Vojvodina Mediji Politika Saopštenje

Subotica: slučaj Laban, nastavak poniranja

Nisu prošla ni dva meseca od kako je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban (SNS) na najsramniji način „proslavio“ ime varoši na severu Bačke, kada je u javnost dospeo audio snimak njegove svađe i najstrašnijih pretnji upućenih svom stranačkom kolegi Vladimiru Polovini. Sada je svetlo dana ugledala nova, ovoga puta novinarska sramota u vidu odbrane lika i dela, još uvek aktuelnog prvog čoveka Subotice.

TV Subotica, koja je u vlasništvu firme Vladana Stefanovića, široj javnosti poznatog po spornim privatizacijama lokalnih medija u Vojvodini i bliskosti sa SNS, zatim po učešću u spornim komisijama za medijske projekte, a u predizbornom periodu i po tome što je baš na TV Subotici intenzivirana promocija istaknutih članova Srpske napredne stranke na svim nivoima vlasti, emitovala je u sredu 11. oktobra prilog pod nazivom „Druga strana sukoba Laban-Polovina“.

Autor je upravo Vladan Stefanović, a sve je trebalo da bude predstavljeno kao doprinos istraživačkom novinarstvu. Iako smo imali prilike da čujemo sve detalje ovog regionalno poznatog događaja, ovoga puta novinar je pokušao da rasvetli ko je u stvari Vladimir Polovina.

Ovo potpuno svesno dovođenje javnosti u zabludu ne bi smelo da prođe. Razlog je jednostavan – „ slučaj Laban“ ipak ne možemo sakriti pod tepih zabavljajući se biografijom njegovog stranačkog kolege Polovine. Odgovornost Bogdana Labana ne sme biti zaboravljena. Iako smo kao Gradski odbor DJB ,još prilikom izbora gradonačelnika ukazivali da stranke ne treba da postavljaju podobne ljude na javne funkcije , te da gradonačelnika moraju da biraju građani, kao i da će u slučaju bilo kakvih problema stranačka figura odgovarati samo sudu svoje partije, to se na kraju i dogodilo.

Bogdan Laban i dalje dobija platu kao gradonačelnik, ne odgovara građanima, a prema oceni svoje stranke, i posle sve sramote , ali i pretnji smrću, za Srpsku naprednu stranku to i dalje ne predstavlja nikakvu prepreku da osoba poput Labana predstavlja Suboticu.

Umesto priloga o Polovini, bolje da smo čuli nešto o rezultatima rada Bogdana Labana. Od velike koristi za javnost bili bi , još uvek nepoznati detalji iz radne biografije aktuelnog gradonačelnika – gde je radio, šta je radio, zbog čega je napuštao institucije u kojima je bio zaposlen ( carina,policija, „Elektrovojvodina“ ). Želimo da čujemo kako je postao kandidat za gradonačelnika Subotice u vreme kada mu je zvanična adresa bila u Novom Sadu, od kojih para adaptira i gradi kuću sa bazenom i teniskim igralištem, kada je, ceo radni vek proveo u državnim institucijama i preduzećima? Fotografije raskošne kuće objavljene su na sajtu www.espreso.rs

Umesto skretanja pažnje pričama o Polovini, možda smo mogli da saznamo bar nešto o stvarnim i vidljivim rezultatima angažovanja Bogdana Labana na funkciji koju i dalje obavlja. Javnost ga je do sada upoznala samo kao revijalnog pratioca visokih stranačkih funkcionera SNS-a koji su u Suboticu dolazili da otvaraju već odavno izgrađene deonice buduće obilaznice, poznatije kao Ipsilon krak ili pak kao pratnju prilikom svečanih otvaranja fabričkih pogona u Slobodnoj zoni koji funkcionišu od ranije.

Možda bi bilo zanimljivo da čujemo zbog čega je lokalna samouprava postala zatvorena za medije. Postavljanjem podobnih i odabranih čuvara naprednjačkih dela i misli u Gradskom medija centru, novinari koji bilo šta žele da saznaju, moraju pitanja prvo da upute dotičnoj službi, a odgovore će dobiti kada odgovorni budu mislili da treba. Ili ih neće dobiti, bez obrazloženja. Na konferencijama za medije u Gradskoj kući, na kojima ponekada bude i gradonačelnik, novinarska pitanja nisu poželjna, a ako ih i čuje, odgovora nema.

Građani Subotice svog gradonačelnika najbolje se upoznali kroz aferu sa audio snimkom. Sramota koju je tim povodom naneo ovom gradu za Bogdana Labana nije dovoljna da sam podnese ostavku. Čekao je da mu lični stav saopšti stranka.

Dosta je bilo se najoštrije suprotstavlja ovom bezumlju i besmislenom shvatanju politike. Javna funkcija nosi ogromnu odgovornost. Mi ćemo doći na vlast. Mnogo kasnije nego što želimo, ali mnogo ranije nego što trenutna vladajuća koalicija misli.

U međuvremenu da podsetimo. Politika koju ćemo voditi podrazumeva transparentan gradski budžet, koji se objavljuje svakog meseca, javne kriterijume za merenje uspešnosti i svrsishodnosti budžetskih programa, transparentne budžete komunalnih preduzeća i kulturnih i sportskih ustanova, skeniranje i objavljivanje svih ugovora koje grad sklapa sa privatnim preduzećima, ukidanje partijskog zapošljavanja, javni konkursi za sve nepolitičke funkcije u gradu kao i sistematizaciju radnih mesta u kompletnom javnom sektoru za koji je nadležan grad Subotica.

Predmet političkog dogovora mogu da budu samo pozicije gradonačelnika, većnika i kabineta, jer su to političke funkcije. Umesto programa i rezultata imamo afere i režimske medije plaćene novcem svih građana. Dakle, nemamo ništa osim laži, afera i masovnog iseljavanja iz Subotice. Ovo mogu da promene samo stanovnici Subotice tako što će na sledećim izborima doći na birališta i bez straha zaokružiti imena onih kandidata koji , koji za razliku od Bogdana Labana i njemu sličnih, do sada ničim nisu ukaljali obraz. Ima nas. Dosta je bilo.

GO DJB Subotica

 

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar