Autorski tekst Mediji Politika

Kome smeta jaka Lepa Brena

Ovaj naslov objavljen je na naslovoj stranici januarskog izdanja sada nažalost ugašenog nedeljnika ‘’Njuzvik’’ i još tada mi je privukao pažnju, ali i znatiželju da saznam odgovor na postavljeno pitanje. Isto pitanje, koje doduše u sebi ne sadrži pomenutu gospođu, već danima se postavlja po društvenim mrežama. Kome smeta jak DJB.

A porasli smo i taj rast je svakodnevno sve vidljiviji. Naravno, s rastom je došlo i do brojnih, pa nazovimo čudnovatih dešavanja. Botovi SNS koji poput dosadnih komaraca dođu na tviter i obesmisle komunikaciju odjednom su utihnuli (biće da im se zavrtelo u glavi od kontradiktornih upustava, ili je neka kriza s isplatama ili isporukom sendviča pa su stupili u privremeni štrajk), a odjednom nastupiše funkcioneri brojnih opozicionih stranaka da nas ubeđuju kako nije bilo vreme za tekst Saše Radulovića i kako se njime ruši jedinstvo opozicije koje je tako važno u ovom trenutku.

U argumentima se pozivaju na to da je bilo potrebno ćutati zarad viših interesa, ne istrčavati sa ovim tekstom koji je, zaboravljaju, samo reakcija na uvrede i neistine, da treba da podržimo kolege, a ne da im otimamo glasače kao da su glasači privatna svojina, da treba da se ujedinimo u borbi protiv aktuelne vlasti i da im navodnim međusobnim razmiricama samo dajemo povoda da trljaju ruke.

Ne znam kako je javnosti ovih dana promakla jedna tako očigledna činjenica – pojedine stranke opozicije su se konačno ujedinile! Ali – u sinhronizovanim napadima na DJB. Biće da smo opasno pokvarili neke skrivene dogovore onih koji bi da u predizbornu kombinatoriku ubace i neke zvezde prethodnih vlasti koje ništa novo ne bi donele i čija je glavna vrednost to što ‘’nisu sjajni, ali nisu ni loši kao ovi aktuelni’’. Zato što se decenijama biraju jedni te isti, zato nam i jeste isto. Oni su svi isti. Mi nismo.

Neverovatno je kako se zapatila amnezija pa su svi sadašnji borci za ujedinjenje opozicije volšebno zaboravili da smo mi jedini apelovali tokom predizborne predsedničke kampanje da se kandidati dogovore i da bude samo jedan. Podržali bismo bilo koga, ali samo jednog.

Odbili su nas gledajući svoje sebične interese koji su se ticali formiranja stranke i pozicioniranja na političkom nebu. Viši cilj koji se ticao pobede na izborima i rušenja aktuelnog režima ih nije zanimao. Cenu tuđih sebičnih interesa, najviše smo platili mi pošto su nas, potpuno apsurdno, optuživali da smo mi krivi za ishod. To ne može biti udaljenije od istine.

Sada nas pozivaju da ne izlazimo s činjenicama i dajemo materijala medijima pod uredništvom vlasti za blaćenje. Da se razumemo, blaotidima nikakav materijal nije potreban jer to čime se oni bave nema nikakve veze s novinarstvom. Kopka me samo da li bi druge opozicione stranke ućutkivale druge ili pak, otvoreno stale na našu stranu kada bi se po našeg lidera iznele veoma neopovoljne, zabrinjavajuće i ozbiljne optužbe koje dovode u pitanje njegov kredibilitet. Bez imalo oklevanja mogu da tvrdim da ne bi jer bi gledali isključivo sopstvene interese. Mi smo rejtingom platili borbu za opšte dobro. I to se nikad više neće desiti.

Naši prioriteti i naš interes uoči beogradskih izbora jeste sprovođenje našeg programa i plana za Beograd. Možda će zlonamerni reći da je to sebično, ali to ne može biti dalje od istine. Upravo je naš program u najširem interesu građana koji će imati najviše koristi od njegovog sprovođenja. Tu je tačka oko koje možemo da razgovaramo sa ostalim opozicionim strankama ukoliko nam je interes građana na prvom mestu. U programu se nalazi naša istinska snaga kao i u našem članstvu i svima onima koji jedva čekaju da ga svim srcem i najboljim znanjem sprovedu. Zbog toga smo jaki i zbog toga smetamo – zato što mislimo na opšte dobro za najveći broj građana. I zato nas ućutkuju besramno spinujući da rušimo dogovore opozicije. To je odgovor na pitanje koje postavih u uvodnim redovima. Neka ne zameri Lepa Brena što joj ne posvetih veću pažnju u tekstu. Ipak mi je snaga DJB važnija.

Dr Ana Stevanović,

narodna poslanica Pokreta Dosta je bilo u Narodnoj skupštini

Dr Ana Stevanović

Dr Ana Stevanović

Maturirala u Petoj beogradskoj gimnaziji. Diplomirala 2008. godine menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi na Fakultetu dramskih umetnosti, u Beogradu. Doktorirala na temi psihologije menadžmenta i liderstva, organizacionih inovacija ustanova kulture i psihologije kreativnosti na istom fakultetu.

Od 2004. godine aktivno učestvuje u organizaciji istaknutih kulturnih događaja, a ponajviše se bavila komunikacionim strategijama i odnosima s javnošću sarađujući sa najvećim filmskim festivalima u zemlji. Kao jedan od najboljih studenata bila je stipendista Ministarstva prosvete i nauke RS, Skupšine Grada Beograda, Republičkog zavoda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, Eurobanke EFG i Vlade Republike Grčke na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu.

Objavila oko petnaest naučnih radova u domaćim i međunarodnim naučnim časopisima u kojima je istraživala teme poput medijske cenzure i etike medija, psihologije liderstva i komunikacionih strategija. Preko 13 godina u oblasti kulture i umetnosti na poziciji menadžer za komunikacije.

30
Ostavite komentar

avatar
2500
12 Comment threads
18 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
M.M.Dosta je biloMiletaSaleMarko N. Recent comment authors
najnoviji najstariji
Mileta
Gost
Mileta

„I to se nikad više neće desiti.“ Necete placati borbu za opste dobro rejtingom??!! Cuvacete rejting od opsteg dobra!!?? Pojasnite?

Dr Ana Stevanović
Gost
Ana+Stevanović

Dragi Mileta, evo pojašnjenja. Uoči izbora smo napravili grešku što nismo prvi izašli sa svojim kandidatom. Ušli smo poslednji u trku jer smo hteli da utičemo na podizanje izlaznosti nakon što su dvojica kandidata odbila mogućnost dogovora na kome smo mi insistirali. Mi smo te greške platili strahovitim padom, od koga smo se uz ogroman rad ipak oporavili. Sledeći put ćemo voditi računa o sopstvenom pokretu pre nego o ispravljanju tuđih grešaka, sebičnosti i uskih interesa.
Lep pozdrav!

ksenija
Gost
ksenija

Samo nemojte ici iz jedne krajnosti u drugu. Izlazak na preds izbore, sa geslom „glasajte za bilo koga osim vucica“ bilo je stvarno pozrtvovano i verovatno bez presedana, fenomenalan gest. Ne mislim da ste zbog toga izgubili glasace, nego jednostavno zato sto mi imamo samo jedan glas, a dobrih kandidata ima bar dva. Meni bi bilo drago da saradjuete sa Dverima. Glasam naizmenicno, jednom za njih jednom za vas.

Mileta
Gost
Mileta

Molim Vas, govorite samo u svoje(Dversko) ime.
Nadam se da ljudi u DJB primecuju okupaciju od strane Dverskih botova. Kao po obicaju Dveri drze da je kosmopolitizam opcija i opravdavaju svoje ovakve poduhvate, ali verujte oni su agresivni politicki cinilac i mi ne-etnonacionalno orjentisani samo reagujemo na ove njihove akcije. Molim Vas, opredelite se, recite nam, Ana i DJB, da li cete praviti ikakvu koaliciju sa Dverima? Toj koaliciji ne dam glas

P.S. Da pojasnim, cin Boska Obradovica iz Dveri, razumem, politicki je neprihvatljiv, i generalno je neprihvatljiv, najpre zbog toga sto se sve vraca kao bumerang. I potpuno podrzavam Anin postupak, o kojem je pisala na drugom blogu. Ali meni su s’onu stranu crvene linije. Toliko!

Dosta je bilo
Gost
Dosta je bilo

Molimo čitaoce da se držimo teme. Ne moramo baš u svakom tekstu da čitamo navijačke komenatre za i protiv saradnje sa nekim. Takve polemike ne vode nigde, svako ima svoje argumente i ne možete ubediti drugu stranu da promeni mišljenje. O saradnjama odlučuje glavni odbor i to se javno objavljuje.

Mileta
Gost
Mileta

Hvala na ovoj opomeni, nadam se da ce se ubuduce ucesnici pridrzavati. Mada ne mogu a da ne primetim da ste reagovali tek kada vas je neko esplicitno prozvao. Sve vreme pojedini nabacuju takve komentare, konkretno vezano za Dveri, vencavaju vas i vi apsolutno nista povodom toga ne objavljujete. Kao sto sam i rekao ovo je REAKCIJA, ona dakle, ne postoji bez AKCIJE, pa zakljucite otkud potice ovo razgranjavanje teme. Iskreno se bojim da ovo nije slucajno. Uostalom Administrator ste, predupredite diskusiju na pocetku prepoznajuci upravo zacetke tih, kako rekoste, navijackih komentara, pa ih ili odbijte ili odmah ispod(kao i u ovom slucaju iznad) ostavite misljenje.

Svako dobro!

Dosta je bilo
Gost
Dosta je bilo

Ne želimo da sputavamo diskusiju, javljamo se samo kad počne da se preteruje.

Meki Ekim
Gost
Meki Ekim

Bravo Ana,
Rekla si im sta je i kako je, a sta sada? Ima li DJB dovoljno glasova naroda da uradi bilo sta ozbiljnije i ucvrsti svoje pozicije putem gradskih izbora, pa da uspeh projektuje na parlamentarne izbore? Biti jak na argumentaciji je svakako veoma bitno, ali to nista ne donosi ako vecina naroda ne prihvati argumente u vezi potrebe za skidanje SNS sa vlatsi. Sve dok se to ne dogodi, bicemo SNS robovi, tj. dok narod ne odluci, a za to je potrebno znanje, kultura i u Srbima usadjeni patriotizam kojim se toliko dicimo.
Tvrdim da DJB mora osvojiti narod kako bi SNS skinuli sa vlasti. Ali, ukoliko DJBposle izbora primeni slicne metode rada, ponasanja prema narodu i Srpskoj politickoj i privrednoj problematici, onda pisite „propalo“.
Za sada, moguce resenje se moze postici trazenjem dirktne pomoci Rusije, kako vojne, tako finansijke i privredne. Ipak, bez brze i odlucne uloge Narodnog Prekog Suda za beskompromisno i definitivo odstranjivajne neprijateljskih elemenata u Srbiji; od veleizdajnika, privrednih kriminalaca, unutrasnjih americkih i EU lobista, korumpiranih politicara, poslanika, tajkuna i vodja politickih i ne-v;adinih organizacija, oslobodjenje i ozdravljenje Srbije ne moze biti ostvareno. Surovo receno, ali tacno, Srbiji je potrebna Staljinisticka vrsta cistke svih slojeva u Srbiji, na svim nivoima koji ugrozavaju egzistenciju drzave, ukljucujuci vojsku i pravosudje. To bi bio opasan poduhvat i izazvao bi mnoge nezeljene reakcije, pa moguce i rat, ali je ovakav pristup resavanju problema u Srbiji jedino moguce resenje jer nudi pozitivan ishod u prihvatljivo kratkom roku. Narvno, Rusija mora stititi nasa ledja (spolja i iznutra) i braniti Srpske interese tokom perioda trajanja promena i preobrazaja… kako vojno, tako i politicki.
Srdacan pozdrav,
Meki Ekim

Dr Ana Stevanović
Gost
Ana+Stevanović

Pre svega, hvala Vam na komentaru.
Mi rastemo iz dana u dan jer sve je veći broj ljudi koji uviđa ispravnost naše politike i našu beskompromisnu doslednost. Zbog odsustva zakulisnih radnji i kalkulacija, ljudi i poštuju DJB. Broj glasača koje ima SNS je oko 1,8 miliona. Mnogo je više apstinenata koji su uvereni da su svi isti, da se ništa ne može promeniti i zato odbijaju da glasaju. Naš najveći rad i prioritet jeste rad protiv apstinencije jer ti glasači mogu da naprave značajnu razliku.
Uverena sam da ćemo uspeti. Borba jeste teška, naporna i nepravedna, ali uvereni smo u pobedu.
Svako dobro!

Željko
Gost
Željko

Sve što ste uradili je blagotvorno i perspektivno za zdravlje i oporavak politike, pre svega u takozvanoj opoziciji, čiji je kandidat ili samo što nije, bivši u više funkcija, čiji lik i delo je detaljno istražila i obrazložila Verica Barać. Saša je samo izvadio čep i ispustio mutnu vodu a ribe ostadoše na očigled svima koji hoće da ih pogledaju izvan „prirodnog ambijenta“. Mnogima ni to nije dovoljno ali bar neće moći reći da nisu znali. To vam je tako a vi vidite kako će te.

Dr Ana Stevanović
Gost
Ana Stevanović

Dragi Željko, hvala Vam na komentaru. Raduje me ocena koju ste izneli. Svako dobronameran uviđa koliko je važno da se žito odvoji od kukolja. To nije uvek prijatan proces, ali je blagotvoran i pre svega neophodan za oporavak društva, ali i za vraćanje poverenja u politiku. Nismo svi isti i to se mora reći, ali i dokazati. Ovo je naš način.
Svako dobro!

Sale
Gost
Sale

Osnovni problem vidim u tome što se zaboravlja da je DJB orjentisan protiv lošeg sistema. A taj loš sistem postoji u Srbiji već decenijama i konstantno se nastavlja kroz rotaciju jednih te istih partija. Sad malo SNS, pa malo SPS, pa malo DS, pa se malo kombinuju u raznim varijantama i tako u krug. Oni se vrte a loš sistem ostaje. DJB je jedini koji to primećuje i kaže da je vreme da svi odu u istoriju. I sad tu nastaje problem što su neki od njih u opoziciji pa ispada da DJB radi protiv opozicije. I onda ono „vi se svađate sa svima“ i slično. Bitno je razumeti da je DJB protiv lošeg sistema i nije bitno odakle on dolazi, da li iz vlasti ili opozicije. I sad pošto DJB mrsi konce nekima iz opozicije (DS, Đilas, Šapić i slični, plus svi oni koji bi sa njima), ide se na varijantu da se DJB predstavi kao neko ko je protiv jedinstva opozicije, pa samim time i pomaže da se vlast ne promeni. Gadan spin ali moramo da izdržimo. Promena vlasti tako što će umesto Kurte doći Murta nije rešenje koje smatramo dobrim. Dolazi u obzir samo promena sistema. Šta je potrebno uraditi: da se ujedine partije koje čine novi ljudi čistih biografija. Oni koji do sada nisu doprineli lošem sistemu koji se ogleda u partokratiji, burazerskom poslovanju, tajnim ugovorima, kontroli medija, pljačkaškim privatizacijama… To su partije tipa DJB, PSG, Narodne, Levice i slični. Njihova zajednička lista je ono što građani hoće. Hoće nove ljude. Da ne slušamo više ono „svi su isti“. Dosta je bilo glasanja za manje zlo. Želimo pravu stvar. Nudimo pravu stvar. Uporni smo. Dosadni smo. Žilavi smo. Nastavljamo dalje.

Milan
Gost
Milan

Podržavam!

Dr Ana Stevanović
Gost
Ana Stevanović

Dragi Sale, drago mi je da se razumemo i da nam se stavovi podudaraju. Jedan naš kolega iz Pokreta, inače Vaš imenjak često ume, kao odgovor na to da su svi isti, da kaže da nije ni čudo jer se neprestano jedni te isti biraju i tako u krug. Ne može se očekivati drugačiji uslov sa istim ljudima koji se smenjuju na svakih par godina. Manje zlo ne može nikad doneti ikakvo poboljšanje. Mnogima smo konce pomrsili jer ne želimo stare, kompromitovane i istrošene političare. Smetamo jer smo dosledni i insistiramo na crvenim linijama politike. Možemo sa svakim ko na njih pristane i biće nam drago da ih zajednički sprovedemo. S onima koji ih ne mogu prihvatiti, nikakva saradnja neće biti moguća.
Prijatno veče i još jednom Vam hvala na komentaru.

Ivan
Gost
Ivan

Moje mišljenje je da je dobro insistirati na novim ljudima, ali mislim da to DJB radi neproporcionalno mnogo u odnosu na isticanje onoga što je od mnogo veće važnosti za gradjane. Od ljudi sve počinje ali takodje DJB mora da shvati i da ako osvoji 100% glasova na izborima, vlast neće moći da sprovodi sama već će glavni problem da bude kako da mentalitet Srbije prevede na jedan drugi nivo razmišljanja. Neće ogroman deo Srbije da nestane i postane drugačiji. Čak i apstinenti, nisam siguran da su oni neki bolji materijal od onih koji glasaju za ovu vlast.

Transparentnost, principi, crvene linije, ideje, način rada, odgovornost, ideali, vizije … sve su to stvari koje treba isticati u prvi plan jer i kad su svi isti nisu sve ideje iste. Tako bi se vršio pritisak na druge, kakvi god da su, da se uporedjuju sa DJB standardom, pa možda prodju jednom ali sledeći put sigurno neće.

Dr Ana Stevanović
Gost
Ana Stevanović

Dragi Ivane,
transparentnost, crvene linije i prinicipi mogu biti sprovedeni jedino s novim ljudima. Jedno bez drugog ne može. Iako se možda čini da dajemo prednost isticanju novih ljudi, jasno je da su oni samo nosioci promena na kojima radimo i koje želimo da donesemo. Hvala veliko na komentaru i sugestijama, kao i na podršci. Znači nam.
Prijatno veče!

ZoranM
Gost
ZoranM

Sale, vaš komentar je smislen i zaslužuje moju podršku, osim jednog – PSG ste stavili u kontekst onih koji nisu doprineli ovom stanju, pa zato bi mogli biti dobri saveznici pokretu/partiji DJB. Tu se delimično slažem sa vama. Nisu doprineli ovom stanju – to je tačno. Ali nisu snaga koja pozitivno deluje na političke prilike u Srbiji. Lider te stranke je produkt tajnih službi i ima zadatak da unese zamešateljstvo u redove opozicije, kako bi ovi sadašnji vlastodršci ostali što duže tu gde jesu. Ne treba nama ujedinjenje opozicije, jer tu ima svakakvih ideoloških oponenata. To potvrđuje i postpetooktobarski period. Nama treba da jačamo DJB, jer je to jedina ozbiljna opcija koja je definisala naše stvarne prioritete i ponudila rešenja za nj. Nije neophodno da DJB odmah počne da pobeđuje na izborima. Važnije od toga jeste da bude dosledna u borbi za svoje ciljeve zarad opštih interesa. Svoju doslednost nikako ne treba žrtvovati zarad kojekakvih savezništava koja nemaju perspektivu. Treba sticati pozicije korak po korak. Godinu po godinu. Temelj je najvažniji deo građevine.

Milan
Gost
Milan

Poštovana Ana, sveste lepo rekli.
Pozivam svakog da ponovo pročita ovaj Vaš tekst.
Potrebna nam je promena političke svesti u ovoj našoj zemlji.
Tek onda možemo napred.
Pozdrav! 🙂

Dr Ana Stevanović
Gost
Ana Stevanović

Mnogo Vam hvala na komentaru dragi Milane.
Svako dobro i hvala na podršci!

Boris
Gost
Boris

Pozdrav Ana, napisali ste izuzetno dobar tekst. Pratim Vas na tviteru poslednjih dana (iako nemam tviter 😀 ) i predlazem Vam da ustedite sebi vreme sa botovima „opozicije“ (ili onima koji su zadrtiji, a nisu botovi) tako sto cete im odgovarati linkom koji ih vodi ka ovom tekstu.

Jedino sto se nadam da ce DJB nekada uraditi: distanciranje od svih stranaka. Pozicioniranje kao potpuna antisistemska stranka koja konacno stavlja znak jednakosti izmedju SNS, SPS, PUPS (i dvadesetak stranaka parazita sa 0,1% glasova sa njihovih lista) sa jedne strane i DS, SDS, SRS, Nove stranke, Jankovica, Jeremica (namerno sam njih dvojicu izdvojio, ne spominjem stranke jer tamo ima kvalitetnog kadra, ali veruju pogresnim ljudima) i slicnih sa druge strane. Mene ili moje okruzenje ako neko pita – isti su. To sto su jedni finiji i obrazovaniji, a ovi drugi malo nepristojniji i neobrazovaniji ne menja cinjenicu da nas i jedni i drugi teraju iz drzave, da nas kradu, da nas ponizavaju, da nas prave budalama i ukidaju nam dostojanstvo vec 30 godina. Ne mislim da prosecan covek zivi losije sada nego npr. 2011. godine. Prosecan covek zivi jednako bedno. Ovi kriminalci koji zajedno vladaju 30 godina su nesto kao Zvezda i Partizan u sportu. Smenjuju se na prvom i drugom mestu (vlast i „opozicija“), guse svaku pojavu nekog ko nije njihov (npr. DJB, Dveri, Lokalni front), imaju svoje medije (tabloidi uvek rade za vlast, nije to izmisljotina ovih koji sada vladaju), drze sudije (tuzilastvo) tako da nema sanse da se sudi protiv bilo koga od njih jer im se moze. Jer su mafija. Dve mafije koje se smenjuju na celu drzave. Princip: malo vladamo mi, pa cete malo vi. Kao mrzimo se u medjuvremenu, pravimo podelu na nase i njihove, delimo narod i tako vec 30 godina. Ne objasnjavam ja ovo Vama, znam da znate, vec obrazlazem zbog potencijalnih biraca koji se lome za koga da glasaju, a ovo citaju. I odlucio sam da ostavim komentar kao podrsku za sve sto radite, posto sa svim nezadovoljnim ljudima verujem da nekada nije lako…

Sve u svemu, nadam se da ce sto pre ljudi da shvate da u ovoj drzavi nece biti bolje dok se ova bagra medjusobno smenjuje na vlasti, vec mozemo da zivimo bolji zivot samo ako sansu damo novim neukaljanim ljudima. Ako ni to ne uspe, predlazem iseljenje bar zbog nase dece jer bi za nas bilo ionako kasno. Pozdrav jos jednom. 🙂

Dr Ana Stevanović
Gost
Ana Stevanovic

Dragi Borise, mnogo Vam hvala na ovom komentaru. Sve sve i sami uvideli i dali jasan prikaz atmosfere koja nas okružuje i društva u kome živimo. Sve stranke koje ste pobrojali, a koje su učestvovale ili trenutno učestvuju u vlasti su sistemske stranke. Njima svima ovakav nakaradni sistem odgovara. Samo se smenjuju i nastavljaju sa istim lošim stvarima koje su činili i njihovi prethodnici. Zato nam je isto. Nema interesa da se promeni sistem. Mi smo im se, ipak, omakli. Jedina smo antiestablišment stranka i najviše nam je stalo do promene sistema jer ovako dalje ne može. Zato se ne predajemo sve dok ne promenimo ovaj sistem, a to je moguće koliko god se trenutno činilo drugačije. Za nas nema odustajanja sve dok konačno ne stvorimo od Srbije zemlju u kojoj se ostaje, a ne beži, zemlju u kojoj se rado i lepo živi.
Hvala Vam još jednom i svako dobro!

Ana
Gost
Ana

Ja sam oduševljena što ste im se omakli. Pojava DJB je toliko velika stvar u ovom našem beznađu da ne znam koliko su i oni koji vas podržavaju do kraja toga svesni.

ksenija
Gost
ksenija

Svidja mi se termin BLATOIDI!

alexandar+mitrovic
Gost
alexandar+mitrovic

Svi su u nekoj kombinaciji! SVI!!! I nekakva intelektualna elita i „zaštitnici mjavnog morala“ i ovi što se razumeju u sve,mediji,službe, ova javnost ,ona javnost…
. Komešaju se kao blesavi čim im neko kaže ajde da od nas krenu promene… Svi smo mi narod,ravnopravni ali su oni malo ravnopravniji!
Samo ovakve tekstove i treba pisati!
Zato im teme i jesu te Rusija,te Amerika, te Kosovo, te Nato, te ova prava,te ona prava te ove grupacije, Hrvatske,Bosne Makedonije,Crne Gore, kakav vam je stav po ovom pitanju, kakav vam je stav po onom pitanju i samo se međusobno ispituju o ovim stvarima.
Primetio sam da zadnjih jedno pola godine,godinu nikako neko nekome da postavi pitanje šta ćemo sa time što nas AV pokrade kao blesav! Ogulio nas kao bananu-ljudi gladuju,idu iscepani i bosi a oni pričaju stare prazne priče!!!
Zato što svi imaju neke sinekure i apanaže i ne zanima ih problem broj 1. u Srbiji.
Narod hoće da radi i da zaradi i da prestanu da ga kradu na dnevnom nivou! Kad se čovek belog hleba najede onda može da filozifira o višim temama. Uporno nam neko priča da ne treba da trošima vreme na creva koja krče nego da pričamo o pritiscima zapada,ruskom centru u Nišu, šta je rekao Bakir, dok su im ruke do laktova u našim džepovima!
Tu i jeste ugao- oni su puni para, žive laganim životom,malo se nešto prave pametni,šatro jedni druge napadaju-pa se malo promene a mi trunemo već godinama!
I to žive na naš račun. Da sami moraju da zarade, promenili bi priču. E kad DJB kaže ne može bre više tako, ne može ceo život džaba leba da se jede i da se pričaju prazne priče onda šta? PANIKA!!! Eto šta!!!
I još kad iz DJB-a kažu kako može konkretno sve da se uradi e onda se tek svi rastrče da vas ućutkaju! Ali SVI- i kurta i murta, i naši i njihovi, i antiratni i ratni, i zapadni i istočni, i liberalni i konzervativni, i verni i neverni… Ama SVI!!!
E zato nema DJB-a nigde na mainstream-u! Uplašili se neradnici i prevaranti da će Djb sve naopako da okrene! I to ne samo ovi domaći prodavci magle nego i strani! SVI!!!
Samo vi gurajte svoju priču!
I šta znači: pitanje koliko glasova ćete imati? Pa jel treba da lažete,mažete i da budete još jedna kurta ili murta? Šta ljudima uopšte znači to pitanje? Pa ja za vas ne glasam kao u kladionici-kolike su šanse- nego zato što se slažem sa vašom politikom i podržavam je … Pa makar ostao poslednji glasač-glasaću za vas!
Samo napred-do pobede!

Đorđe
Gost
Đorđe

Bravo Ana,
Kao simpatizer DJB, mislim da je dobro za DJB, što sada prvo idu beogradski izbori. Mislim da u Beogradu DJB ima više sipatizera i glasača, nego tamo gdje još ljudi iz raznih opravdani razloga, ne znaju možda i da postoji Lepa Brena, a možda nisu čuli da je Tito umro, da budem figurativan. Velikim povratkom na beogradskim izborima, mislim da bi se svijest glasača u unutrašnjosti probudila i da bi na sledećim parlamentarnim izborima, taj procenat DJB u Srbiji bio i pobjednički. Lično mislim da je dobro što nas kritikuju, jer to je znak da postojimo i to je znak da nešto moramo popravljati kod sebe, ako je kritika osnovana. Da kažem da sam prestao pratiti i biti simpatizer AV;
negdje otprilike kada i Saša Radulović. Prvo što mi se svidilo razmišljanje Saše Radulovića u „Utisku Nedelje“, sa Oljom Bećković.
Drugi razlog zašto sam se za sva vramena odvojio od AV, bilo je kada pitaju novinari za kritiku njega, kaže ja sam sebi najjača i najbolja kritika. Tako je nešto govorio i poslije toga daljinski mi je uvjek u ruci i uopšte ga neslušam. Zato pazite i Vi u DJB, jer kritika Vas mora biti sastavni dio Vašeg puta uvis. Kako kritiku Vi prihvatite i to će snažno uticati na glasače i njihovo opredeljenje. Mada kažem da prosječan Srbin glasač treba dugo vramena da zaključi šta je dobro, a šta nije. Beogradski izbori bi trebali biti „odskočna daska“ da bi Vas oni gore pomenuti počeli pratiti. Zato s vjerom u Boga i bolje sutra, Beograd u martu mora pasti, mislim pasiti od okupirani kriminalaca i Beograd treba predati građanima. Danas je 29.11. nisam „Jugonostalgičar“ da pišem ovako, ali mora biti tako. Pozdrav za Anu i svim dobrim ljudima…

Master+Slave
Gost
Master+Slave

Rejting nema veze sa snagom. Jaki smo onoliko koliko smo u pravu, bez obzira na procente.

Na politickoj sceni se desava sve sto treba da se desi. I sam DJB ima prejak ego i robuje njemu kao i svi sujetni ljudi.

Pocetak DJB-a bio je divan. Postojao je ovaj sajt, prosecno jedan do dva teksta nedeljno, sa maksimalno dva-tri komentara. Tekstovi nisu targetirali SNS ili Vucica direktno, vec apsurde, za koje po pravilu jesu krivi prethodno pomenuti, ali nije nam bilo bitno da to napisemo. Tada sam svesrdno agitovao za pokret.

Onda posle osam/devet meseci, osetio se upliv razocaranih LDPovaca. Krenula je anti SNS histerija. Svaki tekst je bio o Vucicu, kao da niko ne zna da je nebo plavo. Energicni i hiperaktivni, pretvorili su pokret u anti SNS gerilu. Usli smo u parlament, bili smo toliko cool. Najaca opoziciona stranka. U nasim glavama vec na 15% podrske, u gradovima 20%, ludilo. Tad smo ujedno bili i najgori. Ja sam bio bot zbog dva komentara, pa sam vas batalio, glasao naravno, ali vise nisam agitovao, niti cu.

Onda se pojavio Sasa Jankovic, match made in heaven, ili ipak ne? Tad su vas svi ti mega aktivisti napustili, brze, bolje, jace, presli tamo gde pripadaju, u tu zaista cool opciju za koju glasaju i Sergej i Djuricko i sve sto je Urbano.

Ucinili su vam/nam uslugu. Videli ste da se lako ide od 2 do 6, od 6 do 15, pa nazad od 15 do 1.5. Koga briga za rejting, bice kako bude. SNS ima vise ljudi koji placaju clanarinu, nego glasaca. Podvucite crtu, ne raspravljajte se puno sa medijima, opozicijom pa ni pozicijom, promovisite svoje ideje, pa koliko doguramo, doguramo.

Marko
Gost
Marko

Bravo. Sve rečeno. Vrhuška DJB-a je potpuno isparanoisala napade na pokret od strane svih i sviju. Nisu svesni da je trenutna snaga pokreta koja se pamti 2% na predsedničkim izborima. To je realnost sprske politike, od izbora do izbora se računa rejting i zbog toga SNS čvrsto drži vlast u rukama. Razvijajte odbore, širite mrežu ljudi, bavite se stvarima na terenu, profilišite svoje birače i pokušajte da pređete cenzus kako bi bili relevantan činilac u izboru gradonačelnika.

U suprotnom ovi izbori se mogu završiti debaklom, a ključno je da se to ne desi zbog toga što predstavljate jedinu anti-sistemsku stranku u Srbiji.

