Ауторски текст Косово и Метохија Спољна политика

Ауторски текст Саше Радуловића за НИН: Труманов шоу

Јавни дијалог о свим важним друштвеним питањима у свим уређеним, демократским земљама света се одвија кроз институције система, медије, невладин сектор. Места за јавни дијалог су парламент, ТВ емисије, новински чланци, интервјуи, ауторски текстови, округли столови, стручни скупови, трибине, друштвене мреже. Кроз јавни дијалог грађани се упознају са ставовима свих релевантних друштвених чинилица, заинтересовани грађани директно и индиректно учествују у њему и на основу изнесених ставова и аргумената формирају своје мишљење. На основу јавног дијалога грађани гласају. Јавни дијалог је основ демократије. Уместо свега овога, уместо демократије, за грађане Србије постоји само Труманов шоу.

У Србији јавни дијалог не постоји. Од парламента су медији и власт направили циркус, а то је главно место за дијалог у демократским друштвима. Власт, садашња и претходна и она пре ње, од парламента прави проточни бојлер за усвајање закона и гушење дијалога. Медији од парламента праве циркус тако што не извештавају о томе, праве се да не разумеју и да се само неки посланици тамо свађају. Тиме покривају савршен злочин против демоктарије. Сви медији без изузетка. Од Утиска недеље, све политичке ТВ емисије су укинуте. Власт свакодневно бомбардује грађане отвореним лажима на које нико не одговора.

Председник СНС-а и државе лаже, председница скупштине лаже, председница Владе лаже, министри лажу, отворено и без трунке срама. Медији не извештавају о томе. Без трунке срама. Не само да не извештавају о томе, већ и не дозвољавају било какав простор да истинска опозиција реагује на лажи. Дијалог је годинама полако укидан и замењен свакодневним монологом власти уз прећутну сагласност медија.

Новине служе за блаћење свих нових идеја, свих нових људи, сваког рационалног промишљања, за стварање слике да су сви исти, за накарадно формирање јавног мнења, таблоидизацију целог друштва, промовисање уцењених, послушних политичких кадрова и постављање пред грађане лажних избора између Курте и Мурте. Живимо Труманов шоу за који људи имају осећај да режирају ДБ-овске структуре које представљају спрегу политике, тајкуна и криминала, које управљају медијима, бирају политичаре и које су створиле и позицију и опозицију у Србији од деведесетих година до данас.

СНС је доведен на власт да би урадио оно што Борис Тадић није могао: испоручи Косово и Метохију. То је централни интерес Запада на Балкану. Тај интерес се слаже са интересом Русије којој одговара преседан Косова због Крима.

Владавина права, слободни медији, назависно правосуђе, институције система и све остале прокламоване вредности о којима смо слушали деценијама су се показали као празна прича наспрам огољене прагматичне политике интереса и спољно-политичког циља. Зашто смо дозволили да дођемо у позицију да циљ буде тако постављен је шире питање које превазилази оквире овог текста.

Србија има легитимна права и интересе на Косову. Одустајање од наше имовине и права зарад “европске будућности” је лажни избор о коме слушамо већ јако дуго. На Косову је потребно историјско помирење српског и албанског народа базирано на поштовању права, имовине, уговора и легитимних интереса, на основу “европских вредности”.

Александар Вучић је Западу обећао да ће избацити преамбулу из Устава, тиме се одрећи свих легалних и легитимних имовинских права Републике Србије, њених правних и физичких лица, одустати од наше културне баштине на Косову и Метохији, људских права, суштинске аутономије, економских интереса. За узврат, добија безрезервну маркетиншку подршку. ЕУ званичници Вучића зову својим пријатељем, и понављају: Србија напредује и иде у добром правцу. Очигледно су спремни да зарад интереса забораве на све своје прокламоване вредности. Огољени прагматизам је у целом свету вредности потпуно гурнуо у страну. Аутократе су ин.

