Zapadna Srbija Saopštenje

Valjevo: Na reci Gradac nova gabionska brana je pogrešno projektovana

Gradac
Gabionska brana otvorila novi tok

 

“Dosta je bilo”- Valjevo traži odgovornost svih onih koji su svojim neodgovornim radom doveli u opasnost ljudske živote i materijalna dobra. Smatramo da je zbog neozbiljnosti i neprofesionalnosti čelnika i stručnjaka Grada pričinjena velika materijalna šteta nakon izlivanja reke Gradac, upravo zbog loše projektovane brane.

Nova gabionska brana je napravljena i imala je svrhu deponijske pregrade, da zaustavlja nanos koji reka nosi. Očigledno je da nije dobro projektovana, jer se pretvorila u pravu deponiju i naružila izgled jedne od najlepših reka Srbije.

Prethodna brana, koja je bila od kolja(pletara) imala je tu funkciju da snabdeva vodom dve vodenice koje se nalaze u neposrednoj blizini, nizvodno od brane. Iako je ova gabionska brana trebala da ima istu funkciju, to se nije desilo.

Po našim saznanjima, opšta primena gabiona je u utvrđivanju obala reka i oštećenih nasipa, kao i potpora brana u upravljanju tokova reka i bujica.

Gabioni služe prilikom usmeravanja rečnih korita i odbrane od poplava kao obloge kanala, potporni zidovi, utvrđivači mostova, a ako se grade kao brane, gabione ne bi trebalo postavljati upravno na tok strujanja ako se očekuje brzina vode veća od 1,5 metar u sekundi.

Ukoliko je brzina vode veća od navedene bilo bi potrebno izgraditi protiv branu ili kaskade, kako bi se usporio vodeni tok.

gabionska brana
nova brana na reci Gradac

Ovako projektovana brana nije dovoljna da smanji kinetičku snagu vode i uz nezaštićene strane rečnog korita neminovno je došlo do obrušavanja i izlivanja.
Po svemu sudeći brana je usmerila tok reke i odnela deo puta. Samim tim se dovodi u pitanje svrha gradnje ovakve brane i kompetentnosti ljudi koji su je planirali i projektovali.

Naše pitanja je da li bi se sve ovo desilo da smo imali stručnjaka za bujične vode u Gradskoj upravi?

Prema tome, mi tražimo odgovornost Gradskih čelnika, stručnjaka iz Gradske uprave zaduženog za vodotokove drugog reda na teritoriji Valjeva, projektanata, kao i komisije za tehnički prijem objekta ukoliko je uopšte tehnički primljen.

Svojim neodgovornim radom doveli su u opasnost ljudske živote, materijalna dobra i koštali budžet Grada 6. 5 miliona dinara.

Po nama, ovakva brana u budućnosti nema nikakvu svrhu i iz prethodnih dešavanja se jasno vidi da je ovo promašena investicija.

Naš predlog je da se dovede stručnjak za bujične vode i da on nađe rešenje za branu, a ne rekonstruisati postojeću i tako nanovo izložiti Grad trošku.

Gradski odbor „Dosta je bilo“- Valjevo

DJB.Valjevo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Smatram da je tu i odgovornost JVP Srbijavode i njenog manekena od direktora Gorana Puzovica.Taj se preko podizvodjaca toliko nakrao da moze praprapra unicice da obezbedi.Kriv je za poplave 2014 godine i svake godine kada padnu kise uvek ima nekih problema gde gradjani ispšataju a on sedi u udobnoj fotelji iako mu je mandat odavno istekao.Sarlatanska drzava sa lopovima na funkcijama.Treba ispitati i njegovu odgovornost osim projektanta a takodje i izvodjaca radova!

    • Steta sto nije uspelo a bilo je milina otplivati 100tinjak metara i nazad, voda ne tako hladna idealna za osvezenje. Ako dodje do rekonstrukcija ima nas zainteresovanih da pomognemo finansijski! Objavite!