Sale
Gost
Sale

Svaki rad je podložan usponima i padovima. To je normalno. Niko se nije rodio naučen. DJB se sastoji primarno od ljudi koji nikad nisu bili u politici, spojila ih je jedino želja da se nešto menja jer je očigledno da živimo u usranoj državi. Svako ko misli da je građenje organizacije, bez para, sa volonterskim radom, jednostavan posao, grdno se vara. Ima tu mnogo posla koje treba obaviti a resursa malo. I novčano i u ljudstvu. Mnogo je mislilaca a malo onih koji zaista hoće da rintaju. Svi znaju šta i kako treba da se radi a da neko drugi radi. Naravno da tako ne može (osim ako se nema mnogo para). Zato je na tom putu uvek mnogo problema i ne može preko noći. Samo je bitno biti uporan i jednog dana će rezultati doći. Lepo je rečeno u početku da se trči maraton. Nažalost, mnogi su to zaboravili i izgubili strpljenje i batalili sve ali to ne menja poentu. Evo i Vučić je došao na vlast posle 20 godina u politici. Nema prečica. Ovo što pokušava Janković sa glumcima, trenerima i kul reklamama, pa čak i Đilasom, jeste da nađe neku prečicu. Ali sve to na kraju bude jalovo, balon se izduva preko noći, isto kako je i naduvan. Ko je nestrpljiv krene da srlja i očas posla se nađe na dnu. Što se tiče predsedničkih izbora i malog procenta, jeste malo deprimirajuće ali ja tu ne vidim da je DJB napustio svoje principe i čistinu. Jednostavno je dugo oklevao da se uključi u izbornu trku, kasno se uključio, malo vremena za kampanju, u tom trenutku su se svi već opredelili i eto lošeg rezultata. Po meni je to obična greška u koracima, ništa strašno. Ustaneš, otreseš prašinu i nastaviš dalje. Iskustvo se gradi godinama, posle svake takve stvari možeš da budeš samo još jači.

Marko N.
Gost
Marko N.

Jak DJB smeta neradnicima koji rade kao zamenik zamenika od zamenice i za nerad prima 100 000 dinara platu.

M.M.
Gost
M.M.

Država je toliko trula da je pitanje koliko ima nade za ozdravljenje. DJB zastupa stavove koji se kose sa 99% stavova drugih političkih opcija. Možda su prva i jedina stranka koja na prvom mestu ne stavlja akcenat na politiku već na druge daleko važnije teme. DJB je zbog toga strano telo, zdravo, ali ipak strano telo u političkom telu Srbije i zato ga ostali akteri zdušno napadaju. DJB je pretnja postojećem sistemu, ali ne samo kao DJB već kao predvodnik nekog novog talasa u politici koji će iznedriti još takvih partija i još ljudi koji će rešiti da se aktiviraju politički i da skinu stari sistem. To plaši sve dosadašnje vlasti i sve političke oportuniste. Plaši ih da pored DJB ne stvori se još RTT, SKL, PPŠ (radi ilustracije izlupetana slova) koji će takođe hteti zdravu priču, a onda ovi jasterbovi i lopovi imaju veliki problem. Sa uspehom DJB rađa se ideja i kod drugih, a ta ideja onda raste i na kraju bude daleko veća i jača od sadašnjeg establišmenta. Dveri se često pominju kao i ovde i ta stranka ima sa DJB zajedničko da nisu do sada bili deo vlasti i da se beskompromisno bore protiv iste. To je jedina zajednička tačka i naravno da smatram da saradnja mora postojati na nivou gde se radi u zajedničkom interesu regularnih izbora i osporavnja kriminalnih odluka vlasti, ali ne više od toga jer ideologije nisu iste i ne slažu se u toliko puno tačaka kao što neki misle jer u onim najvažnijim se dovoljno mimoilaze. Pored Dveri praktično ne postoji za sada niti jedan drugi politički pokret koji je dovoljno jak i vidljiv. PSG je problematičan zbog dečijih bolesti koje preživljava i zbog jake želje jednog dela ljudi tamo da se drže starih rešenja kao pijan plota što za sam pokret nije dobro, ali na kraju krajeva oni sami odlučuju o svojoj sudbini. DJB mora nastaviti kao i do sada uporno da radi i stvara nove glasače za sebe kako bi mogao glas da nastavi da se čuje. Pobega u Beogradu za opoziciju je jako daleko jer SNS nije mutav i nije tu gde je zato što im se posrećilo. Puno para i pritiska je u rukama SNS i to će široko iskoristiti. Šapić je prvi kandidat da im bude koalicioni partner ako zatreba i naćiće načina da ga kupe ako zafali glasova. Nažalost ne nadam se da će Šapić reći ne iako bi voleo da me pozitivno iznenadi u toj situaciji. Ne znamo ni kako DJB stoji u Beogradu jer po svim anketama (znamo da su naručene) stoji veoma loše, ali ni ja nemam utisak da stoji nešto mnogo bolje (stoji bolje sigurno, ali tanko bolje) i to je veliki problem.