Полиција Саопштењe

Министар Стeфановић у страху од ДЈБ и Мирославе Миленовић

Министар полиције Небојша Стефановић очигледно се уплашио заменице председника Доста је било и форензичног рачуновође Мирославe Миленовић која је прворангирана на конкурсу  за чланство у Комисији за решавање притужби грађана на рад МУП-а.

Занимљиво је видети да ли ће и како ће министар Стефановић именовати Мирославу Миленовић за члана те комисије будући да је институција конкурса и јавног бирања кадрова за државне функције на основу стручних квалитета, потпуна непознаница актуелној власти.

Према тумачењу МУП-а, рок за именовање комисије није одређен, а ранг листа је објављена 21. септембра. То значи да ће Стефановић и министарство полиције покушавати да заобиђу резултат конкурса тако што ће максимално пролонгирати формирање ове комисије или ће поништити конкурс.

Миленовић се пријавила за ову позицију из два разлога. Први разлог је изостанак озбиљне истраге поводом физичког напада на њу од стране НН извршиоца у центру Београда у новембру 2015. године, иако је правовремено указивала тужилаштву и полицији да је предмет неовлашћене обраде и праћења. Други разлога је нереаговање полицијских службеника на позиве грађана кад је срушен део београдског кварта Савамала у априлу 2016. године. Прочитајте цело мотивационо писмо овде.

Да ли ико верује да министар који сам није желео и смео да разреши оба ова случаја у којима је суспендована правна држава а полиција ћутала на позиве грађана који су везивани, сада сме и жели да ангажује управо Миленовић да се бави пропустима МУП-а?

Јасно је да Миленовић на овом конкурсу никако нема политичку подршку нити наклоност министра Стефановића.

Зато ово расписивање конкурса треба тумачити као још један начин да се власт похвали међународним партнерима да је нешто урадила по питању надзора и јачања институција које се баве незаконитим поступањем полиције, иако суштински не намерава да промени ништа у постојећем систему.

Мирослава Миленовић се на конкурс  Канцеларије за цивилно друштво Владе Србије  јавила као један од оснивача организације Центар за владавину права. Она је убедљиво прворангирана са 75 бодова, док наредни кандидати имају 33 и мање поена.

Комисија за решавање притужби састављена је од три члана: председника комисије, члана из Министарства и једног представника јавности. Чланове комисије решењем именује и разрешава министар полиције.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ova situacija je i zabavna i ozbiljna. Pošto znamo kako institucije uručju pozive sa ciljem da se neko ne informiše da je pozvan i ne pojavi u zakazano vreme na nekom mestu, tačno me je strah da bi mogli da pokušaju neki sličan trik, tj.smicalicu i proglase Miroslavu nezainteresovanom.

  • Nepreostaje nam nista drugo nego da ce Miroslava biti izabrana,jer ovo je pravna drzava bez proteziranje jednopartijskih kadrova,odlucijui faktori su kvalifikacija i praksa.Na kraju krajeva za to se otvoreno zalaze ceo SNS ,a garant tome je i predsednik svega sto predsednicko mesto zahteva Aleksandar Vuci .

    DOSTA JE BILO , mi i dalje cekamo.