Ауторски текст Јужна Србија Скупштина

Ваш посланик

Пре неколико дана на тргу Краља Милана у Нишу, организација цивилног друштва Проактив представила је наставак пројекта Мој посланик.

Mojposlanik.rs је место на интернету где грађани могу да поставе питања својим посланицима. Такође, припремљена је и занимљива игра са циљем да се грађани подстакну да буду информисанији ко су посланици који их представљају у парламенту.

Модерни парламент би требало да грађанима омогући директно доношење одлука, а и могућност одлучивања преко својих посланика о својим потребама и интересима од значаја за свакодневни живот. Недостатак информација представља велики проблем. Информисаност је предуслов грађанског активизма! Тренутна ситуација је поражавајућа. Грађани заправо и не познају своје посланике.

На тргу сам имао прилике да поразговарам са више грађана, који су имали широк дијапазон питања. Нека су била у оквиру надлежности народног посланика, нека не.

Мирослава је интересовало како креирати више шанси за запошљавање младих, као и како спречити прерана отпуштања. Закључили смо да решење није тако једноставно попут новог закона који би био још рестриктивнији по питању отпуштања, већ да мора да се сагледа шира слика. Бољи фокус од тога би био на повећању броја доступних радних места. Тада би и потражња за радницима била већа, па би и отпуштања била ређа, а и када би се дешавала, људима би знатно лакше било да нађу посао.

Дејан, који је из удружења ратних ветерана, жели да добије финансијски подршку Града Ниша, као што то већ раде неки други градови у Србији. Објаснио сам му да моје надлежности не сежу до локалних скупштина, али да ћу проблем пренети локалним одборницима Доста је било у Нишу.

Грађани су се распитивали и како могу да ступе у контакт са посланицима. Заправо, постоји више начина – један је преко сајта парламент.рс, где је могуће поставити питање, које ће бити прослеђено посланику. Могуће је и директно обратити се посланицима преко друштвених мрежа. Они који више преферирају лични контакт, могу да дођу у заказано време у канцеларију народних посланика, које се налазе на више места у Србији. Нажалост, у Нишу такву канцеларију немамо, али су врата локалне канцеларије Доста је било увек отворене за грађане.

У оквиру акције, снимани су и кратки клипови у коме су народни посланици објашњавали функционисање Скупштине. Ја сам имао задатак да објасним како раде скупштински одбори, а на примеру Одбора за заштиту животне средине, чији сам члан.

На крају, заинтересовани грађани су могли и да одиграју партију карата са народним посланицима, при чему су на картама управо биле фотографије тих посланика. Требало је да одаберу којих ће се карата (посланика) одрећи, а које ће задржати. Мислим да сам солидно прошао у карташким играма, али увек може боље!

images

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар