Autorski tekst Beograd Ekologija

Savski trg, mesto bez “onog” mesta

Anegdota kaže da je jedan Bečlija, u poodmaklim godinama, kupio tiket za loto i, gle čudesa, dobio ogromno bogastvo! Kada se osvestio od šoka i kada je shvatio šta ga je „strefilo“ dotični se silno razočarao! Shvatio je da je sreća prekasno došla i odlučio da sav taj silni novac pokloni svom gradu, ali uz jedan uslov: da se za sav novac sagrade javni toaleti… Pretpostavljamo sa kojom porukom. Beograd danas nema takvog darodavca, a šanse da će ga ikada imati su koliko i mogućnost da neko tako star bude tako srećan i, posle, tako razočaran. Ali zato ima Savski trg!

A Savski trg jedno je od najprometnijih mesta u glavnom gradu. Osim Beograđana, ovde svakodnevno prolazi na desetine, možda i više od sto hiljada ljudi koji, sem gradskim prevozom, stižu vozovima, autobusima i brodovima iz svih delova Srbije i inostranstva. Stariji Beograđani se sećaju da je, preko puta železničke stanice, postojao javni toalet, koji je, posle rekonstrukcije Karađorđeve ulice, uklonjen. Ostali deo priče je manje vidljiv, ali je zato i više zabrinjavajući. Pošto su ovakvi objekti na železničkoj i autobuskoj stanici (koju će uskoro da poruše) komercijalizovani i slabo uočljivi, svi koji se nađu „u nevolji“ snalaze se gde stignu, noću ali i u po bela dana, ne obazirući se mnogo ni na decu koja tu prolaze. Najčešća mesta gde se ovo događa su okolne, mahom stambene zgrade, kao i neki zidovi, prazna prizemlja i dvorišta.

Posledice su više nego vidljive (i smrdljive) u ulicama Mihaila Bogićevića i Gavrila Principa, kao i na delu nezavršenog hotela na uglu Mihaila Bogićevića i Karađorđeve. Zbog toga se građani, pred ulazak u stan, izuvaju kao u tursko doba i dezinfikuju svoje hodnike i pristupne trotoare, plašeći se infekcije koju mogu da na svojim cipelama unesu u stan. Dodatni problem je što se u ovom delu grada nalaze i dve osnovne škole i jedno obdanište, čija deca prolaze upravo tim pravcima. O utisku turista i da ne govorimo.

Nedavno je u medijima predstavljen megalomanski projekt kružnog toka u ovom delu grada, koji treba da bude gotov do neke godine. Lepo, ako bude i kada bude. A do tada, mogli bismo da dobijemo obične toalete i prestanemo da se izuvamo ispred kućnog praga. Odbornik DJB u Skupštini opštine Savski venac, pre više meseci, postavio je ovo pitanje, ali pisani odgovor nije dobio. Postaviće ga ponovo.

Predrag Žikić, koordinator OO Savski venac

DJB Savski Venac

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar