Autorski tekst Urbanizam

Izbegnite prinudnu upravu i dodatne troškove i sami vodite vašu stambenu zajednicu

Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji je stupio na snagu 1. januara 2017. godine predviđa obavezno formiranje stambenih zajednica za sve stambene i stambeno-poslovne zgrade. U slučaju da se do decembra stanari zgrada na teritoriji vaše opštine samostalno ne organizuju i ne oforme stambenu zajednicu, Zakon predviđa uvođenje prinudne uprave i postavljanje profesionalnih upravnika. 

Kako bi se izbeglo uvođenje prinudne uprave i olakšalo formiranje stambenih zajednica, Dosta je bilo je pripremila uputstvo za stanare koji žele samostalno da uđu u proces izbora upravnika zgrada i registracije stambenih zajednica.

A. ODRŽITE KONSTITUTIVNU SEDNICU SKUPŠTINE STAMBENE ZAJEDNICE

Da bi se zakazala konstitutivna sednica skupštine stambene zajednice, potrebno je na vidnom mestu u zgradi najmanje tri dana pre datuma održavanja sednice istaći poziv na konstitutivnu sednicu skupštine stambene zajednice. Poziv na sednicu sadrži predlog dnevnog reda, koji sadrži tačke dnevnog reda (1) konstituisanje stambene zajednice i (2) izbor upravnika stambene zajednice

Članovi skupštine stambene zajednice sa pravom glasa su svi vlasnici posebnih delova zgrade (stanova i poslovnih prostorija), dok članovi domaćinstva i zakupci mogu prisustvovati sednici, ali ne mogu glasati za izbor upravnika.

Za održavanje i rad sednice skupštine stambene zajednice potreban je kvorum.

Na prvoj sednici kvorum čini 50% + 1 od ukupnog broja vlasnika. Ako se sednica skupštine nije mogla održati zbog nedostatka kvoruma, najmanje 3, a najviše 30 dana od datuma kada je trebalo da bude održana, zakazuje se ponovljena sednica skupštine stambene zajednice. Kvorum za ponovljenu sednicu je 1/3 od ukupnog broja vlasnika.

B. IZBOR UPRAVNIKA STAMBENE ZAJEDNICE

Upravnik se bira iz redova članova skupštine stambene zajednice koju čine svi vlasnici stanova i poslovnih prostorija.

Za izbor upravnika stambene zajednice potrebno je da glasa većina prisutnih članova skupštine stambene zajednice (50% + 1 od ukupnog broja prisutnih vlasnika).

C. REGISTRACIJA STAMBENE ZAJEDNICE

U roku od 15 dana od izbora upravnika stambene zajednice, neophodno je izvršiti registraciju stambene zajednice predajom odgovarajuće dokumentacije na Pisarnici opštine ili Gradske opštine.

Potrebna dokumentacija za predaju zahteva za registraciju stambene zajednice:

  • Popunjen Obrazac prijave za registraciju stambene zajednice.
  • Popunjen Dodatak prijavi za registraciju stambene zajednice (isključivo ukoliko se stambena zajednica formira za više ulaza jedne stambene zgrade). Moguće je da stvarno stanje neće odgovarati onome u katastru, na primer da na jednom kućnom broju u katastru ima upisano više stambenih jedinica i slično, što najčešće ne možete znati pre predaje dokumentacije. Ukoliko je to slučaj, moraćete izvršiti dopunu i izmenu prijave, o čemu će vas obavestiti nadležno odeljenje u vašoj opštini po pregledu dokumentacije.
  • Original zapisnika sa konstitutivne sednice skupštine stambene zajednice sa Odlukom o izboru upravnika i original zapisnika sa neuspele sednice ukoliko je upravnik izabran na ponovljenoj sednici. 
  • Originalni primerak uplatnice administrativne takse. U vašoj opštini će vam dati broj računa na koji se upisuje i koliki je iznos.
  • Očitana ili fotokopirana lična karta upravnika stambene zajednice
  • Fotokopija potvrde o dodeljenom matičnom broju i PIB-u skupštine stanara/saveta zgrade (samo ukoliko je stambena zajednica ranije imala formiranu skupštinu stanara)
  • Fotokopija ugovora sa bankom o otvorenom žiro računu skupštine stanara/saveta zgrade (samo ukoliko je stambena zajednica ranije imala otvoren račun u banci)

Na osnovu uredno dostavljene dokumentacije za registraciju stambene zajednice, nadležno odeljenje vaše opštine donosi rešenje o upisu u Registar stambenih zajednica. Rešenje o upisu konkretne stambene zajednice objavljuje se na sajtu Republičkog geodetskog zavoda. Ukoliko želite preuzeti rešenja o upisu u Registar stambenih zajednica potrebno je izvršiti uplatu dodatne administrativne takse. U vašoj opštini će vam dati broj računa na koji se upisuje i koliki je iznos.

U prilogu su obrasci u kojima treba da upišete pored podataka koji se traže i naziv vaše opštine ili gradske opštine, nadležno odeljenje u opštini ili gradskoj opštini, adresu i mesto. Najbolje je da proverite u vašoj opštini ili gradskoj opštini ove formulare, baš kao i iznos administrativne takse i račun na koji se uplaćuje.

Kada sve završite imaćete punu slobodu da vašim vlasništvom raspolažete na način koji vi smatrate najboljim.

 

Aleksandar Stevanović

Potpredsednik Dosta je bilo

Narodni poslanik DJB

Formular za registraciju
Dodatak prijavi za registracij Stambene zajednic
Primer zapisnika i odluke o izboru upravnika

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sta se desava kada postave spijuna,kako se onda on smenjuje?
    MI imamo problem ,jer niko normalan ne zeli da s eprihvati ove funkcije. A i ne treba nam,sve se dgovoram,ja upravo zamenih sijalice, ne trazim i ne ocekujem nista od bilo koga.

  • Molim Vas da komentarisete pravnu sutuaciju u pitanju supruznika vlasnika stana, koji sam nije knjizni vlasnikm a prihvata duznost izabranog upravnika.

    • Nisam pravnik, ono sto znam je da je sva imovina stecena u braku zajednicka bez obzira na koga se vodi.

  • Podrzavamo poziv gradjanima da sami formiraju Stambene zajednice i izmedju svojih vlasnika izaberu Upravnike, ali takodje je vazna podrska i opstinskih organa, sto se na primeru opstine Savski venac ne bi moglo reci, jer nesprovodjenjem strikno zakona, kao i njegove neprimene ostavlja se prostor zloupotrebama: npr. i pored saznanja o postojanju izabranog Upravnika i Odluke, uzimaju se u razmatranje i drugi navodni kandidati, umesto da se takvi Zahtevi ODBACE zbog vec formiranog upravnog tela, zatim se otezava koriscenje prispelih ,,novih zahteva,, zabranom kopiranja u vidu BESUMUCNOG ZAKAZIVANJA PRIJEMA KOPIJA I ODLAGANJA PREKO MESEC DANA u vise navrata, zatim se dostavljaju RESENJA O REGISTRACIJI pojedinim vlasnicima po slobodnom nahodjenju, pa se i razmatraju njihove ZALBE NA RESENJE protivno pravnom leku u Resenju da Zalbu moze izjaviti samo PODNOSILAC tj. IMENOVANI UPRAVNIK, zatim poducavanje ,,novostvorenog kandidata,, kako pobediti sistem, sto sve ukazuje da GO Savski venac, potajno lobira pojedine kandidate za Upravnike sa kojima ce lakse da se ,,rukuje,, a koji nece ,,previse,, insistirati ni na primeni zakona niti pravila.

    Vazno je podvuci da URAVNIK mora imati u svom radu PODRSKU PRAVNE DRZAVE, jer u suprotnom njegova funkcija gubi svaku svrhu, a to je kada se obrati nadleznima za zastitu privatne imovine od urusavanja kojom UPRAVLJA, da se inspekcijski organi GO Savski venac ne prave nevesti, te najave ,,posetu,, onima koje prijavljujete da sve lepo uklone, a on ispadne lud i sto je i pokusali da ih zove, umesto da hitno dodju i uhvate prekrsioca u prekrsaju, kao i da inspekcije Grada Beograda i Komunalna policija su vrlo nevoljeni kada postoji problematican kraj, veliki broj prijava, okrecu glavu i pruzaju nesto tipa ,,psihoterapije,, saslusaju, ali niti izlaze na lice mesta niti donose Resenja o otklanjanju zatecenih nepravilnosti, gomilaju prijave po,,fijokama,, ili na pisani Zahtev-Prijavu odgovore usmeno, ili ne odgovore uopste ili posalju dopis u vidu OBAVESTENJA umesto da pokrenu Upravni postupak.

    Jelena KOJIC, Upravnica Stambene Zajednice Svetozara Markovica 43, Savski venac, Beograd- clan DJB Savski venac

    • Sve se ovo desava meni kao izabranom upravnika stambene zajednice LAMELE 1 u Resavici opština Despotovac. ZNAČI DRŽAVA BIRA UPRAVNIKE KOJE CE PLACATI STSNARI… MI smo trula država

  • Može li neko da objasni koja je odgovornost ovako izabranog upravnika stambene zajednice? Mnogo je kontradiktornih informacija s raznih strana…