VIDEO Људска права Политика Преносимо

(ВИДЕО) Позивам државне званичнике да престану да злоупотребљавају особе са инвалидитетом!

Добар дан, као што знате, јуче се обележавао дан особа са инвалидитетом широм света. Овај дан се обележава како би се указало на неповољан положај особа са инвалидитетом и подигла свест о значају укључивања ових особа у културни, економски, друштвени и политички живот сваке земље.

Србија је једна од првих земаља која је потписала конвенцију Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом и то је документ који обавезује државе потписнице да ускладе своје законодавство и касније то законодавство примене у пракси.

Упркос томе, особе са инвалидитетом су међу најсиромашнијим у земљи. Уместо да држава развије стратегију уклањањања баријера и развоја сервиса подршке, особе са инвалидитетом се користе у политичке и пропагандне сврхе.

Данас у палати Србија одржава је један скуп у 12 сати које организује Министарство рада у сарадњи са, могу слободно да кажем, парадржавним невладиним организацијама које заступају особе са инвалидитетом. Зашто кажем парадржавним? Зато што су то организације које добијају средства из буџета Републике Србије и нису све организације позване, већ само оне које су подобне и чији је једини циљ да у јавности приказују да је слика за особе са инвалидитетом много боља него што јесте.

Оно што је интересантно је да је покровитељ те манифестације лично председник Србије Александар Вучић. Очекује се око 1000 људи од којих ће неки бити особе са инвалидитетом и различити државни званичници. Помпезно је најављено да ће Вучић играти шах са слепим особама.

Међутим, шта је овде најспорније? Најспорније је што ће након ове приредбе, могу слободно да кажем, људи ће се вратити својим кућама и имаће исте проблеме које имају и данас. Питам председника државе да ли је свестан да ће већина тих особа данас изаћи можда трипут у години напоље да би видела њега. Да ли је свестан да већина од њих не ради? Да се није адекватно образовала? Да не може да оснује породицу? Да не могу да добију адекватна помагала за кретање? Да морају да их купе у највећем броју ситуација? Да већина особа нема адекватну здравствену заштиту? Да већина особа са инвалидитетом нема право на бањско лечење? А шта ми радимо? Организујемо једном годишње манифестације у којима се сликају они који су на власти и промовишу се сада уочи београдских избора.

Дакле позивам све државне званичнике да престану да злоупотребљавају једну од најбројнијих и најосетљивијих друштвених група у Србији.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар