Источна Србија Образовање Саопштењe

Зајечарски просветари на мети бахатог понашања власти

 

 

 

 

 

Бахатост разноразних претходних и садашњих властодржаца огледа се и у њиховом односу према зајечарским школама. То је свакако и узрок и последица начина на који су дошли како до звања, тако и до диплома па не изненађују следећи подаци (о томе се зна, али ћути):

Током 2015. и 2016. године, чак 16 од 17 школа на подручју града имале су блокиране рачуне. То значи без основних услова за минимална образовна средства, без фломастера, без средстава за хигијену, без интернета. О додатном усавршавању наставника, куповини савремених учила да и не причамо.

Све надокнаде за јубиларне награде, на које су запослени стекли законско право до 2015. год наплаћене су уз судске таксе. То значи да је свака градску касу коштала скоро дупло.

Стипендије студентима  такође  су исплаћене судским путем, што значи да је уместо два студента, општина финансирала масне надокнаде правосудном систему (коме иду у прилог толики судски трошкови?)

Посебно су оваквим односом погођене стручне  школе које покушавајући да држе корак са тржиштем и развијајући предузетнички дух ( за који велики домаћин каже да га немамо) покушавају да уз велики труд и напор наставника дођу до сопствених средстава. Можда је најочитији пример Економско трговинска школа чији су наставници због блокаде од стране општине остали без накнада од ванредних ученика, тако да тренутно школа просечно дугује од пет до десет хиљада сваком ( накнаде касне скоро две године). Имајући у виду мизерне плате, овај износ за наше буџете свакако није занемарљив.

Такође, Техничка школа је била принуђена да обустави услуге Ауто школе за трећа лица, због сталне блокаде рачуна, и немогућности да нормално обавља ове услуге.

Зајечарски просветари су међу реткима у држави који од општине не добијају накнаду за превоз. То је последица полтронског понашања како директора школа тако и појединих синдикалних вођа. Од септембра 2016. почели су преговори синдиката и општинара са циљем да се постигне договор око исплате надокнада за превоз, и избегну нови судски процеси. У једном тренутку се чинило да ће разум преовладати, просветари су пристали да им се дуг исплати у 2-3 рате до краја 2017. Али је ипак неко рекао: нека туже… Као последица свега, више од 300 наставника је поднело тужбе за надокнаду трошкова превоза који ће бити исплаћени са припадајућим каматама и судским трошковима. Да ли су криви просветни радници који су молили да се проблем реши мирним путем или је крива власт која није плаћала своје обавезе и која је чак шта више одбила да се проблем реши вансудским поравњањем?

Трошкови превоза су са разлогом преваљени на терет локалне самоуправе, јер ту има места за бројне махинације са локалним превозницима око „ бесплатног превоза“ ученика и запослених,али је важна  чињеница да се ти трошкови граду исплаћују из републичке касе, тј  да је град  само посредник .Његова је улога да новац за превоз и јубиларне награде проследи школама. Ово је још један доказ у прилог чињеници колико су запослени у образовању понижени , јер су остала министарства задржала ингеренције да та средства директно исплаћују својим чиновницима.

Просветни радници из Зајечара сами  плаћају  и трошкове стручног усврашавања. Не постоје објективни разлози за правдање оволике незаинтересованости локалне самоуправе за област образовања јер градови у околини (Књажевац, Бољевац…) који имају мање буџете немају оваквих проблема, школе нису у блокади, просветни радници иду на стручно усваршавање,исплаћују се накнаде за превоз..

Као прилог оној народној, ко о чему……  зајечарски „домаћин“, прозива запослене у зајечарским школама за недомаћинско понашање, док  на велика звона најављује оживљавање зајечарског рукомета ( на жалост само рукомета,не и улагање у школски спорт), док се новац расипа за  његово играње у песку на Поповој плажи и Вањином јазу…..

Питамо се где је тај „домаћин“ био када је постојала могућност да се у граду отвори центар за образовање одраслих, који је наравно због незаинтересоване власти отворен у Бору, као и центар за стручно усавршавање запослених у образовању, који је отворен у Књажевцу. Колико се насекирао „домаћин“ што је Економско трговинској школи затворено одељење економских техничара  у школској 2016/17год, а затим и профил туристички техничар за 2017/18, док су те образовне профиле добили Књажевац, Мајданпек, Кладово и сл. као и гимназијско одељење природно математичког смера, чиме  су Књажевац и Зајечар изједначени по броју одељења гимназије ( по три)!?. Докле ће његова лична интересовања бити изнад закона, изнад интереса града и наших суграђана!?

ДЈБ Зајечар осуђује ничим изазване нападе градоначелника на просветне раднике,непримерене и безобразне,засноване на неистинама и  личном незадовољству.

Очито је да је  градоначелнику засметао дуг који град има према просветарима у износу од око 100 милиона динара,те након примедбе  синдиката о постојању дуга ,дрско и безобразно креће у вређање читаве једне професије,заборављајући да просветни радници траже само оно што им по закону припада.Ништа више.

Просветни радници,који у Зајечару имају плате 17% испод републичког просека требало би да  буду један од основних стубова развоја нашег града,јер им је обавеза да младе нараштаје у којима  лежи будућност целог друштва,правилно усмере у сваком погледу,како професионалном тако и оном људском.

Градоначелник својим наступом показује да школе и образовање не види у оваквом светлу,већ их сматра за нужно зло и беспотребни трошак.Обзиром на чињеницу да су појединци из владајуће гарнитуре стицали дипломе тргујући,овакво пљување по професији у којој чак 80% упослених има завршен државни факултет а не  купљене дипломе мегатрендова и не би требао да нас изненађује,као ни његово прозивање ових људи као нерадника и љењиваца.То  само показује колико је велико његово незнање,које међутим не може бити оправдање за његово још веће неваспитање. Просветари нису нерадници, како их назива градоначелник, већ ентузијасти који и поред многих недостатака за рад (Интренет, одржавање рачунара, неопходна наставна средства ….) посвећено раде свој посао тако да  ученици зајечарских школа постижу одличне резултате на такмичењима,за шта су свакако заслужни учитељи,наставници и професори, ти људи које овај „домаћин“чијим је недомаћинским понашањем наш град урушен,унижен и опљачкан,назива нерадницима.

Доста је било Зајечар пружа подршку зајечарским просветарима у њиховим активностима за остварење законом припадајућих принадлежности и права.

Знања никад није доста ,доста је бахатих политичара који га  унижавају .

Доста је било!

 

 

Зајечарски одбор Доста је било

 

Ознаке