Ауторски текст Војводина

Зрењанин: Вода и даље неисправна

По задњем саопштењу ЈКП „Водовода и канализација“ Зрењанин, пречишћена вода је пуштена у мрежу. Парафразим, она је без боје мириса и укуса, доброг је квалитета и у потпуности је у складу са прописаним стандардима Правилником о хигијенској исправности воде за пиће Републике Србије.

Али забрана за коришћење воде је још увек на снази и чека се одлука надлежних институција.

Надлежна институција која треба да одобри воду за пиће је санитарна инспекција по налазу лабараторије Института за јавно здравље Војводине или Завода за јавно здравље Зрењанин. Вода ће бити проглашена здравом када сви узорци са различитих места у различито доба дана у континуитету буду у складу са Правилником о хигијенској исправности воде.

Ми смо одлучили да испитамо нашу, зрењанинску “пречишћену воду”. По инструкцијама Института за јавно здравље Војводине сипали смо воду са чесме у чисту флашу и однели је на хемијску анализу 11.10.2017. У резултатима анализе које смо добили два дана касније стоји великим словима да налази НЕ ОДГОВАРАЈУ нормама Правилника о хигијенској исправности воде за пиће због повећане концентрације: амонијака, арсена, нитрита итд. Затим на другој страни извештаја пише опет великим словима да је налаз ЗДРАВСТВЕНО НЕИСПРАВАН.

Комплетна анализа је прослеђена редакцији листа Зрењанин, а може се видети на нашој интернет и фацебоок страници. Овде бих издвојио да је концентрација арсена, због којег је својевремено вода забрањена за пиће, сада по резултатима 10 пута већа од дозвољене.
Иако немамо анализе са различитих делова града и не можемо да оценимо утицај талога у водоводној мрежи на квалитет воде, на основу само једног узорка из центра града можемо да извучемо следеће закључке:

  • Без обзира каква је вода на предајном месту, на нашим точећим местима је она далеко од здраве за пиће.
  • Тешко је поверовати да се са одабраном технологијом и постојећом инфраструктуром ово стање може битно променити јер су концентрације појединих материја десетоструко веће од дозвољених.

Вода у Зрењанину је забрањена за пиће још 2004. године. Након неколико пилот постројења коначно је потписан уговор о изградњи фабрике воде 2012. са компанијом “Васертехк” из Есена. Уговор је раскинут 2014. а расписан је тендер о давању услуге пречишћавања воде. Победник на том тендеру, који је прописао нералне услове (рокове, ангажовану електричну снагу и цену пречишћене воде) победио је као једини учесник, једина пријављна фирма “Група Зилио”. Потписан је уговор о пречишћавању воде где се фирма “Група Злио” сада “Синетрек” обавезала да ће испоручивати воду оговарајућег квалитета на предајном месту, без одговорности за квалитет воде и на точећим местима у нашим становима и кућама, где је квалитет воде једино важан. Након скоро две године кашњења, укључујући пробни рад који траје већ 6 месеци, изгледа да се ствари нису ни најмање помериле. Потрошено је много новца (само гаранције извођачу за плаћање услуге град годишње коштају 6 милиона динара) и времена а вода је и даље нездрава.

Покрет ДЈБ је још 2014. године упозоравао да инстант решења, као ово из уговора, уз храбра обећања да ће вода “сигурно бити добра” без технологије, пилот постројења, без анализе узорка воде на извору, не доводе до решења. Решење овог комплексног проглема захтева озбиљну професионалну студија изводљивости коју прати техноекономска анализа и јавна расправа.

Александар Коровљев
Доста је било Зрењанин

Ознаке
ДЈБ Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар