Политика Саопштењe Скупштина

ДЈБ поднео уставну жалбу против Маје Гојковић

Посланичка група Доста је било поднела је жалбу Уставном суду против председнице Скупштине Маје Гојковић због повреде основних људских права, злоупотребе службене функције и повреде части и угледа.

Маја Гојковић у складу са чланом 19. Закона о Народној Скупштини, дужна је да се стара о примени Пословника и да председава седницама. Чланом 45. Закона о Народној скупштини, прописују се обавезе народних посланика, а посебно обавеза народних посланика да се другима обраћају са уважавањем, без увредљивих израза и изношења чињеница и оцена које се односе на приватни живот других лица.

Председник Народне скупштине има на располагању инструменте помоћу којих може спречити повреде обавеза прописаних законом од стране народних посланика у складу са Пословником Народне скупштине.

Према члану 21. Устава Републике Србије, Председник Народне скупштине не сме поступати различито према посланицима, а по основу личног својства које се, у овом случају тиче политичке припадности, не сме ускраћивати једнаку правну заштиту народним посланицима, не сме кршити достојанство народних посланика, нити према истима поступати на понижавајући начин, као што не сме ни подстицати политичку мржњу и нетрпељивост.

Међутим, председница Скупштине селективно примењује Пословник и дискриминише посланике опозиције тако што им не дозвољава да говоре о дневном реду, изриче опомене без логике и икаквог образложења, док с друге стране посланицима владајуће већине дозвољава да вређају и најгрубље крше Пословник. Постала је пракса да Ристичевић, Атлагић, Мартиновић и Орлић током сваке седнице просипају увреде на рачун опозиције и говоре мимо дневног реда.

Још један разлог за подношење уставне жалбе односи се на поступак председнице Скупшине којим је посланичким групама ДС, Двери, ДЈБ украла четири сата за дискусију по амандманима. То значи да грађани нису чули ни реч о врло лошим, коруптивним  решењима Владе Србије када су у питању српски универзитет и студенти. Да је Гојковић свесно украла време показује е-парламент, скупштински информациони систем који бележи време преостало за расправу.

Због свега наведеног, народни посланици посланичке групе Доста је било поднели су уставну жалбу против Маје Гојковић, која је својим понашањем најодговорнија за урушавање институције Народне скупштине.

У прилог томе говоре и дешавања са Петог варедног заседања у једанаестом сазиву, када је Маја Гојковић без икаквог основа најпре изрекла три опомене, а затим искључила на 20 дана Сашу Радуловића из рада скупштине не би ли га спречила да говори о својим амандманима.

На тај начин је недвосмислено је прекршила Пословник који детаљно прописује услове изрицања опомене и удаљења са седница.

Маја Гојковић је добила задатак од Александра Вучића да спречи опозицију да говори и на све могуће начине онемогући полемику какву заслужују грађани. Председница Скупштине не дозвољава да до грађана стигне оно што опозиција предлаже и критикује.

Пошто СНС не може да објасни грађанима зашто неће да усвоји предлог ДЈБ да се уведу бесплатни уџбеници, превоз и ужина за сву децу – морали су да примене силу и избаце Радуловића из расправе, који је до тада био најактивнији посланик.

Повезани текстови:

Маја краде у скупштини, медији ћуте  

Амандман ДЈБ који је уплашио СНС

Џелат би да буде жртва

У прилогу:

Ustavna zalba, oktobar 2017

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар