Ауторски текст Војводина Туризам

Вршачко шминкање јавних набавки

Поборник сам тржишне економије и не сматрам да Градска управа Вршца мора да “фаворизује” вршачке привреднике током поступка јавних набавки, као што заговарају неки од мојих колега који су такође опозиција вршачкој власти. Прво, зато што тиме затварамо Град за нове технологије и начине и моделе пословања, чиме можемо да нанесемо штету самим привредницима, али и зато што је законска обавеза оних који воде Град да прихвате најнижу или најбољу понуду од понуђача.

Зато ми је и упало у очи да се од доласка на власт Српске напредне странке у Вршац поступци јавних набавки спроводе на веома чудан и сумњив начин. Наравно да ништа од сумњи не може да се докаже, јер писани трагови о овоме сигурни не постоје, али као неко ко прати ово, могу бар да изразим сумњу у то како се троши новац пореских обвезника у нашем граду.

Од пре две године, на скоро сваки тендер се јавља само један понуђач.
За све радове за реконструкцију тргова, улица, па и градње базена, јавља се увек само једна фирма из Лознице. Просто је невероватно да ниједно друго предузеће које се бави истом делатношћу не види свој интерес у томе да се бави послом којим се иначе бави. Како је то могуће?

Једноставно, зато што је наша држава окупирана, па се не ради ништа да се интерес грађана и државе подударају. Циљ јавних набавки је да се новац троши наменски, у најкраћем року, по унапред дефинисаним правилима и условима у конкурсним документацијама које су јавно доступне свим понуђачима. Услови не смеју бити прилагођени ниједном понуђачу, већ се сме тражити само оно што је стварно потребно за реализацију сваке набавке.

Радови се веома често изводе само да би се мало “нашминкали” неки делови града, а све то под врло сумњивим условима тј. ценама које ниједна стручна служба није оценила. Зато у Вршцу имамо реконструкције тргова и улица које коштају као и изградња пар вртића или као реновирање скоро целе болнице у Вршцу.

Такође, веома је сумњиво што су понуђени услови на тендерима најчешће такви да може да их испуни само један понуђач. Рецимо, зашто је важно да понуђач мора да буде неко ко је био ликвидан, тј није имао рачун у блокади последње три или пет година? Какве то везе има са тим да ли ће да заврши посао или не, ако постоје гаранције?

Зашто би понуђач морао да испуни услов да има одређен број радника? Зашто је битно да понуђач има промет од 500 милиона динара ако треба да заврши радове од 50 милиона динара?
И слично.

Оно што је садашња власт често замерала претходној (као да има разлике), су биле угоститељске услуге односно тзв. “јагњеће бригаде”.

Данас, исти они који су на крилима тих прозивки освојили власт и причали како ће они бити бољи од претходника, расписују јавне набавке за угоститељске услуге, намештене одређеним угоститељима из ко зна којих разлога. По цифрама које су у питању, не види се никакав интерес угоститеља, јер они те цифре праве за 4-5 дана у месецу.

Вероватно је у питању сила и моћ људи на власти. Често су наши привредници, за разлику од страних, изложени притисцима државе односно инспекција свих врста. Са овим се угоститељи суочавају најчешће и готово свакодневно. Овим држава демонстрира своју моћ власницима угоститељских објеката, али и грађанима који их посећују, јер је то највидљивије, пошто сви волимо да свратимо у омиљену кафану и ресторан.

Да је то тако, потврђује и јавна набавка угоститељских услуга, доступна јавно свима на сајту општине http://vrsac.com/ViewNews.aspx?NewsId=2379&Pid=5&Lang=cir

Ту ћете видети како се у конкурсној документацији тачно циљају одређени угоститељски објекти. Услови су такви да само они могу да испуне све што се тражи, почев од броја соба, столица, столова, врсте намештаја, броја сала, па до јеловника у коме се чак наводе и имена локала (видети на линку горе под “конкурсна документација”).

Иако тврди да све оно што добије “на потпис”, до краја и темељно прочита и два пута провери, градоначелница Драгана Митровић показује да није баш вична послу који обавља, али да јој интерес грађана и града није баш на првом месту.

Доста је било Вршац ће поднети пријаве надлежним органима против одговорних за овакво вођење града.

Душко Перин
Доста је било Вршац

images (1)

 

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар