Војводина Медији Саопштењe

Медијски црни динар

На седници Скупштине Војводине, одржаној 15.11.2016. разматрана су трошења из буџета Војводине за првих 9 месеци ове године. Између разних трошковних ставки нашло се и суфинансирање медија у Војводини које је већ било мета објаве сајта Цензоловка. Наиме, у тексту “Млади, непознати, али успешни”, Цензоловка је раскринкала случај давања милионских износа финансијске подршке из буџета Војводине и градских и општинских буџета потпуно анонимном медију насталом доласком СНС-а на власт, а који искључиво служи хваљењу те исте власти.

О овој теми је говорила и Кикинђанка, покрајинска посланица Светлана Козић, шефица посланичке групе покрета Доста је било у Скупштини АПВ. На њен говор није било реплика, јер се власт од непожељних тема брани тишином.

Светлана је описала чињеницу да су из буџета Војводине новац у милионском износу добили медији у старт ап фази, тек основани, a да се ради о рекордно високим износима, јер су “стари” медији добили по пар стотина хиљада динара. Два новооснована медија су добила по милион динара, а један милион и двеста хиљада динара. Изнела је сумњу да ће ови медији радити у јавном интересу и позвала се на назив конкурса по којима су новац добили – Конкурс за суфинансирање медија у циљу остваривања јавног интереса у јавном информисању. Цитирала је законску регулативу која под јавним интересом у јавном информисању првенствено подразумева истинито, непристрасно, правовремено и потпуно информисање свих грађана Републике Србије. Поставила је питање, како исплатиоци новца из буџета Војводине знају да ће овај јавни интерес бити испоштован од стране медија који су се “јуче” регистровали и које њихове референце говоре у прилог таквој претпоставци. Апеловала је да се са већом пажњом располаже новцем за медије и да медији који су добили новац за остваривање јавног интереса у јавном информисању треба тај новац да оправдају. Напоменула је да је ова тема јако важна за Доста је било и све друге политичке организације зато што стање у области финансирања медија и извештавања директно утиче на изборне резултате позиције и опозиције. Зато се мора водити рачуна о очувању њихове независности у креирању програмског садржаја.

Светлана се такође осврнула на негативну појаву објављивања конкурса и огласа покрајинске администрације у само једном медију, који евидентно нема покривеност читаве територије Војводине и затражила да се овај проблем реши уплатом огласног простора у више листова.

Покрајински одбор
Доста је било