Ljudska prava Obrazovanje Saopštenje

Dosta je bilo će podneti zakon o sprečavanju vršnjačkog nasilja

Dosta je bilo će podneti Narodnoj Skupštini zakon o sprečavanju vršnjačkog nasilja. Kao roditelji, znamo nažalost kroz šta prolaze roditelji kada im deca trpe nasilje u školi. Znamo da vršnjačko nasilje počinje “bezazlenim” verbalnim uvredama, sitnim maltretiranjem i podsmesima druge dece, a na koje niko ne reaguje. Ne želimo da budemo pasivni posmatrači sve češćih primera brutalnog nasilja među decom i da reagujemo tek kada bude prekasno.

Ako neće niko drugi da se bavi ovim problemom, moramo mi. I kao narodni poslanici imamo odgovornost prema građanima roditeljima, ali i prema njihovoj deci čiji smo takođe glas u Skupštini Srbije. Poslanici Dosta je bilo ne žele da izađu iz Skupštine a da nisu pokušali da urade sve što je u okviru ovlašćenja kako bi ovo društvo ozbiljno počelo da se bavi šikaniranjem i batinjanjem između školskih zidova. Naše škole nisu sigurne. Roditelji su s razlogom zabrinuti. To mora da se promeni.

Glavna oblast koju zakon o vršnjačkom nasilju uređuje je prevencija nasilja. Sadašnji zakon sadrži odredbe o kaznama kada se nasilje desi, ali nijednu odredbu o sprečavanju nasilja na početku. Predložićemo dopune i izmene Zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja, koje se odnose na sledeće oblasti:

– suspenziju učenika-nasilnika;
– vođenje evidencije o suspenziji;
– obavezu direktora da informiše roditelje učenika-nasilnika;
– sporazum sa učenikom-nasilnikom;
– premeštaj učenika-nasilnika u drugu osnovnu školu;
– isključenje učenika-nasilnika iz srednje škole;
– gubitak licence za direktora škole koji propusti da reaguje na vreme;
– kažnjavanje roditelja učenika-nasilnika, koji propuste da se odazovu pozivu.

Kada se u septembru 2017. u Skupštini raspravljalo o zakonu u kome se nalaze odredbe koje regulišu vršnjačko nasilje, poslanik Dušan Pavlović je podneo nekoliko amandmana iz “Aleksinog zakona.” Vlada ih je sve odbila sa identičnim obrazloženjem — “amandmani se ne uklapaju u koncepciju zakona.”

Originalnu verziju ovog zakona napisala je Dragana Ćorić 2015. godine. Nažalost, Dragana je odustala od svog predloga i zabranila nam da podnesemo njenu verziju teksta, pozivajući se na autorska prava. Njen tekst nikada niko nije podneo Skupštini, što je bio glavni razlog zbog kojeg smo mi to hteli da uradimo. Dragana Ćorić je u decembru 2016. godine, na predlog pokrajinske Vlade, postala direktor upravnog odbora SKC-a u Novom Sadu, a nakon toga 26.03.2017. potpisala podršku kandidaturi Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

Pošto Dragana Ćorić nije dala saglasnost da se preda njena verzija zakona (ali niko drugi, uključujući i SNS) ne želi da ga podnese, mi ćemo podneti našu verziju ovog zakona. Naš jedini razlog što predlažemo ovaj zakon što niko drugi neće da ga podnese već pune dve godine. Važno nam je se on usvoji, a ova oblast zakonski dopuni. Ovo je nadpolitičko pitanje koje treba da bude iznad usko stranačkih interesa.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Obavezno dodati da svako ko primeti nasilje (ili učestvuje indirektno, tako što recimo snima, navija itd…) ako to ne prijavi, da snosi neku odgovornost. Takođe, ne sme samo direktor da odgovara za propuste nego i profesori i drugo osoblje škole. Tako bi se malo više uključili i pratili šta se dešava u školi.

  • Ne lecimo problem delujuci na posledicu vec na uztok. Ne dozvolimo da nam profit bude bog oko koga se sve vrti i koji u stvari brzo postane sredstvo za pojedine karaktere [iz palete karaktera koja je istovetna u svakom drustvu] da zadovolje svoj poriv ka egocentrizmu.Pri tom njihovom delovanju oni poremete ili jos bolje ustroje drustvo da to bude uzrok svim negativnim pojavama u drustvu pa i vrsnjackom nasilju…Prvo nastanu staleske razlike koje vremenom postaju sve izrazenije jer nas egocentrik sto je bogatiji ima vise uticaja na politiku vlade i skupstinu pa zakoni ubrzo budu uskladjeni sa njegovim interesima . Iz iskustava dosadasnjih drzava poznato je zakonitost da sto su staleske razlike vece to je i pojava kriminala i svih drugih neg. pojava proporcionalno raste.
    Napravimo drustvo zasnovano na razumu i humanosti , zivimo skromno prekinimo proizvodnju nepotrebnih stvari ,uzivajmo u ljubavi i prijateljstvu a ne u posedovanju , cuvajmo sirovine , energiju i nezagadjeni zivotni prostor za naredne generacije.

    • Bravo Gorane barem sto se mene tuce. Nikada do sada nisam naisao na iatomisljenika. Apsolutno delim misljenje sa vama

  • Znam da necete objaviti informacije koje nisu, niti mogu biti proverene,ali cu samo jedno reci a to je da sam bio zrtva vrsnjackog nasilja. U pitanju je jedan od gradskih funkcionera koji sada kroji zivote milionima ljudi u Beogradu. Naravno, aposlutnu podrsku i razumevanje svojih roditelja je svojevremeno imao za to sto je radio. Bolesna zemlja, bez buducnosti.

  • Puna podrška za ovu skupštinsku inicijativu DJB da se usvoji zakon protiv vršnjačkog nasilja i promene zakona o obrazovanju koje se tiču vršnjačkog nasilja!
    Hvala vam.

  • Smatram da je najvažnije da grupa stručnjaka napravi uputstva za nastavnike i roditelje kako pomoći žrtvama i nasilnicima, kažnjavanje treba da postoji, ali to nije mera za prevazilaženje problema.