Autorski tekst Prenosimo

Otvoreno pismo poslanice Tatjane Macure evropskim zvaničnicima

Poštovani,

Kao poslanica u Skupštini Srbije veoma sam zabrinuta za stanje demokratije i vladavine prava u Srbiji. Zbog toga sam osetila potrebu da se obratim medijima i javnosti, kao i relevantnim međunarodnim organizacijama i njihovim predstavnicima.

Pišem vam kako bih vas upozorila na sve veće nepoštovanje vladavine prava u Skupštini Srbije. Ako se ova situacija uskoro ne promeni i ako se ovakvo ponašanje nastavi u Skupštini, ne možemo očekivati suštinski napredak u procesu evropskih integracija.

Pozivam vas da izvršite pritisak na skupštinsku većinu, posebno na predsednicu Skupštine, da počne poštovati vladavinu prava i pravo na raspravu kako bi osigurali potpuno jednak tretman za svakog člana Skupštine.

narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije

politički pokret “Dosta je bilo”

Tekst pisma:

Kako potisnuti opoziciju u Narodnoj skupštini – lekcije Maje Gojković

Poslednje zasedanje Skupštine, Narodne skupštine Republike Srbije, postavilo je nove standarde sramnog i nepristojnog ponašanja stranaka na vlasti, predvođenih delovanjem trenutne predsednice Skupštine – Majom Gojković. Ključni problem je to što predsednica Skupštine primenjuje dvostruke standarde kada je u pitanju poštovanje Poslovnika, uvek na račun opozicije, što stvara haos i poremećaj parlamentarnog rada i samog demokratskog procesa.

Kao prvo, objedinila je dve potpuno zasebne rasprave o dva različita obrazovna zakona (jedan o osnovnom i srednjem, a drugi o visokom obrazovanju) u jednu. To nije učinila da bi doprinela kvalitetu rasprave, već da bi je suzbila, kao što redovno suzbija bilo kakve kritike na račun vladajuće većine. Zakone donosi po “hitnoj proceduri” kako bi ubrzala zakonodavni proces, usput suzbijajući duh rasprave i razmenu argumenata.

Predsednica Narodne skupštine već izvesno vreme neguje kulturu agresivnog ponašanja, aktivno stvarajući atmosferu nasilja i straha u parlamentu. Narodnim poslanicima vladajuće većine redovno dozvoljava kršenje Poslovnika, istovremeno mobingujući poslanike opozicije i zaposlene u Narodnoj skupštini. Najviše od svega, pak, zabrinjava to što svakodnevno suspenduje i kažnjava opozicione poslanike.

Jedan od načina na koji održava apsolutnu kontrolu u parlamentu jeste namerno stvaranje haotične atmosfere kroz omogućavanje članovima sopstvene poslaničke grupe (SNS) da krše procedure. Svoju poziciju moći takođe zloupotrebljava često se javljajući za reč u svojstvu narodnog poslanika, remeteći tok sednice. U ovome učestvuju i zamenici predsednice, omogućavajući joj da na taj način prekida bilo kakvu smisaonu raspravu. Statistika to potvrđuje: upravo je predsednica Skupštine u septembru imala najveći broj javljanja za reč po povredi Poslovnika – koji upravo ona treba da sprovodi.

Prilikom obraćanja ona takođe iznosi klevete i napada opozicione poslanike ad hominem, koristeći “istine” iz tabloida kao dokaze za svoje tvrdnje, a sve u pokušaju da isprovocira reakciju opozicije da prekrši propisana pravila ponašanja. Izmišlja slamnate argumente, tj. izmišlja nepostojeće protivnike koje potom razbija svojim “argumentima”, aktivno blateći reputaciju opozicionih narodnih poslanika, naročito onih koji se po prvi put nalaze u parlamentu.

Međutim, poslednjom u nizu njenih budalaština prevršila je svaku meru pristojnosti i delovalo je kao šamar dostojanstvu Narodne skupštine. Tokom govora jedne opozicione poslanice, inače jedine članice Skupštine sa invaliditetom koja je vezana za invalidska kolica, predsednica parlamenta prišla je kameri koja je aktivno snimala govor i blokirala je listom papira kako se narodna poslanica ne bi videla na snimku. U više prethodnih navrata onemogućila je istu poslanicu da govori, i ovakve situacije se stalno ponavljaju.

Mada deluje neverovatno, tokom istog skupštinskog zasedanja predsednica Skupštine uspela je da izrekne tri opomene i suspenziju jednom opozicionom poslaniku tako što je bukvalno izgovorila: “Prva opomena! Druga opomena! Treća opomena! Udaljeni ste sa zasedanja!” Nažalost, ovo nije šala. Ovo je primer ponašanja parlamentarne većine i njihove mahnite Kraljice Majke. Ova apsolutistička alegorija je potpuno primerena, s obzirom da se vladajuća većina ponaša kao da je Narodna skupština njihovo privatno vlasništvo u kome opoziciji nema mesta.

Jedan od najflagrantnijih primera suzbijanja opozicije zloupotrebom pozicije moći predsednika skupštine takođe se desio na istoj sednici. Tokom govora šefa jedne opozicione poslaničke grupe, koji je obrazlagao svoj amandman na predloženi zakon, predsednica ga je prekinula bez ikakvog očiglednog razloga i potom ga suspendovala na 20 dana. Bez bilo kakvog objašnjenja ili navođenja razloga. “Kriv” je bio samo zato što je bio snažno protiv predloženog zakonskog rešenja, a vladajuća većina to jednostavno nije mogla da podnese. Time je napravljen presedan – kršenje procedura postala je otvorena i sramna.

Ako mislite da ne može biti gore od ovog, varate se. Predsednica parlamenta je uspela da ukrade – da se tako izrazim – vreme određeno za raspravu po amandmanima. S obzirom da je vladajuća većina potrošila vreme svoje poslaničke grupe za raspravu po amandmanima, a sopstvene nisu podneli, opozicija je pred sobom imala četiri sata za raspravu o sopstvenim amandmanima. Madam predsednici Narodne skupštine učinilo se da je prekid rasprave, nakon objave da je svo vreme potrošeno – očigledan izlaz iz te neprijatne situacije. Uprkos tome što su opozicioni poslanici isticali činjenicu da u elektronskom sistemu parlamenta stoji informacija da na raspolaganju za raspravu poslanicima stoji još četiri cela sata – taj dokaz je ignorisan.

Važno je naglasiti da elektronski sistem koji meri vreme potrošeno u raspravi savršeno radio od prvog dana, a moje je lično iskustvo da za više od godinu dana otkada sam narodni poslanik, nijednom nije napravio neku grešku, naročito ne toliko veliku. Nakon što su opozicioni poslanici glasno izrazili svoje nezadovoljstvo takvom odlukom, ukazujući usput na podatke iz e-parlamenta, predsednica Skupštine obrušila se na Generalnu sekretarku, glasno je prekorevajući tokom direktnog televizijskog prenosa i naređujući joj da izađe iz sale i donese joj drugačije podatke. Bio je to šlag na torti – odgovarajući kraj zasedanja koje su obeležili zlostavljanje, zastrašivanje i kršenje svih pravila ponašanja i procedura.

Ponašanje predsednice srpskog parlamenta tokom ovog zasedanja predstavlja nastavak strategije vladajuće većine da ograniči slobodu govora i u parlamentu stvori atmosferu straha, makar zbog toga morali kršiti procedure i zlostavljati radnike Skupštine. Ova nečuvena taktika krađe vremena za raspravu, suspenzije najaktivnijeg poslanika i laganja poslanika predstavljaju uvredu za već prilično slabašno stanje demokratije u našoj zemlji. Dok ona tvrdi da je osoba sofisticiranog ponašanja i zavidnog vaspitanja, njena dela govore više od reči.

narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije
politički pokret “Dosta je bilo”

How_to_Suppress_The_Opposition_in_The_Parliament_-_Lessons_From_Maja_Gojković

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

• malo kasnite….

tema dana i nedelje je povecanje plata i penzija ….

treba tekst, nekakav osvrt pokreta na to, a ne drviti o skupstini sto je bilo pre par nedelja…

morate da pratite trendove, o cemu narod prica itd.

• Problem sa skupštinom nije BIO pre par nedelja nego je konstantno prisutan već godinama.

• Poštovani Gojko i Sale,

Slažem se da problem postoji već godinama. Ovi danas su usavršili skoro sve zloupotrebe koje su činili i oni pre njih. Ova sednica mi je delovala kao odličan primer onoga što je “skupštinska svakodnevnica”.

Što se tiče pisanja vezanih za “povećanje” plata i penzija – jedno ne isključuje drugo. Važno je osvrnuti se na sve.

Prijatan dan,

Tatjana Macura

• U pravu je Gojko sada je aktuelno ovo sramotno,, povecanje,, plata i penzija, treba se oglasiti u zastitu radnika i penzionera, objasniti da ovo povecanje od 5% za penzionere je realno samo 1-1,5%, da gro penzionera je vec preminulo i da nece doziveti vracanje ,,privremeno smanjenje,,. Budite u trendu govorite o tome kako su majstori da zavade ovaj narod. Od EU parlamenta nemojte mnogo ocekivati jer ON /av/ je dobio zadatak da sve radi na priznanju kosova / zato potencira unutrasnji dialog/ i sve dotle ce ga podrzavati dok ovo ne ostvari, onda ga pustaju niz vodu., zato on i odugovlaci. Iskreno jasno govorite gde god se dostupni u medijima o svemu ovome. Nemojmo biti naivni niko ne moze disciplinovati risticevica, martinovica, gojkovicku i drustvo, NEMOGUCE je od njih napraviti pristojne gradjane.

• Poštovani Mismo,

Pisanje o jednom ne isključuje drugo. Moramo o svemu glasno govoriti gde god i kad god nam se pruži prilika.

I nije poenta da mi odrasle ljude prevaspitavamo, već da njihovo ponašanje sankcionišu oni kojima je to posao, a da medjunarodna zajednica osudi svaku vrstu zloupotrebe položaja.

Hvala Vam na javljanju,

Tatjana Macura

• Iskreno podrzavam vase napore da unapredite skupstinu i uvedete red u Srbiji. Medjutim vi zivite u prijateljskoj diktaturi koja je bila prisutna u toku Hladnog Rata u mnogim banana republikama (Zair, Irak, Cile…). Nemate podrsku zapada i ocigledno je da nece nista uraditi da uvedu u Srbiju standarde na koje su oni sami navikli. U ovom momentu mozete jedino da se dogovorite sa opozicijom i izadjete i delegitiisete skupstinu. Posle toga jedno ostaje ulica.

• Poštovani Dalibore,

Naše je da ih obavestimo ako već do sad nisu imali prilike da se sa ovim i sami upoznaju.

Neće moći da kažu – nismo znali.

Veliki pozdrav,

Tatjana Macura

• Nadam se iskreno da cete uspeti. Problem je sto oni (zapad) ne reaguju do momenta kada im “veliki vodja” vise nije potreban. Onda ga puste niz vodu i zemlja ulazi u rasulo posto je “veliki vodja” unistio sve institucije i zemlja ne ume da funkcionise posle njega. Primer: Zair posle Sesesekua i Irak posle Sadama. Posle Milosevica jos smo imali neke institucije, posle ovih ce ostati pepeo.
      Usput, hvala za zalaganje za promene u Zemunu. Ziveo sam na Karadjordjevom Trgu dugo godina 🙂

• Pozdrav Vama Tatjana i svima iz sve snage.
    Jedan sam koji misli da ovakve probleme treba “internacionalizovatp” – objaviti ih drugima.
    Po meni cilj ne mora da bude da nam neko pomogne da prevazidjemo probleme, nego da bude upoznat.
    Znaci ne ocekujem reakciju medjunarodne zajednice, ali ako je bude dobrodosla je.
    – Sem trenutnih aktuelnosti, 100 dana, penzije, plate, Vulin, Dacic,, cevi po Beogradu sto pucaju ko kokice, … padose mi na pamet i neke stare teme.
    Mercedes – Ikarbus, 14 Oktobar-(mislim) neki finci) bilo sigurno-vucic ih doveo. Sta je od toga bilo. kakjo stoje sada te firme? Mozda bi neki yekst o starim temama malo probudio javnost. Mozda i ne bi samo iznosim svoje misljenje.
    Kakva je sada situacija u Gosi iZastavi?
    Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike

• Poštovana Tatjana,
    glasač sam DJB na svim izborima na kojima ste se dosad pojavili, naravno i za Sašu na predsedničkim. Zalažete se za realizaciju pravih ideja. Borite se hrabro u Skupštini protiv neviđenog ponašanja predstavnika vlasti-zato mislim da je dobro što ste ovu temu na ovakav način internacionalizovali.
    Takođe, posebno Vama lično svaka čast na borbi u Skupštini i odboru, kao i akcijama oko Zemuna (inače sam Novobeograđanin pa su mi bliske “komšijske” teme koje pokrećete), borbi protiv krađe na izborima, itd.. Ma fenomenalni ste!!
    Dalje, smatram da je dobro da se pred BGD izbore ne bavite kojekakvim kolonama već konkretno radite-pokrećete teme, borite se da sprečite nepravilnosti u gradu, itd.. Jer zaista kao što vaš kolega Milan reče-na ovim izborima nije tema Vučić. Iako verujem da i samostalno prelazite cenzus u BGD, savetovao bih da ipak, ukoliko možete, izađete zajedno sa kredibilnim, još neukaljanim strankama/pokretima.. Npr idealno bi bilo da umesto da se napravi npr “Lista kredibilnih” (naravno ovo je radni naziv .. 🙂 ) gde bi mogli biti vi, Ne davimo Beograd, Protiv diktature , možda i Beli .. Zašto ne i S. Janković i Jeremić, možda Šabić? Dakle nikako na toj listi nije mesto strankama koje su bile na vlasti od 2000 do 2012, nikako Đilasu.. Ako ne može, i ako navedeni imaju kombinacije sa “postpetoktobarcima”, onda idite samostalno, pa posle ako opozicija bude imala većinu, možete i u vlast ako prihvate vaše principe..
    I za kraj-mislim da DJB treba da izda saopštenje, uz stručni komentar ove Vučićeve obmane oko “istorijskog povećanja plata i penzija”.. Da raskrinkate obmanu.. Pa Vas molim da naš DJB i ovde pokaže svoju stručnost i demaskira režim još jedared.
    Srdačan pozdrav i podrška,
    Milan