Saopštenje Skupština

Maja Gojković slagala da će poslanici moći da postave pitanja Vladi Srbije

Predsednica Skupštine Maja Gojković večeras je još jednom slagala da će svi poslanici imati priliku da postave poslanička pitanja premijerki Ani Brnabić i njenim ministrima.

Pitanje je postavilo tek šest poslanika, i to četiri iz redova vladajuće koalicije, s tim da poslanici imaju na raspolaganju tri minuta a premijerka i ministri bez vremenskog ograničenja mogu da odgovaraju.

Time poslanici DJB, ni ovog puta nisu dobili priliku da postave pitanja, baš kao ni pre godinu dana kada se Vlada Srbije jedan jedini put pojavila pred poslanicima.  Da li će mediji izvestiti o ovome i objaviti “Maja Gojković slagala da će svi doći na red sa pitanjima. Baš kao što pre godinu dana nisu”.

Opisanom predstavom u vezi sa postavljanjem pitanja Vladi Srbije i pokušajima da zaštiti ministre od kritike i polemike sa poslanicima, Maja Gojković nastavlja praksu kršenja poslovnika.  Naime, Vlada Srbije je poslednji put bila u Skupštini Srbije pre tačno godinu dana, 27. oktobra 2016. godine, iako je u obavezi da svakog poslednjeg četvrtka u mesecu odgovara na pitanja poslanika.

Da je Gojković poštovala poslovnik, Vlada Srbije je najmanje šest puta morala da izađe pred poslanike i odgovara na njihova pitanja u poslednjih godinu dana, ali je Gojković umesto toga namerno završavala sednice pre četvrtka. Ni prošle godine, baš kao ni danas, poslanici Dosta je bilo nisu došli na red da postave pitanje. Očigledno je da tadašnji premijer Aleksandar Vučić, nije smeo da dođe u skupštinu i pojavi se pred poslanicima. Poslanička pitanja su instrument kontrolne funkcije Skupštine Srbije.

Evo pitanja koja je hteo da postavi Dosta je bilo:

OTIMANJE PENZIJA

Da li će Vlada Republike Srbije Narodnoj Skupštini uputiti predlog zakona kojim bi se okončalo navodno, privremeno umanjenje plata i penzija za koje ste obećali da će trajati do 2017? Privremeno ne može biti nešto što traje već pune tri godine. Od 2014. godine pa do sada država je od penzionera kojima je zbog štednje smanjila primanja, uzela čak 612,4 miliona evra. To znači da je svaki od 1,7 miliona penzionera u Srbiji za poslednje tri godine Vladi Srbije dao oko 43.100 dinara. Šta je Vlada uradila sa svih tih 600 miliona evra uzetih od penzionera? Država je od 2014. do 2016. Er Srbiji dala oko 200 miliona evra. Zatim je 2015. “profesionalni menadžment” u Železari Smederevo napravio gubitak od 145 miliona evra. Samo ta dva su pojela više od polovine novca uzetog od najstarijih. Tu su zatim izgradnja infrastrukture za Beograd na vodi, kao i brojne subvencije stranim investitorima, od Jure do Fijata.

BESPLATNI UDŽBENICI

Zašto Vlada ne podržava besplatne udžbenike za sve građane Srbije? DJB je predložio da svi udžbenici za svu decu u svim osnovnim i srednjim školama budu besplatni. Za 560.000 osnovaca i 260.000 srednjoškolaca u Srbiji, godišnji trošak nabavke udžbenika iznosi manje od 0,23% budžeta Republike Srbije, odnosno oko 23 miliona evra. Na subvencije Vlada godišnje baca milijardu evra, odnosno 40 puta više.

SUBVENCIJE ZA STRANAČKE FIRME

Sportska akademija Kočović, kupila je plac na Zemunskom keju od 600 m2 za 36 miliona dinara. Vlasnik Akademije je Dragoljub Kočović, nekadašnji funkcioner JULa, blizak prijatelj porodice Milošević i do skoro v.d. podsekretara (?!) u Sekretarijatu za sport i omladinu Grada Beograda. Taj isti čovek je dobio nedavno kredit od Fonda za razvoj. Kako je moguće i na osnovu čega je Fond za razvoj odobrio kredit Akademiji Kočović u iznosu od 30 miliona dinara, za teretanu na Zemunskom keju za koju ni ašov nije uboden? Ovo je još jedan primer neometane pljačke građana Srbije preko Fonda za razvoj iz kojeg je već bačeno više od dve milijarde evra. Ovaj kredit je takođe potvrda  da  Fond za razvoj  bivšoj, i aktulenoj vlasti, služi za finansiranje stranačke kase i pojedinaca bliskih vladajućoj većini. Zbog čega Vlada nastavlja da podržava partijsko-burazersku ekonomiju i ovaku pljačku?

VULINOVA TETKA

Aleksandar Vulin je izjavio da je od tetke u Kanadi dobio 200.000 evra za kupovinu stana u Beogradu. Izjavio je i da je preko granice u džepu preko 20 puta preneo po 9.000 evra. Pitamo da li predsednica Vlade veruje u ovu Vulinovu priču? Da li je predsednica Vlade pitala Vulina da joj pokaže 20 avionskih karata kojim je putovao za Kanadu i nazad i u džepu prenosio 9.000 evra?  Da li predsednica Vlade zna da je avionska karta za Kanadu oko 750 evra, tako da je Vulin morao da potroši oko 15.000 evra na avinske karte kako bi u džepu preneo 200.000 evra? Zašto nije preko računa preneo taj novac, bilo bi mnogo, mnogo jeftinije? Da li predsednica Vlade zna da je zabranjeno iz Kanade iznositi iznose preko 10.000 kanadskih dolara.

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • “Da li predsednica Vlade zna da je zabranjeno iz Kanade iznositi iznose preko 10.000 kanadskih dolara.” Ovo nije tacno, tako da baca lose svetlo na postavljaca pitanja i omogucava drugoj strani da skrene disusiju na ovu netacnu informaciju.
    Iz Kanade je dozovljeno iznosti para koliko god imate, ali svaka suma od preko 10000cnd mora biti prijavljena.

    • Ovo je tačno. Ali i ako je bilo preko $10.000 onda se to prijavljuje i potvrda mora da postoji i treba da se pokaže javnosti.

    • Unos/Iznos novca nikad nije problem, nego potreba da se isti prijavljuje, sto Vulin ocigledno ne praktikuje i pravda.

      Svaki vrabac zna da je prica o tetki nebulozna, i da je ovo samo pokusaj da se on pusti da dalje sebi kopa rupu.