Ауторски текст Преносимо

Реакција Transparency International на отворено писмо посланице Мацуре

Meђународна организација која се бави борбом против корупције у свету Транспаренси Интернешнл (Transparency International), реаговаla je на отворено писмо посланице ДЈБ Татјане Мацуре о непоштовању владавине права у Скупштини Србије. Посланица је писмо упутила значајним међународним институцијама и организацијама које се баве стањем парламентаризма, демократије и политичких слобода у Србији.

У кратком писму које потписује Корнелија Абел, регионална директорка ове организације за подручје Југоисточне Европе, Турске и Израела, оцењује се  поводом Мацуриних навода о бројним злоупотребама председнице Скупштине Маје Гојковић, да је “ово заиста забрињавајућа ситуација”.

“Као што већ знате у случају Транспаренси Интернешнл, наша национална испостава у Србији већ прати одређене аспекте рада парламента и доставља те информације Европској комисији за потребе израде годишњег  Извештаја о напретку Србије”, казала је још регионална директорка Корнелија Абел.

У наставку можете прочитати писмо посланице Мацуре.

Поштовани,

Као посланица у Скупштини Србије веома сам забринута за стање демократије и владавине права у Србији. Због тога сам осетила потребу да се обратим медијима и јавности, као и релевантним међународним организацијама и њиховим представницима.

Пишем вам како бих вас упозорила на све веће непоштовање владавине права у Скупштини Србије. Ако се ова ситуација ускоро не промени и ако се овакво понашање настави у Скупштини, не можемо очекивати суштински напредак у процесу европских интеграција.

Позивам вас да извршите притисак на скупштинску већину, посебно на председницу Скупштине, да почне поштовати владавину права и право на расправу како би осигурали потпуно једнак третман за сваког члана Скупштине.

Татјана Мацура

народна посланица у Скупштини Републике Србије

политички покрет “Доста је било”

Текст писма:

Како потиснути опозицију у Народној скупштини – лекције Маје Гојковић

Последње заседање Скупштине, Народне скупштине Републике Србије, поставило је нове стандарде срамног и непристојног понашања странака на власти, предвођених деловањем тренутне председнице Скупштине – Мајом Гојковић. Кључни проблем је то што председница Скупштине примењује двоструке стандарде када је у питању поштовање Пословника, увек на рачун опозиције, што ствара хаос и поремећај парламентарног рада и самог демократског процеса.

Као прво, објединила је две потпуно засебне расправе о два различита образовна закона (један о основном и средњем, а други о високом образовању) у једну. То није учинила да би допринела квалитету расправе, већ да би је сузбила, као што редовно сузбија било какве критике на рачун владајуће већине. Законе доноси по „хитној процедури“ како би убрзала законодавни процес, успут сузбијајући дух расправе и размену аргумената.

Председница Народне скупштине већ извесно време негује културу агресивног понашања, активно стварајући атмосферу насиља и страха у парламенту. Народним посланицима владајуће већине редовно дозвољава кршење Пословника, истовремено мобингујући посланике опозиције и запослене у Народној скупштини. Највише од свега, пак, забрињава то што свакодневно суспендује и кажњава опозиционе посланике.

Један од начина на који одржава апсолутну контролу у парламенту јесте намерно стварање хаотичне атмосфере кроз омогућавање члановима сопствене посланичке групе (СНС) да крше процедуре. Своју позицију моћи такође злоупотребљава често се јављајући за реч у својству народног посланика, реметећи ток седнице. У овоме учествују и заменици председнице, омогућавајући јој да на тај начин прекида било какву смисаону расправу. Статистика то потврђује: управо је председница Скупштине у септембру имала највећи број јављања за реч по повреди Пословника – који управо она треба да спроводи.

Приликом обраћања она такође износи клевете и напада опозиционе посланике ад хоминем, користећи „истине“ из таблоида као доказе за своје тврдње, а све у покушају да испровоцира реакцију опозиције да прекрши прописана правила понашања. Измишља сламнате аргументе, тј. измишља непостојеће противнике које потом разбија својим „аргументима“, активно блатећи репутацију опозиционих народних посланика, нарочито оних који се по први пут налазе у парламенту.

Међутим, последњом у низу њених будалаштина превршила је сваку меру пристојности и деловало је као шамар достојанству Народне скупштине. Током говора једне опозиционе посланице, иначе једине чланице Скупштине са инвалидитетом која је везана за инвалидска колица, председница парламента пришла је камери која је активно снимала говор и блокирала је листом папира како се народна посланица не би видела на снимку.

У више претходних наврата онемогућила је исту посланицу да говори, и овакве ситуације се стално понављају.

Мада делује невероватно, током истог скупштинског заседања председница Скупштине успела је да изрекне три опомене и суспензију једном опозиционом посланику тако што је буквално изговорила: „Прва опомена! Друга опомена! Трећа опомена! Удаљени сте са заседања!“ Нажалост, ово није шала. Ово је пример понашања парламентарне већине и њихове махните Краљице Мајке. Ова апсолутистичка алегорија је потпуно примерена, с обзиром да се владајућа већина понаша као да је Народна скупштина њихово приватно власништво у коме опозицији нема места.

Један од најфлагрантнијих примера сузбијања опозиције злоупотребом позиције моћи председника скупштине такође се десио на истој седници. Током говора шефа једне опозиционе посланичке групе, који је образлагао свој амандман на предложени закон, председница га је прекинула без икаквог очигледног разлога и потом га суспендовала на 20 дана. Без било каквог објашњења или навођења разлога. „Крив“ је био само зато што је био снажно против предложеног законског решења, а владајућа већина то једноставно није могла да поднесе. Тиме је направљен преседан – кршење процедура постала је отворена и срамна.

Ако мислите да не може бити горе од овог, варате се. Председница парламента је успела да украде – да се тако изразим – време одређено за расправу по амандманима. С обзиром да је владајућа већина потрошила време своје посланичке групе за расправу по амандманима, а сопствене нису поднели, опозиција је пред собом имала четири сата за расправу о сопственим амандманима.

Мадам председници Народне скупштине учинило се да је прекид расправе, након објаве да је сво време потрошено – очигледан излаз из те непријатне ситуације. Упркос томе што су опозициони посланици истицали чињеницу да у електронском систему парламента стоји информација да на располагању за расправу посланицима стоји још четири цела сата – тај доказ је игнорисан.

Важно је нагласити да електронски систем који мери време потрошено у расправи савршено радио од првог дана, а моје је лично искуство да за више од годину дана откада сам народни посланик, ниједном није направио неку грешку, нарочито не толико велику. Након што су опозициони посланици гласно изразили своје незадовољство таквом одлуком, указујући успут на податке из е-парламента, председница Скупштине обрушила се на Генералну секретарку, гласно је прекоревајући током директног телевизијског преноса и наређујући јој да изађе из сале и донесе јој другачије податке. Био је то шлаг на торти – одговарајући крај заседања које су обележили злостављање, застрашивање и кршење свих правила понашања и процедура.

Понашање председнице српског парламента током овог заседања представља наставак стратегије владајуће већине да ограничи слободу говора и у парламенту створи атмосферу страха, макар због тога морали кршити процедуре и злостављати раднике Скупштине. Ова нечувена тактика крађе времена за расправу, суспензије најактивнијег посланика и лагања посланика представљају увреду за већ прилично слабашно стање демократије у нашој земљи. Док она тврди да је особа софистицираног понашања и завидног васпитања, њена дела говоре више од речи.

Татјана Мацура

народна посланица у Скупштини Републике Србије 

Доста је било

How_to_Suppress_The_Opposition_in_The_Parliament_-_Lessons_From_Maja_Gojković

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ne znam sta ocekujete. Prihvatili ste se posla a samo idete iz greske u gresku. Nacin koji ste vi zamislili za osvajanje vlasti je vrlo dug a pomalo i nedostizan. Promenite taktiku , izgubicete i ovo malo pristalica. Ostavite se vase crvene linije jer ste spremni da je pogazite. Ne uvazavate nicije misljenje , pa vi postojite zahvaljujuci nama koji glasamo za vas. Redovi vam se pune polako, ali sigurno i to sa karijeristima. Okupljate oko sebe ljude poslusnike i nestrucne za posao koji ih ceka, zato i organizujete skole za obuku. Pa to je vec vodjeno opet pristojni ljudi ne dolaze do izrazaja i samo da znate ja nikad ne psujem , cudno ali ima nas i takvih lepo vaspitanih.

  • Primili su k znanju i zabrinuti su 🙂

    Mislim da vam je jasno koja je ovo poruka. Kao kada je Cercil podrzao Staljina u ratu rekavsi: “Ja ne moram da zivim u SSSR”. Isto je i ovde, veliki vodja moze da radi sta hoce dok god odradjuje sta se od njega trazi. Narod nije bitan, a zapadnjaci i onako ne moraju da zive u rezervatu Srbija. Zalosno.