VIDEO Ауторски текст Београд Урбанизам

(ВИДЕО) Ћутање надлежних омогућава бесправну градњу

Чувена накарадна зграда, са четири нелегално надограђена спрата код Ђерам пијаце, улази у своју завршну фазу изградње. Легализација бесправне градње, и то све у складу са “Зораниним законима”, омогућиће још једном руглу од објекта да уђе у легалне токове.

Подсећања ради, пре десетак година доњи део објекта у улици Живка Карабиберовића изграђен је до другог спрата од планираних пет, а онда је због недостатка новца инвеститор зауставио градњу. Градња је настављена 2013. године, али не до пројектованог и дозвољеног петог спрата, већ до невероватних девет спратова.

Упркос бројним реаговањима што општинских, што републичких инспекција, као и пријавама грађана и писању медија, зграда у Живка Карабиберовића је скоро па спремна за усељење. Уместо да по решењу инспекције о рушењу на том месту раде багери, новом инвеститору стижу папири о легализацији.

Питали смо надлежне да ли су и када поступали по службеној дужности у вези са спорном зградом, као и зградом која ниче тик поред поред “чардака”. Питали смо зашто се и поред решења о рушењу оба објекта они и даље налазе на том месту и доприносе руглу Звездаре.

“Надали” смо се макар одговору да општина нема средстава да спроведе сопствено решење о рушењу. Преварили смо се, новца и те како има, јер је Град доделио општини потребна средства за уклањање нелегалних зграда у улица Живка Карабиберовића на катастарској парцели бр.3147/2 КО Звездара.

Дакле, иако и само рушење кошта, пара има, па смо затим питали – шта зауставља багере да спроведу закон више од две године? Одговор је – уговор који је општина Звездара имала са фирмом “Норис инжењеринг” доо за уклањање бесправних објеката је истекао!

Поступак јавне набавке за закључивање новог уговора је у току, а у међувремену бесправна градња на Звездари увелико цвета. Иако је према речима надлежне службе против инвеститора поднета и кривична пријава, он се на то не обазире и наставља са градњом.

Правда га највероватније неће никада стићи, јер је објекат сада у поступку озакоњења у Градском секретаријату за послове легализације. И ово је само кап у мору урбанистичког хаоса који влада Београдом.

То и не треба да нас чуди, јер сва је прилика да постоји дил између бахатих инвеститора и надлежних градских служби. Још увек широј јавности није познат случај у којем је неко одговарао за бесправну градњу, а да то нису грађани који су тек незнатно повећали квадратуру.

Инспектори нису у стању да спроведу закон тамо где се нелегално граде хиљаде квадрата. Међутим, да би створили привид каквог – таквог рада, и да би оправдали своје плате, они постројавају немоћне који су због незнања или неопходности, минимално прекорачили број дозвољених квадрата. Тако долазимо у ситуацију у којој неко страда због 4-5 квадратних метара, док се жмури на 4-5 нелегалних спратова.

Као и у свакој области у нашој држави, и у грађевинарству кречимо зидове док нам кућа гори. Систем не постоји, па се надлежни баве маргиналним стварима, уместо да се системски решава проблем дивље градње.

Нажалост, бесправних објеката ће бити све више и више, јер не постоји политичка воља да се ова проблематика реши. Нико не тврди да је то лак посао, напротив, ради се о проблему старом две и по деценије. Дивља градња је настала као насушна потреба избеглих из бивших република, унутрашње економске миграције, да би је у последњих деценију и по стандардизовали комерцијални инвеститори.

Да бисте се обрачунали са онима који крше закон, морате пре свега да будете сами чисти пред законом. Зато ни ова, ни претходне власти нису биле у стању да учине било шта да зауставе експанзију дивље градње – и сами су прљави.

Многи од њих су или финансијери политичких странака или појединачних политичара на власти. Звездара је по томе и те како позната, где је чак и лидер једне ”опозиционе” странке оптужен за бављење сумњивим пословима у грађевинарству. Од таквих ни не можемо да очекујемо било какво решење.

Зато ће ”Доста је било” решити проблем нелегалних градилишта и већ изграђених објеката. Зато што смо чисти и имамо кредибилитет да се супротставимо не само онима који безобзирно крше закон и граде и по 4-5 спратова више од дозвољеног. Обрачунаћемо се и са већ постојећим чардацима попут овог код Ђерам пијаце.

Имамо тај капацитет и легитимитет јер никоме ништа не дугујемо, у потпуности смо своји и независни људи. Радићемо искључиво у интересу грађана, и ниједан приватни инвеститор који дивља по Звездари и Београду, неће бити поштеђен.

Милан Поповић

Председник ОО ДЈБ Звездара

zgrada đeram

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Jako bih volela da DJB sve to i uradi, tj. da poruši sve nelegalne objekte uključujući i Beograd na vodi koji je estetsko ruglo grada. Ali se bojim da neće, iz raznoraznih razloga. Trebalo bi otpustiti sve inspektore i zaposliti nove ljude jer je njihov rad toliko loš, u svim oblastima, pravila postupanja ponekad apsurdna i tragikomična, a korupcija se podrazumeva (lično sam se u to uverila, znam šta govorim), i to traje decenijama. Ali se bojim da se ni to neće desiti….jer, bože moj, nisu to neki fabrički radnici, njihova radna mesta su zagarantovana u svim sistemima.

    • Uspostavljanje sistema podrazumeva jasno propisivanje pravila, ali pre svega sistematizaciju i implementaciju istih. Kada je Saša Radulović uredio ministarstvo privrede, mnogi zaposleni su se prilagodili ispravnom načinu rada, nisu dobili otkaz niti otišli. Tako će i mnogi inspektori raditi onako kako država propisuje, neće biti potrebe za otpuštanjem. Kada kao država stanete iza svojih mehanizama kontrole, sistem će početi da funkcioniše!