Западна Србија Саопштењe

Ваљево: На реци Градац нова габионска брана је погрешно пројектована

Градац
Габионска брана отворила нови ток

 

“Доста је било”- Ваљево тражи одговорност свих оних који су својим неодговорним радом довели у опасност људске животе и материјална добра. Сматрамо да је због неозбиљности и непрофесионалности челника и стручњака Града причињена велика материјална штета након изливања реке Градац, управо због лоше пројектоване бране.

Нова габионска брана је направљена и имала је сврху депонијске преграде, да зауставља нанос који река носи. Очигледно је да није добро пројектована, јер се претворила у праву депонију и наружила изглед једне од најлепших река Србије.

Претходна брана, која је била од коља(плетара) имала је ту функцију да снабдева водом две воденице које се налазе у непосредној близини, низводно од бране. Иако је ова габионска брана требала да има исту функцију, то се није десило.

По нашим сазнањима, општа примена габиона је у утврђивању обала река и оштећених насипа, као и потпора брана у управљању токова река и бујица.

Габиони служе приликом усмеравања речних корита и одбране од поплава као облоге канала, потпорни зидови, утврђивачи мостова, а ако се граде као бране, габионе не би требало постављати управно на ток струјања ако се очекује брзина воде већа од 1,5 метар у секунди.

Уколико је брзина воде већа од наведене било би потребно изградити против брану или каскаде, како би се успорио водени ток.

габионска брана
нова брана на реци Градац

Овако пројектована брана није довољна да смањи кинетичку снагу воде и уз незаштићене стране речног корита неминовно је дошло до обрушавања и изливања.
По свему судећи брана је усмерила ток реке и однела део пута. Самим тим се доводи у питање сврха градње овакве бране и компетентности људи који су је планирали и пројектовали.

Наше питања је да ли би се све ово десило да смо имали стручњака за бујичне воде у Градској управи?

Према томе, ми тражимо одговорност Градских челника, стручњака из Градске управе задуженог за водотокове другог реда на територији Ваљева, пројектаната, као и комисије за технички пријем објекта уколико је уопште технички примљен.

Својим неодговорним радом довели су у опасност људске животе, материјална добра и коштали буџет Града 6. 5 милиона динара.

По нама, оваква брана у будућности нема никакву сврху и из претходних дешавања се јасно види да је ово промашена инвестиција.

Наш предлог је да се доведе стручњак за бујичне воде и да он нађе решење за брану, а не реконструисати постојећу и тако наново изложити Град трошку.

Градски одбор „Доста је било“- Ваљево

DJB.Valjevo

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Smatram da je tu i odgovornost JVP Srbijavode i njenog manekena od direktora Gorana Puzovica.Taj se preko podizvodjaca toliko nakrao da moze praprapra unicice da obezbedi.Kriv je za poplave 2014 godine i svake godine kada padnu kise uvek ima nekih problema gde gradjani ispšataju a on sedi u udobnoj fotelji iako mu je mandat odavno istekao.Sarlatanska drzava sa lopovima na funkcijama.Treba ispitati i njegovu odgovornost osim projektanta a takodje i izvodjaca radova!

    • Steta sto nije uspelo a bilo je milina otplivati 100tinjak metara i nazad, voda ne tako hladna idealna za osvezenje. Ako dodje do rekonstrukcija ima nas zainteresovanih da pomognemo finansijski! Objavite!