Vojvodina Mediji Saopštenje

Medijski crni dinar

Na sednici Skupštine Vojvodine, održanoj 15.11.2016. razmatrana su trošenja iz budžeta Vojvodine za prvih 9 meseci ove godine. Između raznih troškovnih stavki našlo se i sufinansiranje medija u Vojvodini koje je već bilo meta objave sajta Cenzolovka. Naime, u tekstu “Mladi, nepoznati, ali uspešni”, Cenzolovka je raskrinkala slučaj davanja milionskih iznosa finansijske podrške iz budžeta Vojvodine i gradskih i opštinskih budžeta potpuno anonimnom mediju nastalom dolaskom SNS-a na vlast, a koji isključivo služi hvaljenju te iste vlasti.

O ovoj temi je govorila i Kikinđanka, pokrajinska poslanica Svetlana Kozić, šefica poslaničke grupe pokreta Dosta je bilo u Skupštini APV. Na njen govor nije bilo replika, jer se vlast od nepoželjnih tema brani tišinom.

Svetlana je opisala činjenicu da su iz budžeta Vojvodine novac u milionskom iznosu dobili mediji u start ap fazi, tek osnovani, a da se radi o rekordno visokim iznosima, jer su “stari” mediji dobili po par stotina hiljada dinara. Dva novoosnovana medija su dobila po milion dinara, a jedan milion i dvesta hiljada dinara. Iznela je sumnju da će ovi mediji raditi u javnom interesu i pozvala se na naziv konkursa po kojima su novac dobili – Konkurs za sufinansiranje medija u cilju ostvarivanja javnog interesa u javnom informisanju. Citirala je zakonsku regulativu koja pod javnim interesom u javnom informisanju prvenstveno podrazumeva istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana Republike Srbije. Postavila je pitanje, kako isplatioci novca iz budžeta Vojvodine znaju da će ovaj javni interes biti ispoštovan od strane medija koji su se “juče” registrovali i koje njihove reference govore u prilog takvoj pretpostavci. Apelovala je da se sa većom pažnjom raspolaže novcem za medije i da mediji koji su dobili novac za ostvarivanje javnog interesa u javnom informisanju treba taj novac da opravdaju. Napomenula je da je ova tema jako važna za Dosta je bilo i sve druge političke organizacije zato što stanje u oblasti finansiranja medija i izveštavanja direktno utiče na izborne rezultate pozicije i opozicije. Zato se mora voditi računa o očuvanju njihove nezavisnosti u kreiranju programskog sadržaja.

Svetlana se takođe osvrnula na negativnu pojavu objavljivanja konkursa i oglasa pokrajinske administracije u samo jednom mediju, koji evidentno nema pokrivenost čitave teritorije Vojvodine i zatražila da se ovaj problem reši uplatom oglasnog prostora u više listova.

Pokrajinski odbor
Dosta je bilo

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar