Nekategorizovano

Crveni karton za gradsku vlast

Nije nikakva novost činjenica da gradska vlast u Novom Sadu nema jasnu i vidljivu strategiju kakav bi to grad Novi Sad trebalo da bude. Odluke koje se donose najčešće su nedovoljno promišljene, bez adekvatne, pre svega finansijske analize efekata koje proizvode, te bez definisanog cilja koji se želi postići. Posledice ovakve ad hoc politike, kao i uvek, snose građani, jer se budžetska sredstva ovakvim postupcima nenamenski i neumereno rasipaju. Primera za to je mnogo, ali jedan je posebno ilustrativan i inspirativan.

Naime, pre nešto manje od godinu dana, a pred usvajanje Odluke o budžetu Grada Novog Sada za 2017. godinu, Gradskoj upravi za sport i omladinu postavljeno je sledeće odborničko pitanje:

Usledio je odgovor Gradske uprave koji glasi:

U skladu sa dostavljenim odgovorom, Gradskim budžetom za 2017. godinu nisu bila predviđena sredstva za sponzorstva sportskim klubovima.

Međutim, krajem oktobra 2017. godine dolazi do kopernikanskog obrta u stavu Grada po ovom pitanju, jer Grad Novi Sad ulazi u nekakav sponzorski odnos sa FK „Vojvodina“, te ćemo natpis “Grad Novi Sad” od sada moći da vidimo i na stadionu “Karađorđe”, jer je posetiocima verovatno nejasno u kom se to gradu nalaze. Sve ovo sprovodi se, ni manje ni više, nego ruku pod ruku sa javnim preduzećem „Srbijagas“,  simbolom svega pogrešnog u Srbiji našeg vremena, čiji direktor, prilikom imenovanja u Upravni odbor FK Vojvodina, izjavljuje da je „klub za dalje funcionisanje dobio podršku Vlade Srbije, Vlade AP Vojvodine i Grada Novog Sada“. 

Pri tom, apsolutno je nejasno kolikim sredstvima i sa koje budžetske pozicije Grad finansira FK „Vojvodinu“? Da li je takva odluka u suprotnosti sa važećim propisima Republike Srbije? Šta se to dogodilo u gradskoj vlasti, pa je promenjeno mišljenje, izneto pre manje od deset meseci, da nikakvih preferencija prema budžetskim sredstvima Grada neće imati bilo koji sportski klub? Šta je konkretan interes Grada u ovom poslovnom aranžmanu? Da li su sredstva odvojena za sponzorstvo FK „Vojvodina“, u za sada neutvrđenom iznosu, mogla biti upotrebljena za neke druge namene? Koliko će ovakav sponzorski aranžman opteretiti budžet Grada u godinama koje dolaze?

Sportski klubovi ne smeju biti državni projekti. Sportski klubovi su udruženja građana. Država, kao ni lokalna samouprava, nema zakonski osnov za finansiranje sportskih klubova. Još manje osnova za to imaju javna preduzeća koja su, u najvećem broju slučajeva, gubitaši i „rupe bez dna“, te kao takva nemilice i svakodnevno usisavaju ogroman novac svih građana. 

FK „Vojvodina“, klub vekovne tradicije, dvostruki prvak SFRJ, pobednik Srednjoevropskog kupa, kuća Vujadina Boškova i Todora Veselinovića, simbol svega onog drugačijeg, zbog čega se Novi Sad voli, svakako nije zaslužila da se pod njenim imenom i grbom bezobzirno pljačkaju građani Novog Sada i peru biografije kompromitovanih.

Relja Aleksić

Odbornik „Dosta je bilo”, Novi Sad

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar