Politika Saopštenje Skupština

DJB podneo ustavnu žalbu protiv Maje Gojković

Poslanička grupa Dosta je bilo podnela je žalbu Ustavnom sudu protiv predsednice Skupštine Maje Gojković zbog povrede osnovnih ljudskih prava, zloupotrebe službene funkcije i povrede časti i ugleda.

Maja Gojković u skladu sa članom 19. Zakona o Narodnoj Skupštini, dužna je da se stara o primeni Poslovnika i da predsedava sednicama. Članom 45. Zakona o Narodnoj skupštini, propisuju se obaveze narodnih poslanika, a posebno obaveza narodnih poslanika da se drugima obraćaju sa uvažavanjem, bez uvredljivih izraza i iznošenja činjenica i ocena koje se odnose na privatni život drugih lica.

Predsednik Narodne skupštine ima na raspolaganju instrumente pomoću kojih može sprečiti povrede obaveza propisanih zakonom od strane narodnih poslanika u skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine.

Prema članu 21. Ustava Republike Srbije, Predsednik Narodne skupštine ne sme postupati različito prema poslanicima, a po osnovu ličnog svojstva koje se, u ovom slučaju tiče političke pripadnosti, ne sme uskraćivati jednaku pravnu zaštitu narodnim poslanicima, ne sme kršiti dostojanstvo narodnih poslanika, niti prema istima postupati na ponižavajući način, kao što ne sme ni podsticati političku mržnju i netrpeljivost.

Međutim, predsednica Skupštine selektivno primenjuje Poslovnik i diskriminiše poslanike opozicije tako što im ne dozvoljava da govore o dnevnom redu, izriče opomene bez logike i ikakvog obrazloženja, dok s druge strane poslanicima vladajuće većine dozvoljava da vređaju i najgrublje krše Poslovnik. Postala je praksa da Rističević, Atlagić, Martinović i Orlić tokom svake sednice prosipaju uvrede na račun opozicije i govore mimo dnevnog reda.

Još jedan razlog za podnošenje ustavne žalbe odnosi se na postupak predsednice Skupšine kojim je poslaničkim grupama DS, Dveri, DJB ukrala četiri sata za diskusiju po amandmanima. To znači da građani nisu čuli ni reč o vrlo lošim, koruptivnim  rešenjima Vlade Srbije kada su u pitanju srpski univerzitet i studenti. Da je Gojković svesno ukrala vreme pokazuje e-parlament, skupštinski informacioni sistem koji beleži vreme preostalo za raspravu.

Zbog svega navedenog, narodni poslanici poslaničke grupe Dosta je bilo podneli su ustavnu žalbu protiv Maje Gojković, koja je svojim ponašanjem najodgovornija za urušavanje institucije Narodne skupštine.

U prilog tome govore i dešavanja sa Petog varednog zasedanja u jedanaestom sazivu, kada je Maja Gojković bez ikakvog osnova najpre izrekla tri opomene, a zatim isključila na 20 dana Sašu Radulovića iz rada skupštine ne bi li ga sprečila da govori o svojim amandmanima.

Na taj način je nedvosmisleno je prekršila Poslovnik koji detaljno propisuje uslove izricanja opomene i udaljenja sa sednica.

Maja Gojković je dobila zadatak od Aleksandra Vučića da spreči opoziciju da govori i na sve moguće načine onemogući polemiku kakvu zaslužuju građani. Predsednica Skupštine ne dozvoljava da do građana stigne ono što opozicija predlaže i kritikuje.

Pošto SNS ne može da objasni građanima zašto neće da usvoji predlog DJB da se uvedu besplatni udžbenici, prevoz i užina za svu decu – morali su da primene silu i izbace Radulovića iz rasprave, koji je do tada bio najaktivniji poslanik.

Povezani tekstovi:

Maja krade u skupštini, mediji ćute  

Amandman DJB koji je uplašio SNS

Dželat bi da bude žrtva

U prilogu:

Ustavna zalba, oktobar 2017

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar