нови Закон о становању и одржавању зграда који је ступио на снагу 1. јануара 2017. године предвиђа обавезно формирање стамбених заједница за све стамбене и стамбено-пословне зграде. У случају да се до децембра станари зграда на територији ваше општине самостално не организују и не оформе стамбену заједницу, Закон предвиђа увођење принудне управе и постављање професионалних управника. 

Како би се избегло увођење принудне управе и олакшало формирање стамбених заједница, Доста је било је припремила упутство за станаре који желе самостално да уђу у процес избора управника зграда и регистрације стамбених заједница.

А. ОДРЖИТЕ КОНСТИТУТИВНУ СЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ СТАМБЕНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Да би се заказала конститутивна седница скупштине стамбене заједнице, потребно је на видном месту у згради најмање три дана пре датума одржавања седнице истаћи позив на конститутивну седницу скупштине стамбене заједнице. Позив на седницу садржи предлог дневног реда, који садржи тачке дневног реда (1) конституисање стамбене заједнице и (2) избор управника стамбене заједнице

Чланови скупштине стамбене заједнице са правом гласа су сви власници посебних делова зграде (станова и пословних просторија), док чланови домаћинства и закупци могу присуствовати седници, али не могу гласати за избор управника.

За одржавање и рад седнице скупштине стамбене заједнице потребан је кворум.

На првој седници кворум чини 50% + 1 од укупног броја власника. Ако се седница скупштине није могла одржати због недостатка кворума, најмање 3, а највише 30 дана од датума када је требало да буде одржана, заказује се поновљена седница скупштине стамбене заједнице. Кворум за поновљену седницу је 1/3 од укупног броја власника.

Б. ИЗБОР УПРАВНИКА СТАМБЕНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Управник се бира из редова чланова скупштине стамбене заједнице коју чине сви власници станова и пословних просторија.

За избор управника стамбене заједнице потребно је да гласа већина присутних чланова скупштине стамбене заједнице (50% + 1 од укупног броја присутних власника).

Ц. РЕГИСТРАЦИЈА СТАМБЕНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

У року од 15 дана од избора управника стамбене заједнице, неопходно је извршити регистрацију стамбене заједнице предајом одговарајуће документације на Писарници општине или Градске општине.

Потребна документација за предају захтева за регистрацију стамбене заједнице:

 • Попуњен Образац пријаве за регистрацију стамбене заједнице.
 • Попуњен Додатак пријави за регистрацију стамбене заједнице (искључиво уколико се стамбена заједница формира за више улаза једне стамбене зграде). Могуће је да стварно стање неће одговарати ономе у катастру, на пример да на једном кућном броју у катастру има уписано више стамбених јединица и слично, што најчешће не можете знати пре предаје документације. Уколико је то случај, мораћете извршити допуну и измену пријаве, о чему ће вас обавестити надлежно одељење у вашој општини по прегледу документације.
 • Оригинал записника са конститутивне седнице скупштине стамбене заједнице са Одлуком о избору управника и оригинал записника са неуспеле седнице уколико је управник изабран на поновљеној седници. 
 • Оригинални примерак уплатнице административне таксе. У вашој општини ће вам дати број рачуна на који се уписује и колики је износ.
 • Очитана или фотокопирана лична карта управника стамбене заједнице
 • Фотокопија потврде о додељеном матичном броју и ПИБ-у скупштине станара/савета зграде (само уколико је стамбена заједница раније имала формирану скупштину станара)
 • Фотокопија уговора са банком о отвореном жиро рачуну скупштине станара/савета зграде (само уколико је стамбена заједница раније имала отворен рачун у банци)

На основу уредно достављене документације за регистрацију стамбене заједнице, надлежно одељење ваше општине доноси решење о упису у Регистар стамбених заједница. Решење о упису конкретне стамбене заједнице објављује се на сајту Републичког геодетског завода. Уколико желите преузети решења о упису у Регистар стамбених заједница потребно је извршити уплату додатне административне таксе. У вашој општини ће вам дати број рачуна на који се уписује и колики је износ.

У прилогу су обрасци у којима треба да упишете поред података који се траже и назив ваше општине или градске општине, надлежно одељење у општини или градској општини, адресу и место. Најбоље је да проверите у вашој општини или градској општини ове формуларе, баш као и износ административне таксе и рачун на који се уплаћује.

Када све завршите имаћете пуну слободу да вашим власништвом располажете на начин који ви сматрате најбољим.

 

Александар Стевановић

Потпредседник Доста је било

Народни посланик ДЈБ

Formular za registraciju
Dodatak prijavi za registracij Stambene zajednic
Primer zapisnika i odluke o izboru upravnika

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Sta se desava kada postave spijuna,kako se onda on smenjuje?
  MI imamo problem ,jer niko normalan ne zeli da s eprihvati ove funkcije. A i ne treba nam,sve se dgovoram,ja upravo zamenih sijalice, ne trazim i ne ocekujem nista od bilo koga.

  • Nisam pravnik, ono sto znam je da je sva imovina stecena u braku zajednicka bez obzira na koga se vodi.

 • Podrzavamo poziv gradjanima da sami formiraju Stambene zajednice i izmedju svojih vlasnika izaberu Upravnike, ali takodje je vazna podrska i opstinskih organa, sto se na primeru opstine Savski venac ne bi moglo reci, jer nesprovodjenjem strikno zakona, kao i njegove neprimene ostavlja se prostor zloupotrebama: npr. i pored saznanja o postojanju izabranog Upravnika i Odluke, uzimaju se u razmatranje i drugi navodni kandidati, umesto da se takvi Zahtevi ODBACE zbog vec formiranog upravnog tela, zatim se otezava koriscenje prispelih ,,novih zahteva,, zabranom kopiranja u vidu BESUMUCNOG ZAKAZIVANJA PRIJEMA KOPIJA I ODLAGANJA PREKO MESEC DANA u vise navrata, zatim se dostavljaju RESENJA O REGISTRACIJI pojedinim vlasnicima po slobodnom nahodjenju, pa se i razmatraju njihove ZALBE NA RESENJE protivno pravnom leku u Resenju da Zalbu moze izjaviti samo PODNOSILAC tj. IMENOVANI UPRAVNIK, zatim poducavanje ,,novostvorenog kandidata,, kako pobediti sistem, sto sve ukazuje da GO Savski venac, potajno lobira pojedine kandidate za Upravnike sa kojima ce lakse da se ,,rukuje,, a koji nece ,,previse,, insistirati ni na primeni zakona niti pravila.

  Vazno je podvuci da URAVNIK mora imati u svom radu PODRSKU PRAVNE DRZAVE, jer u suprotnom njegova funkcija gubi svaku svrhu, a to je kada se obrati nadleznima za zastitu privatne imovine od urusavanja kojom UPRAVLJA, da se inspekcijski organi GO Savski venac ne prave nevesti, te najave ,,posetu,, onima koje prijavljujete da sve lepo uklone, a on ispadne lud i sto je i pokusali da ih zove, umesto da hitno dodju i uhvate prekrsioca u prekrsaju, kao i da inspekcije Grada Beograda i Komunalna policija su vrlo nevoljeni kada postoji problematican kraj, veliki broj prijava, okrecu glavu i pruzaju nesto tipa ,,psihoterapije,, saslusaju, ali niti izlaze na lice mesta niti donose Resenja o otklanjanju zatecenih nepravilnosti, gomilaju prijave po,,fijokama,, ili na pisani Zahtev-Prijavu odgovore usmeno, ili ne odgovore uopste ili posalju dopis u vidu OBAVESTENJA umesto da pokrenu Upravni postupak.

  Jelena KOJIC, Upravnica Stambene Zajednice Svetozara Markovica 43, Savski venac, Beograd- clan DJB Savski venac

  • Sve se ovo desava meni kao izabranom upravnika stambene zajednice LAMELE 1 u Resavici opština Despotovac. ZNAČI DRŽAVA BIRA UPRAVNIKE KOJE CE PLACATI STSNARI… MI smo trula država

 • Хвала народном посланику г. Стевановићу на труду, на тумачењима, и на врло разговетном упутству.

 • Може ли неко да објасни која је одговорност овако изабраног управника стамбене заједнице? Много је контрадикторних информација с разних страна…