Ауторски текст Источна Србија Финансије

Зоохигијене идеалне за малверзације и злоупотребе

Пред  одборницима Скупштине града Зајечара наћи ће се на разматрање  и усвајање извештај о пословању ЈКП Хигијена Зајечар за период од 01.01.2016 до 31.12.2016.

Део Извештаја односи се на пословање радне јединице Зоохигијена која се бави пословима хватања и збрињавања паса у Прихватилишту у Горњој Прлити.

На слици  из материјала за седницу Скупштине града Зајечара део  извештаја о раду ЈКП Хигијена  ,страна 193  РЈ Зоохигијена

 

 

О чему се ради?

ЈКП Хигијена је у 2016 години закључила Уговор о ветеринарским услугама за псе у Прихватилишту са  ПВС  Виденовић из Зајечара,са којом иначе сарађује још од 2014 , дакле од самог  почетка рада Прихватилишта. Уговорена вредност услуга износила је 1.021.750,00 РСД. Копије  фактура у које смо имали увид , а по којима  је ПВС Виденовић извршено плаћање  показују  да је у 2016 години  ПВС Виденовић  плаћено 156.766. динара и да су

Вакцинисана 44 паса

Ревакцинисан 1 пас

Обележена микрочипом  4 пса

Међутим у извештају који је усвојио Надзорни одбор и који ће се 28.11.2017. године  наћи пред одборницима у  Скупштини града Зајечара каже се  да је у 2016 години вакцинисан  61 пас,  микрочипованих нема . Неподударање података  из фактура и Извештаја указује на могуће намештање извештаја .

Микрочиповања дакле по Извештају није било , али је сигурно  било ненаменског трошења новца.  Копије фактура  показују да су куповани  транспортери , корпе за псе разних величина и друга роба  која није  предмет Уговора о ветеринарским услугама  а  који је тачно дефинисан у конкурсној документацији. Било је и срећнијих паса, па је од њих 97  за пет (5) купљен Бравекто препарат за 19.100.динара ! Упућени кажу да се ради о  власничким псима радника Градске Управе , који се неретко лече у поменутој станици о трошку града Зајечара. О стерилизацијам и кастрацијама у фактурама ни речи.

На основу  званичних података о укупном броју паса у прихватилишту на крају 2015 године  када  их је било 52, за шта такође поседујемо копију одговора одговорног лица ЈКП Хигијене Зајечар  , број паса је увећан на 97  на крају 2016  , што значи да је током 2016 у прихватилиште стигло још 45 животиња. Међутим Извештај о раду каже да је у току 2016 ухваћено  њих  73 . Обзиром да је само један пас еутанизиран, где су нестала још  28  пса ухваћена од стране Зоохигијене?    Да ли су  они уопште ухваћени  и смештени у Прихватилиште или је  само фактурисано њихово хватање  како би се покрили енормни рачуни за гориво које је  РЈ Зоогигијена ,кажу упућени, трошила немилице за возикање широм Србије.

Колико је заиста новца из буџета града у току 2016 пребачено ЈКП Хигијени за рад Зоохигијене ?

Умешани у овакве радње свесни су да су напуштене животиње лака мета и зато их и таргетирају као могућност за разне махинације. Такође , знају да ће то проћи „без проблема“ ,аминоваће то и Надзорни одбор као што и јесте , а  и одборници у Скупштини , сигурна сам  , неће се посвећено бавити  Извештајем  о раду РЈ Зоохигијена.

Ово је и  пример како се протурају сумњиви Извештаји на усвајање , како јавна предузећа могу да их фингирају  по својој вољи и потреби и како се ненаменски троши буџетски новац. Обзиром да је буџетом за  2018 предвиђено 18,771,342.00  за специјалне услуге зоохигијене питам се на шта ће  се утрошити толика средства  као и то за  које је то специјалне услуге зоохигијене од 01.01.2017 до 30.08.2017 из буџета града плаћено  више од пет милиона динара. За суму од 5.225.514,80 могло је бити збринуто поприлично напуштених животиња али обзиром да су капацитети Прихватилишта пуни и да оне не би имале где бити смештене  са разлогом се питам где је отишао новац ?

 

Да ли се то одговорни у Прихватилишту и ЈКП Хигијени  баве виртуелним  спасавањем  и збрињавањем  паса ? Наравно о трошку грађана Зајечара и преко леђа несретних животиња.

 

Рашчанин Мирјана

Координаторка  ДЈБ Зајечар

 

Ознаке

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар