VIDEO Политика Скупштина

(ВИДЕО) Ана Стевановић: ДЈБ тражи смену Маје Гојковић и Верољуба Арсића

Сматрамо да су председница Народне скупштине Маја Гојковић, као и потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић од сазивања последње седнице 9. августа 2016. године, па све до данас, током председавања више пута грубо и на очиглед целе јавности прекршили Устав Републике Србије, Закон о Народној скупштини, односно Пословник Народне скупштине, што је довело до потпуне деградације највишег представничког тела и носиоца уставотворне и законодавне власти у Републици Србији.

Начин на који председник и потпредседник председавају седницама Народне скупштине, више него очигледно доказује да су заборавили на своје основне обавезе као председавајући и да институција Народна скупштина није њихово приватно власништво, а још мање власништво њихових партијских колега, као и чињеница да сви народни посланици имају једнака прав и дужности.

Захваљујући поступању председнице, први пут имамо ситуацију да народни посланици опозиционих посланичких група у знак протеста подижу своје пословнике, управо да би председавајућој указали на повреду Пословника, а да након тога, не само да не добију реч, већ председавајућег, као и потпредседника Арсића, дају себи за право да се томе отворено подсмевају, заборављајући на чињеницу да су посланичке групе изабране од стране народа, а не од председавајућих, као ни од стране њихових партијских колега.

На седници Народне скупштине, говорник може да говори само о тачки дневног реда о којој се води претрес, подсећамо да није дозвољено непосредно обраћање народног посланика другом народном посланику, коришћење увредљивих израза, као и неизношење чињеница и оцена које се односе на приватни живот других лица у складу са члановима 106. и чланом 107. Пословника.

Захваљујући Маји Гојковић и Верољубу Арсићу, скандалозне ситуације се надовезују једна за другом, непримерене изјаве, грубо кршење Пословника, што је све скупа довело до потпуног обесмишљавања функције председника и деградација Народне скупштине.

На крају, оно што је поражавајуће, јесте чињеница да су као председница, тако и потпредседник Арсић, да су решили да се потпуно повинују жељи Владе Републике Србије, да им закони само протрче кроз Скупштину, да се о њима не расправља на начин предвиђен Пословником, те да јавност Србије остаје ускраћена за информације о многим законским решењима које владајућа већина изгласава на звук звона, иако управо та решења директно утичу на животни стандард и економску моћ наших грађана.

Захваљујући Маји Гојковић и Верољубу Арсићу, који су прекршили сваку меру и грубо повредили Уставом загарантовано право на правна средства доказују и то да су себи дали за право да креирају нове мере за одржавање реда на седници према посланицима опозиције, како би на сваки начин покушали да спрече да се чује њихов глас у парламенту.

Све што сам навела довело је до потпуне деградације Народне скупштине, која је оваквим поступањем председавајућих постала извршни орган Владе Републике Србије. На основу свега наведеног, захтевамо хитно разрешење, како председнице Маје Гојковић, тако и потпредседника Верољуба Арсића.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар