Саопштењe Скупштина

Маја Гојковић слагала да ће посланици моћи да поставе питања Влади Србије

Председница Скупштине Маја Гојковић вечерас је још једном слагала да ће сви посланици имати прилику да поставе посланичка питања премијерки Ани Брнабић и њеним министрима.

Питање је поставило тек шест посланика, и то четири из редова владајуће коалиције, с тим да посланици имају на располагању три минута а премијерка и министри без временског ограничења могу да одговарају.

Тиме посланици ДЈБ, ни овог пута нису добили прилику да поставе питања, баш као ни пре годину дана када се Влада Србије један једини пут појавила пред посланицима.  Да ли ће медији известити о овоме и објавити “Маја Гојковић слагала да ће сви доћи на ред са питањима. Баш као што пре годину дана нису”.

Описаном представом у вези са постављањем питања Влади Србије и покушајима да заштити министре од критике и полемике са посланицима, Маја Гојковић наставља праксу кршења пословника.  Наиме, Влада Србије је последњи пут била у Скупштини Србије пре тачно годину дана, 27. октобра 2016. године, иако је у обавези да сваког последњег четвртка у месецу одговара на питања посланика.

Да је Гојковић поштовала пословник, Влада Србије је најмање шест пута морала да изађе пред посланике и одговара на њихова питања у последњих годину дана, али је Гојковић уместо тога намерно завршавала седнице пре четвртка. Ни прошле године, баш као ни данас, посланици Доста је било нису дошли на ред да поставе питање. Очигледно је да тадашњи премијер Александар Вучић, није смео да дође у скупштину и појави се пред посланицима. Посланичка питања су инструмент контролне функције Скупштине Србије.

Ево питања која је хтео да постави Доста је било:

ОТИМАЊЕ ПЕНЗИЈА

Да ли ће Влада Републике Србије Народној Скупштини упутити предлог закона којим би се окончало наводно, привремено умањење плата и пензија за које сте обећали да ће трајати до 2017? Привремено не може бити нешто што траје већ пуне три године. Од 2014. године па до сада држава је од пензионера којима је због штедње смањила примања, узела чак 612,4 милиона евра. То значи да је сваки од 1,7 милиона пензионера у Србији за последње три године Влади Србије дао око 43.100 динара. Шта је Влада урадила са свих тих 600 милиона евра узетих од пензионера? Држава је од 2014. до 2016. Ер Србији дала око 200 милиона евра. Затим је 2015. “професионални менаџмент” у Железари Смедерево направио губитак од 145 милиона евра. Само та два су појела више од половине новца узетог од најстаријих. Ту су затим изградња инфраструктуре за Београд на води, као и бројне субвенције страним инвеститорима, од Јуре до Фијата.

БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ

Зашто Влада не подржава бесплатне уџбенике за све грађане Србије? ДЈБ је предложио да сви уџбеници за сву децу у свим основним и средњим школама буду бесплатни. За 560.000 основаца и 260.000 средњошколаца у Србији, годишњи трошак набавке уџбеника износи мање од 0,23% буџета Републике Србије, односно око 23 милиона евра. На субвенције Влада годишње баца милијарду евра, односно 40 пута више.

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА СТРАНАЧКЕ ФИРМЕ

Спортска академија Кочовић, купила је плац на Земунском кеју од 600 м2 за 36 милиона динара. Власник Академије је Драгољуб Кочовић, некадашњи функционер ЈУЛа, близак пријатељ породице Милошевић и до скоро в.д. подсекретара (?!) у Секретаријату за спорт и омладину Града Београда. Тај исти човек је добио недавно кредит од Фонда за развој. Како је могуће и на основу чега је Фонд за развој одобрио кредит Академији Кочовић у износу од 30 милиона динара, за теретану на Земунском кеју за коју ни ашов није убоден? Ово је још један пример неометане пљачке грађана Србије преко Фонда за развој из којег је већ бачено више од две милијарде евра. Овај кредит је такође потврда  да  Фонд за развој  бившој, и актуленој власти, служи за финансирање страначке касе и појединаца блиских владајућој већини. Због чега Влада наставља да подржава партијско-буразерску економију и оваку пљачку?

ВУЛИНОВА ТЕТКА

Александар Вулин је изјавио да је од тетке у Канади добио 200.000 евра за куповину стана у Београду. Изјавио је и да је преко границе у џепу преко 20 пута пренео по 9.000 евра. Питамо да ли председница Владе верује у ову Вулинову причу? Да ли је председница Владе питала Вулина да јој покаже 20 авионских карата којим је путовао за Канаду и назад и у џепу преносио 9.000 евра?  Да ли председница Владе зна да је авионска карта за Канаду око 750 евра, тако да је Вулин морао да потроши око 15.000 евра на авинске карте како би у џепу пренео 200.000 евра? Зашто није преко рачуна пренео тај новац, било би много, много јефтиније? Да ли председница Владе зна да је забрањено из Канаде износити износе преко 10.000 канадских долара.

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • “Да ли председница Владе зна да је забрањено из Канаде износити износе преко 10.000 канадских долара.” Ovo nije tacno, tako da baca lose svetlo na postavljaca pitanja i omogucava drugoj strani da skrene disusiju na ovu netacnu informaciju.
    Iz Kanade je dozovljeno iznosti para koliko god imate, ali svaka suma od preko 10000cnd mora biti prijavljena.

    • Ово је тачно. Али и ако је било преко $10.000 онда се то пријављује и потврда мора да постоји и треба да се покаже јавности.

    • Unos/Iznos novca nikad nije problem, nego potreba da se isti prijavljuje, sto Vulin ocigledno ne praktikuje i pravda.

      Svaki vrabac zna da je prica o tetki nebulozna, i da je ovo samo pokusaj da se on pusti da dalje sebi kopa rupu.