Autorski tekst Južna Srbija Skupština

Vaš poslanik

Pre nekoliko dana na trgu Kralja Milana u Nišu, organizacija civilnog društva Proaktiv predstavila je nastavak projekta Moj poslanik.

Mojposlanik.rs je mesto na internetu gde građani mogu da postave pitanja svojim poslanicima. Takođe, pripremljena je i zanimljiva igra sa ciljem da se građani podstaknu da budu informisaniji ko su poslanici koji ih predstavljaju u parlamentu.

Moderni parlament bi trebalo da građanima omogući direktno donošenje odluka, a i mogućnost odlučivanja preko svojih poslanika o svojim potrebama i interesima od značaja za svakodnevni život. Nedostatak informacija predstavlja veliki problem. Informisanost je preduslov građanskog aktivizma! Trenutna situacija je poražavajuća. Građani zapravo i ne poznaju svoje poslanike.

Na trgu sam imao prilike da porazgovaram sa više građana, koji su imali širok dijapazon pitanja. Neka su bila u okviru nadležnosti narodnog poslanika, neka ne.

Miroslava je interesovalo kako kreirati više šansi za zapošljavanje mladih, kao i kako sprečiti prerana otpuštanja. Zaključili smo da rešenje nije tako jednostavno poput novog zakona koji bi bio još restriktivniji po pitanju otpuštanja, već da mora da se sagleda šira slika. Bolji fokus od toga bi bio na povećanju broja dostupnih radnih mesta. Tada bi i potražnja za radnicima bila veća, pa bi i otpuštanja bila ređa, a i kada bi se dešavala, ljudima bi znatno lakše bilo da nađu posao.

Dejan, koji je iz udruženja ratnih veterana, želi da dobije finansijski podršku Grada Niša, kao što to već rade neki drugi gradovi u Srbiji. Objasnio sam mu da moje nadležnosti ne sežu do lokalnih skupština, ali da ću problem preneti lokalnim odbornicima Dosta je bilo u Nišu.

Građani su se raspitivali i kako mogu da stupe u kontakt sa poslanicima. Zapravo, postoji više načina – jedan je preko sajta parlament.rs, gde je moguće postaviti pitanje, koje će biti prosleđeno poslaniku. Moguće je i direktno obratiti se poslanicima preko društvenih mreža. Oni koji više preferiraju lični kontakt, mogu da dođu u zakazano vreme u kancelariju narodnih poslanika, koje se nalaze na više mesta u Srbiji. Nažalost, u Nišu takvu kancelariju nemamo, ali su vrata lokalne kancelarije Dosta je bilo uvek otvorene za građane.

U okviru akcije, snimani su i kratki klipovi u kome su narodni poslanici objašnjavali funkcionisanje Skupštine. Ja sam imao zadatak da objasnim kako rade skupštinski odbori, a na primeru Odbora za zaštitu životne sredine, čiji sam član.

Na kraju, zainteresovani građani su mogli i da odigraju partiju karata sa narodnim poslanicima, pri čemu su na kartama upravo bile fotografije tih poslanika. Trebalo je da odaberu kojih će se karata (poslanika) odreći, a koje će zadržati. Mislim da sam solidno prošao u kartaškim igrama, ali uvek može bolje!

images

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar