Ауторски текст Преносимо

Отворено писмо посланице Татјане Мацуре европским званичницима

Поштовани,

Као посланица у Скупштини Србије веома сам забринута за стање демократије и владавине права у Србији. Због тога сам осетила потребу да се обратим медијима и јавности, као и релевантним међународним организацијама и њиховим представницима.

Пишем вам како бих вас упозорила на све веће непоштовање владавине права у Скупштини Србије. Ако се ова ситуација ускоро не промени и ако се овакво понашање настави у Скупштини, не можемо очекивати суштински напредак у процесу европских интеграција.

Позивам вас да извршите притисак на скупштинску већину, посебно на председницу Скупштине, да почне поштовати владавину права и право на расправу како би осигурали потпуно једнак третман за сваког члана Скупштине.

Татјана Мацура

народна посланица у Скупштини Републике Србије

политички покрет “Доста је било”

 

Текст писма:

 

Како потиснути опозицију у Народној скупштини – лекције Маје Гојковић

Последње заседање Скупштине, Народне скупштине Републике Србије, поставило је нове стандарде срамног и непристојног понашања странака на власти, предвођених деловањем тренутне председнице Скупштине – Мајом Гојковић. Кључни проблем је то што председница Скупштине примењује двоструке стандарде када је у питању поштовање Пословника, увек на рачун опозиције, што ствара хаос и поремећај парламентарног рада и самог демократског процеса.

Као прво, објединила је две потпуно засебне расправе о два различита образовна закона (један о основном и средњем, а други о високом образовању) у једну. То није учинила да би допринела квалитету расправе, већ да би је сузбила, као што редовно сузбија било какве критике на рачун владајуће већине. Законе доноси по “хитној процедури” како би убрзала законодавни процес, успут сузбијајући дух расправе и размену аргумената.

Председница Народне скупштине већ извесно време негује културу агресивног понашања, активно стварајући атмосферу насиља и страха у парламенту. Народним посланицима владајуће већине редовно дозвољава кршење Пословника, истовремено мобингујући посланике опозиције и запослене у Народној скупштини. Највише од свега, пак, забрињава то што свакодневно суспендује и кажњава опозиционе посланике.

Један од начина на који одржава апсолутну контролу у парламенту јесте намерно стварање хаотичне атмосфере кроз омогућавање члановима сопствене посланичке групе (СНС) да крше процедуре. Своју позицију моћи такође злоупотребљава често се јављајући за реч у својству народног посланика, реметећи ток седнице. У овоме учествују и заменици председнице, омогућавајући јој да на тај начин прекида било какву смисаону расправу. Статистика то потврђује: управо је председница Скупштине у септембру имала највећи број јављања за реч по повреди Пословника – који управо она треба да спроводи.

Приликом обраћања она такође износи клевете и напада опозиционе посланике ад хоминем, користећи “истине” из таблоида као доказе за своје тврдње, а све у покушају да испровоцира реакцију опозиције да прекрши прописана правила понашања. Измишља сламнате аргументе, тј. измишља непостојеће противнике које потом разбија својим “аргументима”, активно блатећи репутацију опозиционих народних посланика, нарочито оних који се по први пут налазе у парламенту.

Међутим, последњом у низу њених будалаштина превршила је сваку меру пристојности и деловало је као шамар достојанству Народне скупштине. Током говора једне опозиционе посланице, иначе једине чланице Скупштине са инвалидитетом која је везана за инвалидска колица, председница парламента пришла је камери која је активно снимала говор и блокирала је листом папира како се народна посланица не би видела на снимку. У више претходних наврата онемогућила је исту посланицу да говори, и овакве ситуације се стално понављају.

Мада делује невероватно, током истог скупштинског заседања председница Скупштине успела је да изрекне три опомене и суспензију једном опозиционом посланику тако што је буквално изговорила: “Прва опомена! Друга опомена! Трећа опомена! Удаљени сте са заседања!” Нажалост, ово није шала. Ово је пример понашања парламентарне већине и њихове махните Краљице Мајке. Ова апсолутистичка алегорија је потпуно примерена, с обзиром да се владајућа већина понаша као да је Народна скупштина њихово приватно власништво у коме опозицији нема места.

Један од најфлагрантнијих примера сузбијања опозиције злоупотребом позиције моћи председника скупштине такође се десио на истој седници. Током говора шефа једне опозиционе посланичке групе, који је образлагао свој амандман на предложени закон, председница га је прекинула без икаквог очигледног разлога и потом га суспендовала на 20 дана. Без било каквог објашњења или навођења разлога. “Крив” је био само зато што је био снажно против предложеног законског решења, а владајућа већина то једноставно није могла да поднесе. Тиме је направљен преседан – кршење процедура постала је отворена и срамна.

Ако мислите да не може бити горе од овог, варате се. Председница парламента је успела да украде – да се тако изразим – време одређено за расправу по амандманима. С обзиром да је владајућа већина потрошила време своје посланичке групе за расправу по амандманима, а сопствене нису поднели, опозиција је пред собом имала четири сата за расправу о сопственим амандманима. Мадам председници Народне скупштине учинило се да је прекид расправе, након објаве да је сво време потрошено – очигледан излаз из те непријатне ситуације. Упркос томе што су опозициони посланици истицали чињеницу да у електронском систему парламента стоји информација да на располагању за расправу посланицима стоји још четири цела сата – тај доказ је игнорисан.

Важно је нагласити да електронски систем који мери време потрошено у расправи савршено радио од првог дана, а моје је лично искуство да за више од годину дана откада сам народни посланик, ниједном није направио неку грешку, нарочито не толико велику. Након што су опозициони посланици гласно изразили своје незадовољство таквом одлуком, указујући успут на податке из е-парламента, председница Скупштине обрушила се на Генералну секретарку, гласно је прекоревајући током директног телевизијског преноса и наређујући јој да изађе из сале и донесе јој другачије податке. Био је то шлаг на торти – одговарајући крај заседања које су обележили злостављање, застрашивање и кршење свих правила понашања и процедура.

Понашање председнице српског парламента током овог заседања представља наставак стратегије владајуће већине да ограничи слободу говора и у парламенту створи атмосферу страха, макар због тога морали кршити процедуре и злостављати раднике Скупштине. Ова нечувена тактика крађе времена за расправу, суспензије најактивнијег посланика и лагања посланика представљају увреду за већ прилично слабашно стање демократије у нашој земљи. Док она тврди да је особа софистицираног понашања и завидног васпитања, њена дела говоре више од речи.

 

Татјана Мацура
народна посланица у Скупштини Републике Србије
политички покрет “Доста је било”

 

How_to_Suppress_The_Opposition_in_The_Parliament_-_Lessons_From_Maja_Gojković

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • malo kasnite….

  tema dana i nedelje je povecanje plata i penzija ….

  treba tekst, nekakav osvrt pokreta na to, a ne drviti o skupstini sto je bilo pre par nedelja…

  morate da pratite trendove, o cemu narod prica itd.

  • Poštovani Gojko i Sale,

   Slažem se da problem postoji već godinama. Ovi danas su usavršili skoro sve zloupotrebe koje su činili i oni pre njih. Ova sednica mi je delovala kao odličan primer onoga što je “skupštinska svakodnevnica”.

   Što se tiče pisanja vezanih za “povećanje” plata i penzija – jedno ne isključuje drugo. Važno je osvrnuti se na sve.

   Prijatan dan,

   Tatjana Macura

 • U pravu je Gojko sada je aktuelno ovo sramotno,, povecanje,, plata i penzija, treba se oglasiti u zastitu radnika i penzionera, objasniti da ovo povecanje od 5% za penzionere je realno samo 1-1,5%, da gro penzionera je vec preminulo i da nece doziveti vracanje ,,privremeno smanjenje,,. Budite u trendu govorite o tome kako su majstori da zavade ovaj narod. Od EU parlamenta nemojte mnogo ocekivati jer ON /av/ je dobio zadatak da sve radi na priznanju kosova / zato potencira unutrasnji dialog/ i sve dotle ce ga podrzavati dok ovo ne ostvari, onda ga pustaju niz vodu., zato on i odugovlaci. Iskreno jasno govorite gde god se dostupni u medijima o svemu ovome. Nemojmo biti naivni niko ne moze disciplinovati risticevica, martinovica, gojkovicku i drustvo, NEMOGUCE je od njih napraviti pristojne gradjane.

  • Poštovani Mismo,

   Pisanje o jednom ne isključuje drugo. Moramo o svemu glasno govoriti gde god i kad god nam se pruži prilika.

   I nije poenta da mi odrasle ljude prevaspitavamo, već da njihovo ponašanje sankcionišu oni kojima je to posao, a da medjunarodna zajednica osudi svaku vrstu zloupotrebe položaja.

   Hvala Vam na javljanju,

   Tatjana Macura

 • Iskreno podrzavam vase napore da unapredite skupstinu i uvedete red u Srbiji. Medjutim vi zivite u prijateljskoj diktaturi koja je bila prisutna u toku Hladnog Rata u mnogim banana republikama (Zair, Irak, Cile…). Nemate podrsku zapada i ocigledno je da nece nista uraditi da uvedu u Srbiju standarde na koje su oni sami navikli. U ovom momentu mozete jedino da se dogovorite sa opozicijom i izadjete i delegitiisete skupstinu. Posle toga jedno ostaje ulica.

  • Poštovani Dalibore,

   Naše je da ih obavestimo ako već do sad nisu imali prilike da se sa ovim i sami upoznaju.

   Neće moći da kažu – nismo znali.

   Veliki pozdrav,

   Tatjana Macura

  • Nadam se iskreno da cete uspeti. Problem je sto oni (zapad) ne reaguju do momenta kada im “veliki vodja” vise nije potreban. Onda ga puste niz vodu i zemlja ulazi u rasulo posto je “veliki vodja” unistio sve institucije i zemlja ne ume da funkcionise posle njega. Primer: Zair posle Sesesekua i Irak posle Sadama. Posle Milosevica jos smo imali neke institucije, posle ovih ce ostati pepeo.
   Usput, hvala za zalaganje za promene u Zemunu. Ziveo sam na Karadjordjevom Trgu dugo godina 🙂

 • Pozdrav Vama Tatjana i svima iz sve snage.
  Jedan sam koji misli da ovakve probleme treba “internacionalizovatp” – objaviti ih drugima.
  Po meni cilj ne mora da bude da nam neko pomogne da prevazidjemo probleme, nego da bude upoznat.
  Znaci ne ocekujem reakciju medjunarodne zajednice, ali ako je bude dobrodosla je.
  – Sem trenutnih aktuelnosti, 100 dana, penzije, plate, Vulin, Dacic,, cevi po Beogradu sto pucaju ko kokice, … padose mi na pamet i neke stare teme.
  Mercedes – Ikarbus, 14 Oktobar-(mislim) neki finci) bilo sigurno-vucic ih doveo. Sta je od toga bilo. kakjo stoje sada te firme? Mozda bi neki yekst o starim temama malo probudio javnost. Mozda i ne bi samo iznosim svoje misljenje.
  Kakva je sada situacija u Gosi iZastavi?
  Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike

 • Poštovana Tatjana,
  glasač sam DJB na svim izborima na kojima ste se dosad pojavili, naravno i za Sašu na predsedničkim. Zalažete se za realizaciju pravih ideja. Borite se hrabro u Skupštini protiv neviđenog ponašanja predstavnika vlasti-zato mislim da je dobro što ste ovu temu na ovakav način internacionalizovali.
  Takođe, posebno Vama lično svaka čast na borbi u Skupštini i odboru, kao i akcijama oko Zemuna (inače sam Novobeograđanin pa su mi bliske “komšijske” teme koje pokrećete), borbi protiv krađe na izborima, itd.. Ma fenomenalni ste!!
  Dalje, smatram da je dobro da se pred BGD izbore ne bavite kojekakvim kolonama već konkretno radite-pokrećete teme, borite se da sprečite nepravilnosti u gradu, itd.. Jer zaista kao što vaš kolega Milan reče-na ovim izborima nije tema Vučić. Iako verujem da i samostalno prelazite cenzus u BGD, savetovao bih da ipak, ukoliko možete, izađete zajedno sa kredibilnim, još neukaljanim strankama/pokretima.. Npr idealno bi bilo da umesto da se napravi npr “Lista kredibilnih” (naravno ovo je radni naziv .. 🙂 ) gde bi mogli biti vi, Ne davimo Beograd, Protiv diktature , možda i Beli .. Zašto ne i S. Janković i Jeremić, možda Šabić? Dakle nikako na toj listi nije mesto strankama koje su bile na vlasti od 2000 do 2012, nikako Đilasu.. Ako ne može, i ako navedeni imaju kombinacije sa “postpetoktobarcima”, onda idite samostalno, pa posle ako opozicija bude imala većinu, možete i u vlast ako prihvate vaše principe..
  I za kraj-mislim da DJB treba da izda saopštenje, uz stručni komentar ove Vučićeve obmane oko “istorijskog povećanja plata i penzija”.. Da raskrinkate obmanu.. Pa Vas molim da naš DJB i ovde pokaže svoju stručnost i demaskira režim još jedared.
  Srdačan pozdrav i podrška,
  Milan