Скупштина

Посланичка питања Владимира Ђурића

Питање за председницу Скупштине – када ће ставити на дневни ред захтев за своју смену, како је обећала, и како би се у овом дому разговарало о начину на који га води?
Председнику државе постављамо два питања – када ће поднети оставку на место председника странке и да ли коалиција са Рамушем Харадинајем представља увод у избацивање преамбуле из Устава?

Председници Владе тражимо да нам достави потписан текст заклетве судија у Приштини да га упоредимо са текстом који су неки посланици добили од неких судија. Њу питамо и да ли ће реаговати и шта ће предузети поводом изјаве Амфилохија Радовића да су Српкиње које су законито прекинуле трудноћу убиле више деце од Хитлера и Мусолинија и на изјаву партријарха Иринеја да су српкиње дужне да рађају? Као православни верник са великим очекивањима и разочарањем, молим премијерку да посаветује све жене које се осећају увређено и угрожено оваквим изјавама, коме да се обрате за заштиту од говора мржње црквених великодостојника.

Председници Владе поново постављам питање које сам јепитао на седници када је износила експозе, али се тада оглушила. Наиме, Транспарентност Србија од фебруара ове године покушава да дође до копије концесионог акта и Студије оправданости концесије за Аеродром “Никола Тесла“, како би видели да ли је одабрани модел концесије за Србију повољнији од алтернативних решења (нпр. улагање сопственог капитала Аеродрома или средстава из кредита у проширење капацитета, неки други облик јавно-приватног партнерства или приватизација). Министарство саобраћаја је најпре одбило да достави документа уз аргумент да би њихово обелодањивање било штетно, а касније на захтев Повереника за информације од јавног значаја одговорило да документа не поседује!

С обзиром да је Министарство саобраћаја у писаном одговору навело да не поседује концесиону документацију, потребно је јавност информисати ко је израдио и ко поседује документацију о давању Аеродрома Никола Тесла у концесију на основу које је Комисија за јавно приватна партнерства дала позитивно мишљење, како је на њеном сајту објављено под редним бројем 44.?

Управни суд је 07. септембра 2017 донео Пресуду којом се налаже Генералном секретаријату Владе Р. Србије да у року од 15 дана, који је прошао, организацији Транспарентност Србија достави тражене информације од јавног значаја у вези са концесијом за Аеродром Никола Тесла.

Да ли је Влада Р. Србије у року прописаном пресудом Управног суда огранизацији Транспарентност Србија доставила тражену документацију?
Ћутање управе у оваквим поступцима није дозвољено и подлеже прекршајној одговорности. Да ли је против било кога из Владе покренут прекршајни поступак због сакривања информација о планираној концесији за Аеродром Никола Тесла?

Министарку правде питамо да ли ће Удружењу тужилаца, Друштву судија и невладиним организацијама које су напустиле јавну расправу о уставним променама, у којој су учествовале на позив министарства, одговорити на писмо и да ли ће поступити онако како јој је сугерисано у том писму, а то је да Министарство правде благовремено, пре него што нацрт уставних решења упути Венецијанској комисији, представи јавности свој предлог измене Устава, јер ове организације напустиле су дијалог протестујући тако против решења којима се даље урушава иначе танка и непостојана независност правосуђа?
Молимо да нам се омогући увид у та уставна решења која изазивају забринутост друштва судија и удружења тужилаца.

Председницу скупштине питамо како напредује имплементација Портала за надзор јавних финансија чије је увођење најављено још децембра 2015. године? Тада је најављено исто оно што се и сада најављује, а то је да ће право приступа порталу имати најпре чланови надлежног скупштинског одбора за финансије, а потом и сви народни посланици. Од тада до данас, након скоро две године, нема апсолутно никаквог помака у давању народним посланицима приступа порталу на којем би они могли пратити детаљне, реалне, ажурне и комплетне податке о стању јавних финансија.
Од изузетне важности је да добијемо информације по овом питању, с обзиром да се овај пројекат финансира од стране Швајцарске.

 

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар