Војводина Образовање Саопштењe

Зграда Карловачке гимназије на удару

Карловачка гимназија, школа од националног интереса за Републику Србију, је скоро годину и по дана у в.д. стању. Од када је напредњачка власт преузела власт на свим нивоима покушава се уподобљавање руководства гимназије по страначким аршинима СНС-а. Након више покушаја да се изабере партијски подобан директор, о чему смо већ писали раније, сада је на удар дошла и сама зграда ове престижне образовне институције.

Од летос трају радови на обнови фасаде гимназије која је дотрајала и чија обнова је неопходна. Радове изводи грађевинско предузеће ГАТ, а финансира Европска инвестициона
банка преко програма модернизације школа у Србији Министарства просвете, науке и
технолошког развоја.

Оно што је спорно, и што је засметало многим Карловчанима, јесте квалитет досадашњих
радова, односно одступање од потребног нивоа који подразумева заштиту изгледа зграде и
задржавање њеног досадашњег изгледа. Ово је обавеза извођача радова у складу са Законом о културним добрима, јер просторна културно-историјска целина градског језгра Сремских Карловаца, где се налази и Гимназија, спада у Непокретна културна добра од изузетног значаја.

На приложеним сликама можемо видети да се боја која се користи за нову фасаду значајно
разликује од пређашње. Ова разлика у нијансама је веома значајна, јер је зграда Карловачке гимназије позната по својим окер нијансама које се налазе на фасадама.

Покрет Доста је било захтева од Покрајинског завода за заштиту споменика културе, као
органа који надзире радове на рестаурацији, да интервенише и спречи даље нарушавање
изгледа зграде Карловачке гимназије и да наложи извођачу радова да поправи насталу штету о свом трошку како и налаже Закон о културним добрима.

Доста је било – Сремски Карловци

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар