Autorski tekst Državna uprava Energetika

Gde u Beogradu svake godine “iscuri” šest miliona evra?

Grad Beograd i JKP „Beogradske elektrane“ su od 2001. do 2014. godine uložili značajna materijalna sredstva u modernizaciju toplotnih izvora i preko 85% toplotnih podstanica, dok je toplovodna mreža ostala ista. Sredstva su ulagana samo u proširenje toplovodne mreže za priključenje novih objekata, novih korisnika i za potrebe gašenja starih kotlarnica.

Prema autoru dostupnim podacima, oko 55% ukupne dužine toplovoda od 1460 km, što je oko 800 kilometara toplovodne mreže, je apsolutno starije od 25 godina. Ovo praktično znači da je toplovodna mreža starija od predviđenog veka trajanja za ovu vrstu infrastrukture, a što je osnovni razlog curenja na toplovodima.

I pored toga, program obnove distributivnog sistema daljinskog grejanja JKP „Beogradske elektrane“ nije sprovođen duže vreme na adekvatan planski način. Jasno je da bi izrada Programa obnove distributivnog sistema daljinskog grejanja trebalo da bude jedan od dva najbitnija strateška cilja u Strategiji razvoja JKP „Beogradske elektrane“.

Prioritet za obnovu morala bi da bude potpuno devastirana mreža na grejnom području TO Banovo brdo, koja je puštena u pogon daleke 1964. godine. Zbog stanja u kome se nalazi, postoji realna opasnost da dođe do potpunog prekida rada delova sistema daljinskog grejanja na grejnom području TO Banovo brdo.

Distributivna toplovodna mreža JKP „Beogradske elektrane“ ima ukupnu dužinu trase oko 730 km odnosno 1.460 km sa povratnim toplovodom, a zapremina je oko 60.000 kubnih metara,sa proizvodnim postrojenjima i unutrašnjim kućnim instalacijama oko 100.000 kubnih metara.

Na godišnjem nivou, prosečna potrošnja sirove vode približno je oko 1.809.000 kubnih metara. Prosečna količina proizvedene omekšane vode približno oko 1.475.000 m3, dok prosečni gubici iznose približno oko 945.000 m3. Količina hemijski i termički pripremljene vode koja se godišnje dodavala u celokupan sistem daljinskog grejanja se kretala u granicama do 1.000.000 m3.

Kada se izračunaju, dakle, svi troškove energenata za zagrevanje ove količine vode, hemijska sredstva, troškovi same vode usled direktnog plasmana toplotne energije iz sistema daljinskog grejanja usled gubitka vode, godišnji trošak iznosi približno oko 6.000.000 evra!

Obnovom distributivnog sistema daljinskog grejanja JKP „Beogradske elektrane“ smanjili bi se ogromni gubici hemijski i termički pripremljene vode u toplovodnoj mreži i omogućila bi se isporuka toplotne energije bez prekida u toku grejne sezone, te bi se znatno povećava pouzdanost energetsgog sektora Beograda.

 

Jovo Bomeštar

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Prvi put da pisem komentar na kvalitetan strucan tekst, gde se vidi pravi lopovluk, a to cinim sa zadovoljstvom. Iz dva razloga zato sto autor Jovo odlicno i cisto misli, te zato sto je sve sto znam castan i hrabar covek. Takvim vrlinama ne mogu se pohvaliti mnogi koji ovih dana podkradaju sistem JKP „Beogradske elektrane“. Rukopis koji imamo cast citati nam pokazuje jasno svu dramaticnost energetskog i politickog meteza ovih dana u sistemu koji nam je preko potreban. Dok se bebe smrzavaju a gradjani tumaraju od vrata do vrata kako bi se malo ogrejali u Beogradu se svake godine baci 6 miliona eura, ali odgovora nema. Kratkim i tacnim recenicama nam Jova docarava uvek proverenim informacijama sliku jedne tamne sfere sektora Energetike. Uglavnom ljudi bez zanimanja su na celu ovih kompanija ili na celu odgovornih Institucije u sektoru Energetike sto za posledicu ima Kolaps sistema. Pred nama je citak i bistar tekst ali znalacki skrt na recima koji citaoca vuce napred kao politicki triler u kome svi mi voljno ili nevoljno ucestvujemo. DO POBEDE, Pilot.

  • Priblizno 19 miliona m² stambenog sektora je priključeno na Beogradske elektrane. Većina korisnika još uvek nema mogućnost regulacije a činjenica da se u većini stanova održava unutrašnja temperatura vazduha između 21 i 22 stepena kao i da ove objekte je neophodno prvo energetski sanirati, dok će se potom uvođenjem novog tarifnog sistema naplate ostvariti uštede uz minimalne investicione troškove, nas navodi da razmisljanje da se pre svega mora ISPITATI ZASTO CURI 6 miliona eura svake godine iz sistema Beoelektrane.…
    Miroslav

  • Jednom je neko rekao niko nece postati veliki vodja ako zeli da sve uradi sam ili da sve zasluge pripise sebi. Ovaj teks upravo ukazuje na svu banalnost danasnjeg politickog sistema u Beogradu gde je potpuno devastiran jedan tehnicki sistem zbog velikog zla koje vlada Beogradom – KORUPCIJE. Svako ko ima vlast pada u iskusenje da je zloupotrebi i ostvari dobit za sebe na stetu gradjana Beograda. Vazno je da svom sefu omogucis DOBIT i ibices unapredjen a to je dovelo odo CURENJA 6 miliona eura svake godine u Beogradu, koliko je to novih vrtica, autobusa, bolnica, skola, ….
    NEMA DRUGE NEGO DA POBEDIMO
    Krle