Ауторски текст Београд Екологија

Савски трг, место без “оног” места

Анегдота каже да је један Бечлија, у поодмаклим годинама, купио тикет за лото и, гле чудеса, добио огромно богаство! Када се освестио од шока и када је схватио шта га је „стрефило“ дотични се силно разочарао! Схватио је да је срећа прекасно дошла и одлучио да сав тај силни новац поклони свом граду, али уз један услов: да се за сав новац саграде јавни тоалети… Претпостављамо са којом поруком. Београд данас нема таквог дародавца, а шансе да ће га икада имати су колико и могућност да неко тако стар буде тако срећан и, после, тако разочаран. Али зато има Савски трг!

А Савски трг једно је од најпрометнијих места у главном граду. Осим Београђана, овде свакодневно пролази на десетине, можда и више од сто хиљада људи који, сем градским превозом, стижу возовима, аутобусима и бродовима из свих делова Србије и иностранства. Старији Београђани се сећају да је, преко пута железничке станице, постојао јавни тоалет, који је, после реконструкције Карађорђеве улице, уклоњен. Остали део приче је мање видљив, али је зато и више забрињавајући. Пошто су овакви објекти на железничкој и аутобуској станици (коју ће ускоро да поруше) комерцијализовани и слабо уочљиви, сви који се нађу „у невољи“ сналазе се где стигну, ноћу али и у по бела дана, не обазирући се много ни на децу која ту пролазе. Најчешћа места где се ово догађа су околне, махом стамбене зграде, као и неки зидови, празна приземља и дворишта.

Последице су више него видљиве (и смрдљиве) у улицама Михаила Богићевића и Гаврила Принципа, као и на делу незавршеног хотела на углу Михаила Богићевића и Карађорђеве. Због тога се грађани, пред улазак у стан, изувају као у турско доба и дезинфикују своје ходнике и приступне тротоаре, плашећи се инфекције коју могу да на својим ципелама унесу у стан. Додатни проблем је што се у овом делу града налазе и две основне школе и једно обданиште, чија деца пролазе управо тим правцима. О утиску туриста и да не говоримо.

Недавно је у медијима представљен мегаломански пројект кружног тока у овом делу града, који треба да буде готов до неке године. Лепо, ако буде и када буде. А до тада, могли бисмо да добијемо обичне тоалете и престанемо да се изувамо испред кућног прага. Одборник ДЈБ у Скупштини општине Савски венац, пре више месеци, поставио је ово питање, али писани одговор није добио. Поставиће га поново.

Предраг Жикић, координатор ОО Савски венац

ДЈБ Савски Венац

ДЈБ Савски Венац

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар