Политика Саопштењe

Често постављана питања – FAQ

Често добијамо разна питања од грађана у директном контакту или преко друштвених мрежа, па смо одлучили да најчешћа питања објединимо у једном документу. Питања варирају од објашњења општих политичких ставова до питања о уским и конкретним темама. Листу питања и одговора ћемо проширивати зависно од интересовања грађана. Оставите коментар на нашем сајту и поставите додатна питања на која бисте волели да добијете одговор.

Политички ставови ДЈБ

  • Србији су потребни нови, кредибилни људи, не истрошени, уцењени политичари који су на политичкој сцени већ дуже од 20 година.
  • ДЈБ једини жели промену система. За ту промену су потребни нови људи. Ту промену не могу да изведу људи који су довели до данашњег стања.
  • Противник ДЈБ је партократија и њен партијски паразитски систем чији темељи су корупција, партијско запошљавање и буразерска економија. Да ови оду, а да се они не врате.
  • ДЈБ не верује старим, истрошеним, уцењеним политичким кадровима који су на политичкој сцени већ дуже од 20 година, који су злоупотребљавали јавне ресурсе када су били на власти.
  • ДЈБ је другачији. Ми стојимо иза свега што говоримо. Знамо да су сви изневерили до сада. Због тога смо и ушли у политику. Нису сви исти. Ми смо већ били на власти и радили смо управо ово што данас говоримо.
  • Циљ ДЈБ су апстиненти: људи који не гласају, који мисле да су сви исти и да се ништа не може променити. Њих је око 40% међу пунолетним грађанима Србије. Више него гласача СНС-а.
  • Вучић је небитан и није тема. Тема је партијски паразитски систем. Сви знају да Вучић и сви његови партијски кадрови лажу, да се пренемажу, да краду. Тема је: шта ћемо конкретно урадити за апстиненте да их мотивишемо да гласају. Да их убедимо да нису сви исти и да се све може променити.

Често постављана питања

Како победити Вучића и СНС када имају подршку 50% грађана?

СНС увек манипулише са бројевима. На изборе у Србији излази око 60% пунолетних грађана.

Подршка СНС-у и њиховог великој коалицији је мање од пола опредељених бирача који излазе на изборе. Када погледамо све пунолетне грађане, СНС подржава мање од 30%. На жалост, готово 40% грађана не гласају, мисле да су сви исти и да се ништа не може променити. И ту је кључ победе СНС-а: апстиненти који не гласају, остају код куће и омогућавају владајућој већини да има већину међу опредељеним, оним који излазе на изборе.

За владајућу већину (СНС, СПС, СРС и многи њихови сателити) гласа 35% пунолетних грађана Србије. За опозицију око 25%. СНС гласове добија на терену трговином и уценама. Контактирају све грађане, нуде им радна места, плаше их . Придобити гласаче СНС-а је практично немогућ посао. Зато су наш циљ апстиненти. Њих 40%, односно преко два милиона гласача. Пошто су нам медији затворени, до њих долазимо на терену, у директном контакту, од човека до човека.

Саша Радуловић: Доста је кукања

Да ли је могуће победити Вучића у Београду?

У Београду, опозициони гласачи су већина. Међу опредељеним бирачима у Београду СНС има мање од 35% бирача, за 10% мање него у целој Србији. Опозиционих бирача у Београду је међу опредељеним бирачима више од 50%. Број апстинената је и даље веома висок и износи око 40%.

Зар није најважније само да скинемо СНС, а после ћемо се лако договорити?

Тако смо мислили и петог октобра, па смо овако прошли. То је политика Курте и Мурте. Сјаше Курта, а онда вам узјаше Мурта. Вучић је Курта. Претходна власт је Мурта. То је дб политика којом се управља преко медија и којом се трују грађани Србије да помисле да ништа не може да се промени. Једни се хране са другим и тако овај накарадни партијски паразитски систем опстаје.Зато морају нови људи. Када кажемо нови људи, мислимо на људе који нису злоупотребљавали јавне ресурсе.

ДЈБ говори да ће Шапић сарађивати са СНС-ом, а Саша Радуловић је био Вучићев министар?

Прво, Саша Радуловић је био министар у Влади Републике Србије што је част за све грађане Србије. Друго, главно питање је: шта је тамо радио? Саша Радуловић је уводио ред, пописивао имовину и правио личне карте за сва друштвена предузећа, укинуо субвенције страним инвеститорима, укинуо партијско запошљавање у министарству привреде и свим агенцијама, обезбедио новац у буџету да се исплате заостале зараде и повеже радни стаж за све раднике. Шапић је са друге стране, ДС-ов кадар, који је научио технике злоупотребе буџета, партијског запошљавања, намештених тендера од Ђиласа и данас то ради у Новом Београду. И Шапић је сам рекао да је спреман на коалицију и са СНС-ом и са Ђиласом након избора.

Зашто сам ушао у владу

Како ћете икада доћи на власт и спровести ваш програм, када он ниједној другој политичкој опцији не одговара, а никада нећете добити 51% на изборима?

ДЈБ не мора да освоји 51% на изборима да би спровео свој програм. Довољно је и 15%, 20%. Довољно је да буде најјача опозициона опција и да може да осталој опозицији која жели да формира власт наметне црвене линије политике: потпуну транспарентност, објаву свих уговора, објаву тачно ко добија колико народног новца и зашто, забрану партијског запошљавања, јавне конкурсе, јавне систематизације радних места и јасно мерење радног учинка. Ово је основ оздрављења Србије. ДЈБ никада нигде неће ући у власт без поштовања црвених линија. Ако добијемо ваш глас, моћи ћемо да осигурамо да се ове црвене линије поштују.

Да ли вам је прихватљив Ђилас или Тадићев СДС?

ДЈБ једини хоће промену система који убија Србију. За то су потребни нови људи. Тадићева катастрофална власт је довела до оваквог стања. Није СНС измислио партијско запошљавање, буразерску економију, контролу правосуђа, контролу медија. Наследио их је од Тадића и усавршио. Циљ ДЈБ је укидање партократије. То не може са кадровима који су је стварали па се сада, када су отишли у опозицију, досетили да не ваља то што су радили.

Саша Јанковић и Вук Јеремић изгледа подржавају Ђиласа за градоначелника. Зашто ДЈБ ово не прихвата?

Ђилас нам је показао како се манипулише са медијима, како се злоупотребљавају јавна средства, како изгледа корупција док је био градоначелник.

Зашто ДЈБ нема у медијима?

Чињеница је медији упадљиво игноришу ДЈБ. Када кажемо медији, не мислимо на СНС-ова пропагандна гласила Пинк, Информер, Студио Б и сличне. Мислимо на Н1, Данас и сличне. Наша саопштења се игноришу. Чак ни позив на коалицију који је ДЈБ упутио Покрету слободних грађана Саше Јанковића није доспео до медија. Медији активно промовишу политику Курте и Мурте. ДЈБ ту само смета.

Зашто вам сметају Шапићеви бесплатни часови пливања за децу?

ДЈБ подржава бесплатне часове спорта за децу. Али ти часови плаћени из буџета Новог Београд не могу да иду у Шапићеве приватне џепове и његове приватне фирме. То је корупција. И друго, то мора да се уради за сву децу, не само неку децу.

За председничке изборе сте позивали да се сви уједине око једног кандидата, а сада нећете са Тадићем, Ђиласом, Шутановцем. Зашто?

На председничким изборима ДЈБ је позивао нове, неукаљане људе, људе који нису злоупотребљавали јавне ресурсе, да се удруже. И данас то чини.

Како сада хоћете са Сашом Јанковићем, а за председничке изборе нисте хтели?

ДЈБ је једини инсистирао на једном кандидату и несебично водио рачуна о општем интересу, не о личном. На председничким изборима је циљ опозициониг гласача је био да дођемо до другог круга. Казали смо и Саши Јанковићу и Вуку Јеремићу да уколико им сујете надвладају интерес бирача, уколико се не договоре и не буде један кандидат, Вучић ће победити у првом кругу. На жалост били смо у праву. Циљ на Београдским изборима је победа, и ту победу може да донесе заједничка листа ДЈБ и ПСГ. Циљ политике ДЈБ је победа и промена система. За то нам требају нови и неукаљани људи.

Да ли би ДЈБ под неким условима подржао независност Косова, рецимо зарад уласка у ЕУ?

Не. Главна интерес Србије на Косову и Метохији су питања имовине свих правних и физичких лица, питање људских права, питање пуне аутономије неалбанаца, питање културне баштине, питање економских веза. На Косову је потребно историјско помирење српског и албанског народа. Али оно се не постиже тако што се Србија одрекне свих својих легитимних права и интереса.

Шта имате против Русије?

Ништа. Русија је, исто као и Америка, светска сила. Има своје интересе. У спољној политици као и у економији не постоје пријатељства, постоје само интереси. Србија треба да има добре односе са свим светским силама.

Да ли ДЈБ сматра да је у Сребреници почиње геноцид?

Међунарнодни суд који је надлежан за одговор на то питање, суд кога Србија признаје и чији је оснивач, је дао одговор на то питање. Чињеница јесте да је тај суд у великој мери политички обојен. Чињеница је такође да наша власт није добро бранила интересе Србије. Негирање одлука тог суда чини Србији и нашим интересима још већу штету. Наш фокус би морао бити на питању: зашто држава Србија до данас није пописала све своје жртве од другог светског рата до данас? ДЈБ ће то урадити. Негирање жртви других није пут. Поштовање према свим жртвама јесте.

Колики је тренутни рејтинг ДЈБ?

На парламентарним изборима 2016. године ДЈБ је освојио 6% гласова, у Београду 11%. Тренутни рејтинг ДЈБ је на овом нивоу уз чињеницу да је пала укупна излазност. Поред овога, ДЈБ је далеко најјачи други избор.

Резултати online анкете

Подршка за ДЈБ је мала. Како ћете прећи цензус?

ДЈБ има најјачу опозициону организацију у Србији. Преко 80 одбора, преко 60 канцеларија. Пред сваке изборе гласачи ДЈБ се плаше на исти начин. Радимо активно на терену, једини имамо програм и сигурни смо у одличан резултат на изборима. Опозициони гласачи су још увек депримирани резултатима председничких избора, али се полако враћају. Наручена истраживања јавног мнења у Србији су пре свега начин да се утиче на јавно мнење између избора. Она се приближавају стварном стању тек седам до десет дана пред избора када се већина гласача и опредељује.

О председничким изборима и нашем резултату

Ми нисмо трчали трку за председника. Нас фотеља председника Републике не интересује. Покушали смо да објаснимо Саши Јанковићу и Вуку Јеремићу да за победу против Вучића мора један кандидат и да ће у противном Вучић победити у првом кругу. На жалост били смо у праву. И поред њиховог одбијања, покушали смо да помогнемо. У изборној трци, наша главна порука је била: “Није битно за кога гласаш, само изађи и гласај против Вучића”. Покушали смо да повећамо излазност и спречимо победу Вучића у првом кругу. Ми нисмо били себични и нисмо водили рачуна о себи нити смо се позиционирали за после избора. За то смо и платили цену. Ми смо искрено покушали да повећамо излазност. Тај резултат не одражава нашу снагу.

Саша Радуловић: Извињење бирачима

О ДW и милион долара пореза у Америци

Саша Радуловић је доказао пре годину дана да није дужан порез у Америци. Тај доказ је и објавио. Тужбу још разматрамо и од ње нисмо одустали. Не можемо да тужимо у Србији јер DW није регистрован у Србији. Морамо да тужимо у Немачкој и трошкови су велики, тако да радимо на доказима. Рок није истекао. Објашњење зашто траје се налази у тексту:

Дојче веле би морао да се извини

Линкови:

http://dostajebilo.rs/tag/dw/

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Razmišljanje apstinenta: političari mi nisu u životu ništa pomogli pa neću ni ja njima (ni glasanjem). Ako su oni cilj onda se mora naći način kako da im se “u kući”, koncizno prezentuje program.
    Za to su idealni TV i radio (što nije dostupno). Tribine i razgovori ili drugi javni skupovi su ok ali oni uglavnom sakupljaju simpatizere. Sve u svemu težak zadatak…

    • Put do glasača, pogotovo apstinenata, su mediji. Varijante obraćanja glasačima sa internetom, “od vrata do vrata”, zvanje telefonom i slično su samo mrvice koje pomažu ali ni izbliza ne mogu da daju neke značajne rezultate. Tako da je osnovna strategija kako dospeti u medije. Na svi sreću, strategija je vrlo jednostavna i za nju ne treba nikakvo mozganje – novcem. Medijski prostor se kupuje kao i svaka druga roba i to je jasno ko dan. Da li treba tako da bude ili ne treba, to je druga stvar, sad je tako i sve drugo nije bitno. Tako da, platiš, ima te medijima, ne platiš, nema te u medijima. Prosto ko pasulj. Kapitalizam bato, baš njih briga za opšte dobro. Nema džabe ni kod babe. Ako nekog nema u medijima, to znači da ili nema (dovoljno) para, ili da smatra da takva “roba” na tržištu ne sme da se naplaćuje pa neće da plati iz principa. Ako je ovo drugo u pitanju, to je svakako bolje, jer se lakše promeni.

    • Duci, ako apstinenti zaista misle kao što pišeš da svojim glasanjem pomažu nekome, onda su mi jasnija istraživanja o IQ u Srba (89). Na izbore se ne izlazi da bi se pomoglo političarima već sebi: ako vam je stalo do čiste, moralne, normalne Srbije, onda glasom za DJB ne pomažu Raduloviću, već sebi samima. Radulović i DJB su tu da datim mandatom i poverenjem uvedu red.
      DJB je toliko očigledan izbor i u mom mikrokosmosu je poredak sledeći: DJB pa sva ostala mesta prazna. Da ne postoji DJB i ja bih bio apstinent. Apstinenti nemaju pravo na taj izgovor, koga god iole interesuje, lako može naći izlaz.

      Uzgred, lokalni izbori na pragu u Danskoj, 21. novembra. I naravno da ću izaći, nisam propustio nijedne izbore, lokalne ili parlamentarne. Bilo bi divno da se Srbi ponekad ugledaju i na dobre primere i oponašaju ih, makar upola toliko koliko oponašaju loše. Na parlamentarnim je izlaznost uvek preko 80%, prošli 85,8% (i to nije rekord) a na lokalnim 2013. – 71,9%. Zar vas to ne motiviše? Zar nije divan osećaj da svojim glasom, svojom kapi, utičete na svoj život? Zar vas nije sramota, apstinenti, što su mnogi zbog vas napustili svoju zemlju jer nisu mogli da svoje živote prepuste na milost i nemilost nepismenijoj većini, sklonoj manipulacijima i potkupljivoj? Apstinenti ne shvataju koliku snagu imaju.

  • Najveci problem na izborima je KUPOVINA GLASOVA, toliko su osiromasili narod da sada za konzervu pastete kupuju glasove. Sirotinja kojoj je jedina zabava gledanje pink-a i hepy televizije i kojoj se ispira mozak USPESIMA ove vlade, spremna je za lanc paket dati svoj glas SNS-u bez obzira sto ih je upravo ON doveo u stanje ekstgrenog siromastva. Izlaznost od 55-60% je mala jer su mladi obrazovani ljudi napustili Srbiju a oni nisu glasaci SNS-a,. Ako ih ne skinemo mi sa vlasti, ucinice to oni sami, treba im samo pomoci u tome.

    • Nema to veze sa tim. Takva logika je logika seoskih izbora. Nije se 50% Srbije iselilo preko noci. Ljudi su glasali i glasaju za SNS zato sto ne vide bolju alternativu, DS je toliko us.. da smrdi do dan danas. Zaboravlajte da smo za vreme valsti DS imalo negativan rast. Strahom od toga ako pobede radikali mi idemo u izolaciju su se drzali vestacki jedno 2-3 godina ali ih je SEKA razbila na kraju. I ovi su dosli na valst, ovi koji su se prilagodili prilikama. Vucic je gubio izbore godinama dok nije skontao da mora da se promeni, retorika i ponasanje. Danas, vrse i vode vlast na isti nacin kao DS, uglavnom tragicno. Nema razlike, jedino sto mozemo da se nadamo je da nas zadesi jos jedna SEKA ili da opozicija promeni nacin razmisljanja. Realno narod i ocekivanja su se promenili a stranke i dalje vode borbu na nacin iz 90ih, i onda se cude sto ih narod gleda kao sarlatane. Kao i ovo sto vi pricate, morate shvatiti da je preko 30% SNS glasova nekada islo za DS, razumete sta pricam, to sto se neko iselio je minorno. I moram reci da je DJB prvi uvideo to i da podrzavam nacin na koji nastupaju i smatram da je to jedini nacin da se promeni valst a pre svega pomogne ovoj zemlji. Izvnredna metafora Kurta i Murat jer to je upravo ono sto se ovde desava od 90ih na ovamo i odlican program, bez zamerke. Puna podrsa DJB!

  • Hvala Vam za ovo, na jednom mestu dajete odgovore na ključna pitanja. Ja sam inače glasač DJB od 2014, naravno i za Sašu na predsedničkim. Evo i mojih pitanja: objavili ste nedavno članak Počela sednica Glavnog odbora DJB. Možete li molim vas dati neki info o zaključcima? Kako ide proces formiranja stranke DJB? Kada ćete objaviti rezultate ankete koju sam nedavno popunio? I jedan savet-ja popularišem DJB gde god stignem, uglavnom su to intelektualne sredine i nažalost primećujem da zbog medijske blokade ljudi misle da vas nema nigde i da ništa ne radite, što nije tačno. Ali razumem da postoji ta percepcija zbog situacije da vas mediji potpuno blokiraju- i to svi. Zato morate da radite na njenom probijanju: slati stalno saopštenja svim medijima, makar bilo uzalud. Deliti flajere-na ulici, u kontaktu s ljudima. Znam da su finansije problem ali ovako se stvarno stiče utisak da vas nema. I po meni PSG nema program ali ima te neke “celebrities” koje ga podržavaju, tj “omot”. A naš narod nažalost i dalje pada na omot umesto na kvalitet. Zato mislim da ne treba da odustajete od njih za predizbornu koaliciju za sve izbore, kao i od drugih neukaljanih. Jer iskreno se zbog medijske blokade i rezultata na predsedničkim bojim da li će DJB preći cenzus. Ja ostajem vaš glasač makar bili i na 1% ali želim da na svakim izborima sigurno pređete cenzus, od opštinskih u svakoj opštini do republičkih i da dođete u priliku da ostvarite svoj odličan program. Srećno!!!

  • Što se tiče programa DJB on je besprekoran . Ključno pitanje je kako da ovakav program dospe do apstinenata kao ciljne grupe. Da li bi mediji čak i da im DJB plati, budući da su pod kontrolom SNS-a, objavljivali program ove stranke? Ako bi, onda deo novca koji DJB dobija kao parlamentarna stranka treba usmeriti na upoznavanje širokih narodnih masa sa ovim programom. Veliki a možda i najveći problem je što su ljudi u Srbiji potkupljivi i razmišljaju “sitnošićardžijski”(zato što mnogo ima neobrazovanih i polupismenih) : daj da ja uzmem to što mi neko nudi danas a baš me briga šta će sutra biti. Na taj način se SNS najviše napunio najnesposobnijim poltronima koji drže sve poluge u društvu. Oni koji trenutno nisu u SNS mašineriji razmišljaju , ne da menjaju sistem, nego kako će oni sutra zauzeti isto tako neke pozicije u vladajućim strukturama. Čekaju u red jer su sitne duše. Taj mentalitet u velikoj meri onemogućava i DJB i promenu sistema koja nam je potrebna kao nasušni hlebac. Ali, da program koji zastupa DJB vredi i da se za njega treba boriti do kraja u to nemam nimalo sumnje.

  • Apstinenti se ne mogu nikada resiti do kraja, ne motivacijom, mozda moze neki manji deo, ali je to statisticka greska. Probajte to da uradite u svom okruzenju pa cete videti koliko je to tesko.

    Problem apstinenata se moze resiti jedino sistemski, zato me cudi da DJB nije prihvatio ideju i inkorporirao je u svoj program, da je glasanje OBAVEZNO po zakonu. To postoji u odredjenim zemljama …

    ako napravimo analogiju SNS na neki nacin ovo praktikuje, stim da rade ilegalno i za svoju korist. Oni kazu odredjenjom broju ljudi koji mozda i ne bi glasali za njih, MORAS da glasas za SNS i dovedes jos 10 glasova ili ode posao. Ili, MORAS da dovedes 10 glasova i dobices posao, tu je sistem nagrade itd itd. Uglavnom izlaznost SNS biraca je 100%, dobro su izorganizovani i disciplinovani.

  • Tuzna i bolna istina od koje se ne moze pobeci koliko god da zabijali glavu u pesak,a svi je mi ovde dobro znamo a to je: narod je zatucan, primitivan, neobrazovan i nadasve glup. To je relanost,i zato tako zivitmo. Primera je na svakom cosku, zapravo je pravi ekskluzivitet ponaci nekoga svesnog o moru neprosvecenih, povrsnih, sebicnih i nemoralnih.

    • Svugde je tako, jedino što u razvijenim zemljama funkcioniše pravosudni sistem i poštuju se zakoni. Kada se i ovde budu poštovali zakoni, videćete kako će 99% tih sebičnih i nemoralnih odjednom postati “moralni”.

  • Ako je verovati zapisanom na internet strani http://dostajebilo.rs/organizacija/beograd-odbori/?lang=lat DJB ima u Beogradu dvanaest (12) kancelarija. Za sve te kancelarije u Beogradu su dati kontakt podaci, ali po mom mišljenju nedostaje jedan vrlo važan podatak, a to je radno vreme kancelarije. Niko ne traži da kancelarija radi non-stop, ali neko vreme mora da bude određeno. Recimo, radnim danom 17-20, a subotom 10-13 i to radno vreme bi moralo da bude objavljeno na vratima svake kancelarije. Dakle, kada se odredi radno vreme kancelarija i isto ozvaniči, onda treba pozvati članove i simpatizere DJB da se aktivno uključe u pripreme za izbore za Skupštinu grada Beograda. Pošto predpostavljam da će DJB izborna lista imati 110 kandidata za odbornike istu mora svojim podpisima da podrži najmanje 3.300 birača, Član 18. Zakona o lokalnim izborima, pa bi bilo dobro da opštinski odbori DJB počnu da evidentiraju potencijalne podpisnike podrške. U Beogradu je 1.183 biračka mesta, pa za ista treba obezbediti člana i zamenika člana svakog biračkog odbora u stalnom ili proširenom sastavu, pa bi bilo dobro i tu početi sa evidentiranjem kandidata. Mislim da bi bilo dobro pozvati građane da posete kancelarije DJB u Beogradu i u razgovoru sa članovima opštinskih odbora daju svoje mišljenje o programu DJB za beogradske izbore, a pored toga, mogli bi da daju i svoje predloge kako poboljšati život beograđana. Ti predlozi bi se evidentirali na nivou Beograda i ako bi neki predlog dao veći broj građanja, isti bi mogao da nađe i svoje mesto u Programu DJB za beogradske izbore.

    • Pozdrav Gagi. Sve se to tako i radi ali nije lako sa ograničenim resursima. Možete da se priključite i pomognete u organizaciji. Slobodno pozovite telefonom odbor vaše opštine i posetite ih.