Београд Саопштењe Урбанизам

Синиша Мали и СНС настављају са распродајом вредног земљишта за мале паре

Градске власти на челу са Синишом Малим настављају са распродајом грађевинског земљишта, највреднијег ресурса Града Београда, иако  је СНС на челу са Александром Вучићем 2012. обећао да ће казнити све који су учествовали у пљачки државне имовине. Након поклањања 100 хектара Београда на води, јуче је продат простор некадашњег депоа на атрактивној локацији у Булевару краља Александра за  4,15 милиона евра. То значи да је за 4.316 м2 грађевинског земљишта депоа на којем може да се гради пословно стамбени комплекс, нови власник платио само 961 евро/м2.

Узимајући цену коју је постигло земљиште Депоа, држава је за 100 хектара земљишта Београда на води у Савском амфитеатру поклонила најмање 961 милиона евра.

Продаја Депоа познатог међу Београђанима по тржном центру који је изгорео у пожару пре три године, представља наставак распродаје зарад добијања грађевинског земљишта у Београду за мале паре. Главни актер у оваквим пословима је корумпирана партократија односно владајућа странака која преко својих представника у институцијама и градској власти злоупотребљава јавне ресурсе и пуни страначке и личне џепове.

СНС дакле, не само што ништа није урадио у вези са процесуирањем учесника у пљачкашкој приватизацији чиме је преварио бираче, СНС је ту праксу и наставио. Најпознатији пример је поклањање земљишта за потребе Београда на води, сада је за мале паре продат Депо, а на томе се, нажалост, ова пракса неће зауставити. Браћа Карићи, коалициони партнери СНС, требало би да граде у Макишком пољу, а тиме ће угрозити водно снабдевање Београда. Примера је велики број.

ДЈБ ће променити однос града према свом највреднијем ресурсу: грађевинском земљишту. Оно ће бити коришћено у интересу Београђана. То смо још пре три месеца објавили у Плану у 20 тачака за Београд.

Метрополе граде метрое, не кредитима, већ уређењем, продајом и опорезивањем грађевинског земљишта. У Београду се градско грађевинско земљиште поклања и практично од њега не убира никакаве порез.

Уколико добијемо поверење Београђана на наредним изборима, ДЈБ ће свим приватизаторима разрезати порез на неизграђено грађевинско земљиште у складу са фер тржишном вредношћу имовине. Једино ДЈБ има храбрости да заустави пљачку Београда и испостави приватизаторима рачун. Ово важи и за Луку Београд и за Београд на води и за све друге приватизаторе. По нашим проценама ради се о цифри од преко 100 милиона евра на годишњем нивоу.

У Србији је спроведена пљачкашка приватизација у практично свим случајевима управо зарад неизграђеног градског грађевинског земљишта. Разни инвеститори који су учествовали у приватизацији а који су повезани са врховима политичких странка на власти, у то време ДСС-а, ДС-а, Г17, и многих данашњих коалиционих партнера СНС-а, су куповали предузећа будзашто, отпуштали раднике и очекивали да ће продати земљиште и друге некретнине. Данас на то земљиште практично не плаћају никакав порез. ДЈБ ће ставити тачку на то.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Slazem se,to sam preporucio odavno.Znam da nema para,ali setimo se stamparija po podrumima za vreme okupacije,znaci moze.Sa reci na dela,tj.sve je receno,stampajte tekstove da ih rasturamo po Bgu,pa nije ovo 1389.!

  • slazem se. Reach DJBa je izuzetno mali. Veci je od pro-rezimskih medija koji plasiraju negativnu sliku o pokretu i to zaista gradi misljenja hiljade ljudi. Morate da povecate vac reach, uticaj, Prosto ne dopirete do novih biraca. Mi sto pratimo sajt redovno i twitter znamo gde da nadjemo informacije, ali mi smo stari glasaci i to je nas maximum. Vama trebaju novi, stoga morate preko flajera ili sponzorisanih reklama na fejsu koje gadjaju odredjene Beogradske opstine sa targetiranim idejama, pronaci nove glasove. Morate da imate nekakav marketing i da plasirate vase ideje, jer ce zaista rezulatat u BGu biti los.

   I mozete se drzati principa do kraja, samo je pitanje dokle cete biti iznad cenzusa jer prosto ne mozete efektivno da plasirate vase ideje do svih, pa da se neko eventualno i predomisli i da vam poverenje.

 • Dragi DJB prijatelji, vas sam glasac od kad ste na sceni. Mozda neko zna i sta pisem na n1, kad mi puste komentar. 🙂 Molim vas kao sredovecni gradjanin Bgda da razmislite o koaliciji sa Novom, uz eventualne srodne stranke i pokrete (kao Ne Davimo i slicne), kao i o kandidatu Vesni Rakic. Znamo svi da je pokret jak, i da postoje problemi vezano za lidere, o cemu je jednom Radule i pricao. Ali vas molim da sujeta ode po stranu i da pobedimo na izborima u Bgdu. Ovo je velika sansa, pa je time i ulog veliki. Molim vas da barem razmislite, tipa Vesna kao kandidat a vecina liste iz DJB. U tom slucaju, vecina bi imala jasan izbor, a time i odlican rezultat. Molim vas da makar razmislite, i srecno nam svima.

  • Vesna je šnj kandidat za gradonačelnika, u paketu sa većinom ostalih tipa Sreto Malinović i drugi. Ruku na srce, ona je dobar pravnik, inteligentna žena ali mi njena kadnidatura liči na iznuđen potez šahiste kiji gubi partiju. Imam osećaj da su opozicione partije bukvalno pretresle podrume i ostave ne bi li izvukli neku ličnost bez “tereta prošlosti”, pa je daj šta daš. A pola njih bi tu izgledalo ko da Vulina postane patrijarh. Jeremija je ispao dobar, čovek reče da nije kompetentan za to mesto i kraj rasprave. Janković gura Đilasa sa druge strane. Đilas jeste dosta sposoban lik, ne znam zaista koliko ga Beograđani vole (ja ga pamtim samo po prohibiciji, grrr… al ja nisam Beograđan). Elem, ukoliko je i taj Đilas baš toliko dobar najpre mislim da bi DJB trebalo da uradi isto što i Varufakisov DiEM25 u Francuskoj. Podržali su Makrona prilikom izbora za predsednika, jer je bio bolja alternativa u odnsu na nacionalni front. Posle su ga naravno odmah razapeli zbog zakona o radu. Ovde je situacija još kritičnija. Ovde prvo mora da radi lustraciona metla i stari srpski alat za obradu bitangi u vidu motke tretirane biloškim otpadom. Posle sve ostalo. Dakle, treba proceniti situaciju, i delati brzo. Trenutno mi se čini da bi prilazak krilu u kojem su Janković i Jeremić bio dobar potez. Treba ponuditi svoje resurse i svoje ljude javno i videti kakva će reakcija biti sa druge strane. Tim pre što će verovatno biti i parlamentarnih izbora. Sve miriše na to.

  • I kako juče pomenuh, a danys Šule objavi svoju kandidaturu, misli mda je pravi momenat. Ja znam da postoji problem koji se zove koliko se poslanika i uticaja može dobiti u koaliciji a koliko samostalno? To je uvek kocka, ali mislim da bi pokret sasvim lepo profitirao ako u svakom slučaju izbori da mora biti pozvan da učestvuje u vlasti. Tada se može podvući crvena linija, pa krenuti polako. Ne znam ko bi iz pokreta imao prođu kao kandidat (a da ga podrže i ostali) iskreno sumnjam da bi to prošlo. ALi bi u slučaju osvajanja gradske vlasti neke stvari mogle doći na svoje mesto. Taman i da se Đilas kandiduje (ili bilo ko drugi), a pokret ga podrži, nije to bezuslovno loše. Ta podrška svakako nije bezuslovna, a kad ovi padnu onda se i ostali mogu “nataći na kolac” za sve šta su u prošlosti uradili. Treba misliti i o tome.
   Naravno, ukoliko je procena takva, sasvim je u redu da se na gradske izbore ide i samostalno, ali onda treba podvući i nastupiti sa stavom: “Da, idemo sami ali kad se prebrojimo, naravno da ćemo nastupiti zajedno sa ostatkom opozicije”. Ovako kako je sad, ljudi stiču utisk da opozicija smao što nije počela da ratuje međusobno kao da su u pitanju meksički karteli u najmanju ruku. Treba se malo rukovati okolo, smeškati i podržavati. Možda organizovati neke zajedničke nastupe, konferencije, pričati šta spaja, a šta razdvaja. I ako već nema predizborne koalicije obrazložiti da to nije smak sveta o objava rata već jedonstavo džentlmenski dogovor.
   Treća opcija je otkačiti sve i ići sam pa il pukovnici il pokojnici. I tako će DJB stići na vlast i dobiti priliku da sprovodi reforme…. Ali tako će trebati jaaaako puno vremena i izbornih ciklusa.

  • Podržati Đilasa bi bilo bezuslovno loše. Sami kažete da niste Beograđanin pa mi onda verujte na reč: Đilasa u Beogradu određeni broj opozicionih glasača mrzi gore nego ikog drugog (među njima sam i ja). To je najogavniji lik koji se ikada pojavio na našoj političkoj sceni. DJB bi podrškom Đilasu izgubio enorman broj glasača, a pre svega, DJB se kao prvo bori protiv partokratije, a Đilas je sinonim za partokratiju, on je izumitelj botova u Srbiji, tiranin, jednom rečju, poslednji za kog bi glasala. Ali zaista poslednji. Pa demokratska stranka je spala na ovo na šta je spala zbog Đilasa, odnosno zbog odsustva podrške Beograđana Đilasu. Đilas je doveo Bus-plus, uveo ove podzemne kontejnere za đubre koji su se svi do jednog raspali (opet su sve to poslovi koje je nameštao svojima ili sebi, svejedno), zabranio prodaju alkohola posle 10h i… ne mogu sada da se setim više šta je sve uradio zbog čega smo svakodnevno bukvalno škrgutali zubima od besa i jedva dočekali da mu vidimo leđa. Sve što radi ova vlast, radio je i Đilas, samo u rukavicama. A za Jankovića mislim da je sišao s uma ako uopšte može da razmišlja o Đilasu.