Правосуђе Саопштењe

ДJБ поднео кривичну пријаву против Вулина због прања пара

Доста је било поднео је Тужилаштву за организовани криминал кривичну пријаву против министра одбране Александра Вулина  због кривичног дела прање новца.

Постоји основана сумње да је Вулин у јулу 2012. године извршио пренос имовине, са знањем да та имовине потиче од криминалне делатности, у намери да прикрије или незаконито прикаже порекло имовине.

Вулин је купио непокретност (стан у Београду површине 107м2 и гаражно место, у улици Гајева) за 244.620 евра. Међутим, за више од 200.000 евра од купопродајне цене Вулин нема доказ о пореклу новца, чиме је стекао, држи и користи имовину за коју зна да потиче од кривичног дела.

Александар Вулин, 2012. године именован је за директора Канцеларије за Косово и Метохију. Након што је преузео функцију, Вулин је био у обавези да сву имовину коју поседује пријави Агенцији за борбу против корупције. Након пријаве целокупне имовине, Агенција је утврдила да су подаци који се односе на једну од непокретности, стан  од 107 м2, у вредности од 244.620,00 евра, непотпуни и мањкави.

Након обраћања Агенције, Вулин је доставио непотписане изјаве и друге податке који нису били исправни. Агенција је о куповини наведеног стана сачинила извештај и доставила га Тужилаштву за организовани криминал. Након жалбе упућене поверенику за заштиту информација од јавног значаја, и интервенције повереника, извештај је постао доступан и широј јавности.

Вулин је Агенцији навео три различита начина стицања новца за конкретну непокретност, међутим сваки од наведених начина био је логички неразумљив и у супротности за законским прописима Србије.

Агенција за борбу против корупције у децембру 2015. године обратила се Тужилаштву за организовани криминал, услед постојања основа сумње да је пријављени учинио кривично дело приликом куповине предметне непокретности.

У вези са наведеним околностима, Агенција је упознала тужилаштво о послу који је пријављени закључио, док је био на функцији директора Канцеларије за КиМ. Посао се односио на набавку и постављање камера на територији Косовске Митровице у вредности од милион евра, закључен по хитном поступку, без тендера.  Износ је плаћен унапред, без сазнања колико је камера заиста и било постављено.

Наведене околности поризлазе из новинског чланка који је објавио портал Крик под насловом “Тетка из Канаде платила Вулину стан”.

Уколико се докаже истинитост основа сумње пријављени је извршио кривично дело Прање новца члан 245 став 1 КЗ-а, или друго кривично дело које квалификује надлежно тужилаштво, а које се гони по службеној дужности.

На основу наведеног Доста је било подноси кривичну пријаву и предлаже надлежном тужиоцу за организовани криминал да покрене тужилачку истрагу против Александра Вулина, изврши увид у документа приложена уз кривичну пријаву, прибави другу релевантну документацију, сву документацију на коју се позива новинар “Крика” у тексту “Тетка из Канаде платила Вулину Стан” и извештаје Агенције за борбу против корупције, те да саслуша релевантне сведоке, и да уколико прикупљени докази стварају основану сумњу да је Вулин извршио кривично дело за које се гони по службеној дужности, пријављеног оптужи пред надлежним судом.

Прилози:

– чланак портала Крик “Тетка из Канаде платила Вулину стан”

Подаци Републичког геодетског завода & Уговор о купопродаји непокретности

– Кривична пријава против Александра Вулина

Krivična prijava Aleksandar Vulin

– Текст Мирославе Миленовић “Кратак водич за прање пара са тетком из Канаде”

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Е ово је права вест!
    Кривична пријава против министра одбране Вулина због “прања новца”!
    И то тужилаштву за организовани криминал!
    Сутра би све новине требало да објаве ову вест на насловној страни као главну вест.
    Тако би требало да буде да су медији слободни…
    Али Вучић не дозвољава ни једној редакцији да се ово објави… као ни ону ранију вест о контроли нарко тржишта у Србији… а народ ћути и трпи.
    Докле више?!
    Сви медији Србије, пробудите се! Одговорни сте за будућност људи који живе у Србији! Јер истина ће оборити Вучића на изборима.