Позив на “унутрашњи дијалог” у одсуству јавног дијалога је фарса и једна велика позоришна представа. Глумци у тој представи су како странке владајуће већине, тако и значајан део званичне опозиције која помаже Вучићу да испуни обећање које је дао. У томе му подршку даје и цела медијска сцена, неки зарада Вучића, неки зарад “европске будућности” кроз пласирање приче како је у ствари за нас најбоље да одустанемо од Косова, имовине и права. Вучићу је потребан алиби и оправдање за оно што је обећао.

Уз избацивање преамбуле, Вучићев главни, лични циљ је да се председник Републике, уместо на директним изборима, бира у Скупштини. Вучић се кандидовао за председника Републике, уз директну подршку Запада, зато што са Томиславом Николићем није могао да испуни обећање око Косова. Као што је Тадић укинуо директан избор за градоначелнике и председнике општина, тако и Вучић жели да укине директан избор за председника државе, зацементира партократију и сву власт концентрише у својим рукама. Након промене Устава, уследили би парламентарни избори којим би се Вучић вратио на место премијера. Овај сценарио и Запад и Исток активно подржавају од почетка. Он није у интересу грађана Србије.

ДЈБ неће учествовати у овој представи. ДЈБ неће ни на који начин подржати измишљени “унутрашњи дијалог” о промени Устава чији је циљ избацивање преамбуле и избор председника у Скупштини и водиће активну камапању против промене Устава. ДЈБ жели промену целог система и нећемо одустати док у неславну историју пошаљемо све Курте и Мурте из деведесетих, и садашњу и бившу власт која сада глуми опозицију, које заједно уништавају Србију већ готово три деценије и претварају је у земљу јефтине радне снаге. Србија је прелепа земља и заслужује нове политичке лидере слободне од ДБ стега који ће од ње направити земљу у којој се лепо и радо живи.

 

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Šta reći kad je Saša sve sublimirano rekao i napisao. Osnovno pitanje je : kako da ove njegove reči dopru do široke javnosti kada je medijski prostor u potpunom mraku a društvene mreže nisu dovoljne. Gro SNS glasača je zapravo ili nepismen, polupismen i neobavešten (bolje reći instrumentalizovano obavešten kako samo Vučiću odgovara), ili ide uz SNS iz čistog koristoljublja. Oni glasači koji su za druge opozicione opcije imaju svi odreda “puter na glavi” i toga ne mogu (niti izgleda žele) da se oslobode a nije ih mali broj, tako da pravi i istinski opozicionari ostaju jedino DJB i Dveri, a to je isuviše malo da bi se pod ovakvim okolnostima pobedio Vučić i njegova nakaradna politika. Dok se ne dopre istinom do širokih narodnih masa koje su nezadovoljne sadašnjim stanjem i do apstinenata naročito među mlađom populacijom teško će se išta u skorije vreme promeniti.

  • Zanimljivo viđenje stvari: “ako nisi sa nama, imaš putera na glavi”. Na koji način se ovakav stav razlikuje od svega onoga što nam serviraju SNS-ovi jurišnici (“ako ne podržavaš Vučića, ti si izdajnik i lopov”)? Nisam ni izdajnik, ni lopov, a nemam ni putera na glavi. Jedino želim da sklonimo ove štetočine sa vlasti. A to nikada nećemo uspeti na ovaj način. Zaokret u javnim nastupima vrha DJB nikako ne mogu da shvatim. U svakom intervjuu, u svakoj izjavi, napadno se ističe da su svi koji su bili na vlasti isti, i da su svi podjednako uništili Srbiju. Konstantno se gura priča o Kurti i Murti. Ispada da je Demokratska stranka, ako ne veći, ono bar podjednak protivnik. Osnovni zadatak i cilj mora da bude sklanjanje Vučića sa vlasti, i, nakon toga, oslobađanje pravosuđa i medija. Bez toga, ne piše nam se dobro. Opozicija je takva, kakva je. Nemamo bolju. Vlast se toliko ušančila, da će biti prilično teško da je se oslobodimo.
   Poruka za vrh DJB-a: Nije sve jedno da li će nam, u narednih pet godina, Beogradom upravljati radikali, ili neko drugi (makar to bila i DS). Ne morate da se ujedinjujete, da nastupate zajedno, ali, molim vas, nemojte više da napadate opoziciju, jer, kao što vi volite da kažete: nisu svi isti.

  • Đole, pogrešno percipiraš DJB kao partiju koja je protiv Vučića ili SNS-a. DJB je protiv lošeg sistema i nije bitno odakle dolazi taj loš sistem, da li iz vlasti ili iz opozicije. To što je neko iz opozicije, ne čini ga automatski dobrim za dolazak na vlast. Najveći problem koji ima Srbija je što nikako da se odlepi od jedne te iste garniture političara koja se konstantno rotira na vlasti već 2-3 decenije. Upravo zato ljudi i govore “svi su isti” i upravo su zato izgubili motivaciju da se uključe. DJB pokušava to da promeni insistirajući na novoj političkoj sceni. Znači, nije dovoljno što je u DS vreme bilo “nešto bolje”, želimo da i jedne i druge (i napredne i demokrate) pošaljemo u istoriju kako bi Srbija prodisala. Ako se setimo perioda 2000-2012 godine, videćemo da je vladavina demokrata bila podjednako pogubna po Srbiju kao i vladavina naprednjaka. Dakle, imali smo partijsko zapošljavanje, pljačkaške privatizacije, burazersko poslovanje, tajne ugovore, korupciju i sve najnegativnije što postoji. I koja je sad poenta da ponovo jedni zamene druge? Naravno da poente nema. Samo uzaludno gubljenje vremena. Zato je DJB okrenut ka novim ljudima čistih biografija. Neki od njih su i ranije bili u politici ali se nisu ukaljali. Novi ljudi su budućnost. Ne želimo Murtu umesto Kurte. Ja mogu da razumem što se DS bori za fotelju jer to donosi mnogo para ali mi nisu jasni ljudi poput SJ koji umesto da teže da okupe novu opoziciju oni prave kombinacije sa recikliranim političarima tipa Šutanovca i Đilasa i na sve moguće načine gledaju da Srbiju vrate unazad umesto da ide napred.

  • Đole, DJB ne kaže da je Demokratska stranka podjednak protivnik, kaže da su svi koji su bili na vlasti podjednako uništili Srbiju i TO JE TAČNO. Osnovni cilj definitivno nije sklanjanje Vučića sa vlasti ako ćemo posle njega da imamo ponovo one (DS, LDP…) zbog kojih je Vučić i došao na vlast, jer su se ljudima toliko smučili da nisu više mogli da ih gledaju. Najbolji primer vam je Đilas koji je u Beogradu uspeo da izgubi od naprednjaka. Od pomisli da bi DS ponovo mogao da dođe u poziciju da vodi zemlju mi se diže kosa na glavi. I nisam jedina.

  • Djilas nije izgubio od naprednjaka,imao je preko 30 %,mozda 36%,smenila ga je vecina kada je sps presao na stranu sns i tada su privremeno naturili Malog koji nikad nikog nije dobio na izborima,niti ce.Nikako se ne slazem da su isti,i protiv sam belih listica jer bi se lakse formirala stranka i borba protiv ds rezima nego sada protiv ovih,valjda je to ocigledno.Da li ce se ovi mirno skloniti sa vlasti kad puknu na izborima?Sumnjam,oni prethodni jesu.Eto razlike.Inace,ok je da djb ide sam na izbore,ionako ih svi ignorisu od pocetka.

 • Proci ce ovo ludilo, a medije, pravosudje, i ove potrene nece oprati ni Dunav ni Sava. Znamo sta se desava u Srbiji, zbog svega ovoga nezakonja ce neko morati da odgovara. Opravdanje za strah, neznanje ili cuvanje radnog mesta nema, zato hrabro u promene.

  • На жалост, видели смо да у Србији не мора ништа. Чак врло брзо рехабилитујемо хохштаплере и наградимо их новим ппзицијама и шансама да нас пељеше и праве на будале….што очигледно и јесмо.

 • Gospodine Radulovicu, u svemu ste u pravu, i podrzavam vas 100%. Medjutim, morate shvatiti da se nalazite u Srbiji, okupiranoj Srbiji, i to okupiranoj od strane naprednjackog politickog i kriminalnog kartela sns-a i brace Vucic. Iz svemira se vidi sta su uradili od ove Srbije posle 6 godina apsolutne vlasti. Da nebude zabune, i pre 2012. i vladavine sns-a nije bilo bajno i krasno, ali je bar bilo koliko toliko otvorenih medija, politickih emisija (utisak nedelje), insajder, i moglo je da se cuje drugo misljenje. Sada vlada totalni mediski mrak. Da nema N1, i nekih malih lokalnih televizija (tv sabac) ovde bi bila nacisticka Nemacka 1933-1945 sto se tice medija, i mediskih sloboda. Ljudi koji nemaju N1 i internet, verujte mi da i dalje veruju svemu sto im serviraju rezimski mediji, i tabloidi. Verujte mi da sam slusao coveka koji veruje informeru sve sto ovi napisu, i to uzima kao apsolutnu istinu. A sa druge strane njega podrzava i taj istok (Rusija), a i taj zapad (SAD i EU), a sada je jasno i zbog cega. S obzirom na nedavnu istoriju (devedesete), i vladavinu Slobodana Milosevica, mislim da ce Vucic nazalost veoma dugo jos vladati. Slobodan Milosevic je suvereno vladao tokom celih devedesetih bez obzira na izgubljene gradjanske ratove, hiperinflaciju, masovno osiromasenje stanovnistva, ogroman kriminal, korupciju, itd, a nije ga oborio narod Srbije, vec zapad okromnom kolicinom novca koja je isla opoziciji. Sada taj isti zapad podrzava Vucica, a narod je opijen djubretom (rijalitiji), i nevidi sta se desava. Vucica moze samo zapad da skine sa vlasti, i to kada im to bude odgovaralo, tj. kad zavrsi poslove koje im je obecao. Dodatni problem je taj sto je Vucic i porodica duboko u kriminalu (bilo koje vrste), i za njega silazak sa vlasti znaci odlazak u zatvor na veoma dugi vremenski period, ili bezaniju u Rusiju (Mira Markovic), tako da on ne silazi s vlasti milom to je sigurno.

 • Nuzna je promena Ustava zbog ulaska EU i pravosudja. Ono mora biti nezavisnije.

  Sto se tice Kosova tu je puno demagogije sa svih strana. Treba ici na podelu Kosova. To je jedino realno i pravedno resenje. Ne moze 84% teritorije da bude taoc 16%. od tih 16% treba zadrzati 33% i uvesti poseban status za manastire!

  sto se tice promene za presednika treba ga birati parlement kao u vecini zemalja Evrope. Tako se radi u vecini zemalja Evrope. Sa ovim ovlascenjima treba ga birati ipak u parlamentu.

  treba nam unutrasnji dijalog o Kosovu, treba uvesti regione i pojacati ovlascenja okruga, prosiriti ljudska i manjinska prava, reformisati pravosudje, ojacati socijalna prava…

  • Podela Kosova se mogla dobiti jos pre Atisarija, ali je to srpska politika hrabro odbila.
   Srpska politika je kriva, da je Kosovo proglasilo nezavisnost, nije kriva ni politika Zapada ni Istoka.
   Srpski buldozeri su kopali masovne grobnice za albanske civile, nisu to radili buldozeri EU. Predsednik Nikolic je odlikovao generala Dikovica za kojeg Zapad ima jasne dokaze da je umesan u ubistva i najteze zlocine nad albanskim civilima na Kosovu. Nije ga odlikovala EU.

   Znaci za sve ono sto se danas prebacuje EU po pitanju Kosova, kriva je politika Srbije. I to ona od pre i ona od danas.
   Da se poveo unutrasnji dijalog o Kosovu krajem 90ih, bilo bi to vreme kada bi taj dijalog imao smisla. Umesto toga ukinuta je autonomija Kosovu i Metohiji. I ja vidim da je EU slepa na nacin kako se sprovodi vladavina Prava u Srbiji ili koliko su slobodni mediji. Ne zele talasati. Jos ne. Dali su nam poglavlja koja treba otvoriti i zatvoriti. Kada cemo mi to da uradimo, njih nije briga. Dok se sva ne zatvore Srbija nece dobiti pristip EU. Veoma jednostavno i jasno.
   Briga ih je da rese granice Kosova, jer bez jasnih -od obe strane priznatih granica-, mir je veoma krhka i nesigurna stvarnost.

   Ja se slazem sa svim sta je Sasa napisao. Pitanje je samo, sta bi taj unutrasnji dijalog, cak i kad bi se stvarno sproveo, imao kao smisao. Sta vredi neki stav Srbije (cak i da je najiskreniji i podrzan od najvecih intelektualaca, kao i vecine gradjana) danas, kada se Srbija vise ne pita ni zasta?

   Sta vredi polemika o Preamboli? Zar ne znamo kako je una ubacena u Ustav? Jel se pitao za tu Preambolu neki intelektualac ili neki gradjanin? Nije! Pa zasto onda treba danas da se polemise, da ta Preambula ostane i dalje u Ustavu Srbije? Dok god je ta Preambula u Ustavu Srbije, svet ce se smejati na taj Ustav. I smejati ce se Srbiji. Zato ne razumem, sta se Sasa Radulovic kaci za tu Preambulu. Sve ostalo o cemu govori – a sta je sve ispravno-, se moze sa pametnom politikom ispregovarati i bez Preambule. Jer ne znaci, da kada Preambule vise ne bude u Ustavu Srbije, da je Kosovo izgubljeno. Ono je vec krajem 90ih izgubljeno, a najkasnije nakon proglasene nezavisnosti i priznanja vise od polovine drzava UN. Priznao to neki narodni poslanik ili ne, ne menja nista.

  • Ево сада имамо у Шпанији идентичну слику.. Укинута је аутономија Каталонији (мада Каталонија има много већа права на аутономију од КиМ-а)… Баш ме интересује какво је твоје “цењено” мишљење везано за то… и да ли заиста мислиш да је оно што пише у Уставу смешно и небитно?

  • Ja ne znam dovoljno dobro sta pise u Ustavu Spanije i kakva prava Katalonija ima na odcepljenje.
   Ne zelim da polemisem o necemu, o cemu nisam dovoljno obavesten.
   Takodje ne mislim, da bilo sta, sta pise u bilo kojem Ustavu je smesno ili nebitno. Ne mislim takodje da je Preambula smesna ili nebitna. Ali nacin na koji je ona na brzaka ubacena u Ustav Srbije je smesan i on ne sugerise, da je pamet sela za sto, dugo vremena o tome razmenjivala stavove i misljenja, da se pre toga pitao Intelekt ili gradjanin, pa da je napravljen Ustav koji uliva respekt i sluzi za postovanje gradjana Srbije i njihovih prava.

   Kosovo je posebna tema. Ono nikada nebi dobilo priznanje bilo koje drzave, da se nisu desavali najtezi zlocini na Kosovu nad albanskim ziteljima, sa kojeg je jedna suluda politika sile, nacionalizma i mrznje, htela da protera Albance sa Kosova.
   Nakon proglasenja nezavisnosti, Zapadni svet nije imao druge, nego priznati Kosovo, da bi se izbeglo dalje prolivanje krvi.
   To je velika razlika naspram Katalonije.

   Sustina price je da Preambula ne moze da zamaskira sve te dogadjaje, ili da se Srbija moze pozivati se na neka medjunarodna prava (nisam pravnik – mozda i moze), kao da ti zlocini i masovne grobnice nisu ruzna proslost – i stvarnost.
   Iza Kosova danas stoje najmocnije ekonomske i vojne sila sveta. To je danasnja stvarnost.
   Kako im se ta Preambula moze suprostaviti? Novim ratom? Neka to odgovori svako za sebe.

 • Mislim da je Sasa potcenio bahatost ovog rezima. Jednostavno Sasin odgoj i kultura nisu mogli da predvide ovako perfidno vodjenje politike, a jos manje je mogao da predvidi koliko je nas nesvesni deo naroda zatupljen i pogubljen. Ovi rezimski misevi se jednostavno sprdaju sa narodom, i shvatili su da sto vise bahatosti unesu u opticaj, to vise poena zaradjuju kod svog birackog tela.
  Najvise od svega ipak rezimu ide na ruku da onaj svesni deo naseg naroda, koji pokazuje uglavnom onu svoju licemernu stranu, koja opet na svoj nacin prelazi u bahatost, a to je potpuna nezainteresovanost za sve sto se dogadja u politickom zivotu Srbije.
  Pa ovde se nekoliko godina DJB trudi da probudi te nazovi “”apstinente”??? Pa to su ovi licemerni, i kao takve ih je potrebno osloviti i reci im u lice da zbog njihove bahatosti i nadobudnosti, imamo vlast koj je ogledalo njihove besramno ignorantske pozicije!!!
  Mislim da je doslo vreme da se promeni strategija, i da se krene odlucno u fazu ciscenja politickog prostora, da se jasno definise ko su dvojnici i trojanci, da se jasno ukaze svim ovim licemernim koji glume nirvanu da njihovo neucesce je potpuno isto kao i da glasaju za ovu vlast.
  Jednostavno ili cete dobiti poverenje, ili nema potrebe da se maltretirate sa budalama.
  Mozda je pregrub opis, ali stavrno vise nema vremena za gubljenje.
  Srdacan pozdrav svim pratiocima pokreta DJB.

  • Nisu informisani Siniša, ili su dezinformisani,zato i odmahuju rukom i kazu “svi su isti”.A njima je loše,pa loše.
   Odgovornost medija za stanje u društvu je ogromna.
   Odličan tekst Saše Radulovića u Ninu.Sve je rekao.

  • Ispade da je Saša tek sad “sve rekao”, a nije tako. To isto je govorio i pred izbore 2016, a i ranije, jer je DJB imao isti antipartokratski i antikorupcijsji program. U POTPUNOSTI se slažem sa Sinišom, kao i sa Đoletom. Ovako stvari stoje i ovo je PRAGMATIZAM koji Srbi mora da nauče inače će zauvek plivati u fekalnim političkim vodama:

   1) Šta želimo? Zdravo, transparentno društvo, nalik onima na krajnjem severu Evrope (u jednom i sam živim i ne postoji bolji sistem na Zemlji), društvo gde znanje zamenjuje partokratski način razmišljanja. Da ne prepisujem sad DJB program.

   2) Kako do toga doći? Sigurno ne u jednom skoku, jednom sprintu. Do toga se dolazi FAZNO! Kako? Tako što izoluješ glavnog protivnika a to su SNS/SPS. SVI ostali, osim LDP, Čanka, SRS i ostale lažne opozicije su saveznici u PRVOJ FAZI! Dakle, njih iskoristiti u prvoj fazi jer bez prve faze nema ni druge.

   Da je DS bila ovakva kao SNS, ne bi Vučić ni u snu mogao da promoviše “borbu protiv korupcije i tajkuna”, jer baš kao i opozicija sad, ne bi imao GDE! Dakle, kakvi god da su bili, kakav god da su sistem negovali, “dosmanlije” su za ove bili sami anđeli.

   Prvo na smetlište istorije i na robiju oterati ove skakavce, a posle u jednoj fer borbi, gde su mediji slobodni i promocija ideja javna i sveobuhvatna, pokazati dosmanlijama da je njihovo prošlo. Drugačije neće moći. Ja lično APSOLUTNO ne cenim nijednog opozicionog lidera, jer su mnogi od njih imali itekako dovoljno vremena da razmontiraju ovaj nesistem, ali to nisu učinili. Ipak, bolje opozicije NEMA, a narod je takav kakav je, potpuno onakav kakva je i vlast. Treba od takvih nekvalitetnih sastojaka pokušati bnapraviti koliko-toliko pristojno jelo. Krajnji cilj opravdava sredstvo, jer su generacije koje dolaze prevelik ulog za igranje politikom.

   SVE je bolje od crno-crvenih! Oblije me znoj kada čujem Jankovića, u mnogo manjoj meri Jeremića za koga mislim da je ok i posebno onog bukvana Belog, koga ste iz meni nepoznatih razloga strastveno podržavali na vlastitu štetu. Obradović je ok.

   I još nešto. da sve stranke misle isto, ne bi postojale već bi bila samo jedna. Dakle, naći najvažniji, krucijalni zajednički sadržilac, a sve ostalo mora biti sporedno. Pa da se nakon toga, u poštenoj trci i nadmetanju ideja na slobodnim medijima, vidi ko je najbolji.

  • Betelgeuse,govorio je,ali ga nikad nije tako lepo upakovao kao u ovom tekstu, a i tema je aktuelna.
   Dobar komentar.

  • Slazem se Tanja, Sasin tekst je perfektan, i nazalost realan opis trenutne situacije.
   Upravo zbog toga sam ogorcen na ovaj deo svesnog naroda koji nije u stanju da razume ovaj tekst, ili se plasi ili ne zeli da reaguje, ali verujem da je u pitanju licemerje i bezobzirnost na okolnosti i situaciju u kojoj se nasa zajednica nalazi.

 • Poštovani Saša, odličan članak, to je to. Imao bih savet za izbore, pošto pretpostavljam da će biti u martu i beogradski i vanredni republički. Vaš program je odličan ali teško je da vaša ideja prodre-medijska blokada, ne odgovarate ni “postpetoktobarcima” koji su sada opozicija pa ni medijima koji ih podržavaju.. Dalje, ljudi se ovde i dalje vezuju za omot-npr za SJ kod koga ne vidim program, već samo neka poznata lica iz političkog života, umetnike, itd.. tj omot.. Tkđ dosta ljudi će da glasa za onoga za koga misli da ima najviše šanse da pobedi Vučića. A to je uvek neka lista sa više političkih činilaca na njoj. Zato po meni morate da uradite sledeće stvari da bi vaše ideje o promeni sistema imale šanse da budu realizovane, a to ne možete iz opozicije:
  – maksimalno da se potrudite da vaša poruka dopre do birača – saopštenja (bombardovati medije njima, neko će valjda nešto da objavi), deljenje flajera/časopisa sa onim što ste učinili (npr proterani gliseri s Ade) i što planirate (npr besplatni udžbenici, 20 tačaka), nastavak aktivnog rada u Skupštini i njenim Odborima (potruditi se koliko je god moguće da se izbegnu incidenti, to je užasno teško i ne mislim da ste ijednom bili krivi, ali ne treba sad da date režimu ni najmanju mogućnost da vas oblati). Ako nedostaje sredstava za flajere/novine-kontakt sa narodom oko pijaca, na trgovima, itd… Akcenat na BG jer su tu zasad jedini sigurni izbori ali budite spremni i za Srbiju, imam osećaj da će trebati.. Naravno nastavak dobrih stvari-sajt, društvene mreže, otvoreni razgovori, itd..
  – Zbog gore pomenutog “omota” i sinergijskog efekta opozicionih glasova koji se ne može postići sa 100 lista opozicije, smatram da za sve nivoe izbora morate naći partnere za zajedničku listu. Iako napisah šta napisah za SJ, i on se pravi lud da ne razume ko su neukaljani, ne treba odustajati od njega. Ako tu dođe i Vuk Jeremić, to je odlična predizborna koalicija kredibilnih.. Sve preko toga na listi – čak i Dveri jer istinski opoziciono deluju iako su za moj ukus više desno, dalje npr Stamatović, neki sindikati-odlično bi bilo.. Da se napravi balans levice, centra i desnice možda i Levica Srbije.. Dalje možda i Ne davimo BGD, Protiv diktature, možda i Beli.. Ovakva lista, makar ne sa svima ovima, imala bi svo pravo da se nazove kredibilnom.. Dakle samo ne Đilas, Tadić, Šutanovac, itd.. Onda čak ni najveći broj glasova u BG nije daleko.. Ili bar da budete u vrhu.. Uz želju da pobedite, pozdrav, Milan

 • Upravo sam proveo dve nedelje u Nemackoj. Sredjivao nesto oko stana. I uzivanje mi je bilo zkljuciti TV. I gledati javni program (Erste), koji cesto ubacuje debate oko sastava nove vlade. Neverovatno uzivanje je kada vidite pravu suprotnost svega onoga sta dozivljavamo u Srbiji. Merkel kao da ne postoji, retko je u vestima.
  Koji god stav da slusate bilo kojeg od ucesnika tih razlicitih partija, vi cete kao prosmatrac reci -to je to, stime se slazem. Bez obzira koju politicku opciju vi podrzavate. Kako je to moguce?
  Moguce je jer se momentana zondiranja kljucnih pitanja kako ce se voditi buduca politika Nemacke ticu gradjana Nemacke. I veoma je vidljivo, da 4 razlicite partije koje nikada do sada nisu zajedno cinile vlast na drzavnom nivou, da u buducu vladu ubace sta vise od politickog programa kojim su dobili glasove svojih biraca.
  Kao prvo vidljivo je da onaj ko vodi emisiju, je dobro spreman za temu razgovora. Kao drugo, ne upada se u rec.
  Teme su izvanredne. Svaka partija zeli da briljira sa nekom temom koja je bitna za gradjane. Da li se radi o smanjenju poreza, da li je tema veca pomoc majkama, da li se radi o vecoj socijali, izbeglicama, migrantima, finacijama, Evropi itd.
  Svaka tema po prirodi stvari kosta novac. Novac iz budzeta koji pripada gradjanima Nemacke. I oni to znaju, zato se vecinom zaiteresovano slusaju ove rasprave. Rasprave ne vode lideri. Raspravu vode pojedini strucnjaci koji imaju iza sebe jos strucnije timove. Pa se na svako pitanje ima odgovor. Taj odgovor gradjanin razume.

  Dok ne dodjemo do takve situacije, da na RTS razmenjujemo politicke stavove, da prava Diploma argumentise svoj stav, a ne kupljena, da struka daje predlog o izgradnji BG, a ne novac veoma sumnjivog porekla, koji navodno neka UAR kompanija *investira* u Srbiju, tesko ce biti sta promeniti u Srbiji. Dok sudije i tuzioce postavlja Vlada Srbije, tesko da ce iko reagovati na neke tuzbe koje pise DJB. A bez Prava i Pravde nema ni investicija kapitala cije je poreklo javno dostupno. A kada nema takvog kapitala nema ni potrebe za strucnom radnom snagom, vec samo za onom koja se *zaposljava* da bi dala svoj glas.

  Vec dugo pratim rad DJB i ucestvovao sam do pred skoro i sam u njemu. Po meni jedina politicka opcija u Srbiji, kojoj gradjanin moze da da svoj glas. Jer postoji program za gradjane. Taj program je obecanje ali i obaveza. Program koji kada bi se sproveo u delo, bi veoma brzo svrstao Srbiju u zajednicu Evrope u drzave sa bajvecim rastom BDP.

 • Pre svega je potrebno da se javno i transparentno objavi spisak onih Srba koji su učinili zlo ovoj zemlji, formiranjem liste neslavnih ličnosti i izdajnika Srbije. Svako ko dospe na tu listu (ali samo argumentovano) mora da zna da će svaki njegov potomak snositi posledice njegove izdaje, da nece moći da radi u državnoj službi, da će u knjigama istorije njihovo prezime biti pominjano… Ovde treba napomenuti da se već jednom trebamo odreći floskule “nije dete krivo”. To je tačno, ali je poenta u tome što taj koji je učinio zlo ovoj zemlji trebao prvo da se pita šta će biti sa njegovim potomcima ako izda interese Srbije. Pa ako je to i uradio, onda znači da je bio svestan svojih postupaka i onoga šta će zadesiti njegovo potomstvo.

 • Није ми јасан моменат какве везе има “преседан Косова” са Кримом, осим што је Косово Србија, а Крим Русија!