Београд Људска права Саопштењe

ДЈБ Млади указали на тежак положај особа са инвалидитетом

Доста је било млади симболично су обележили Међународни дан особа са инвалидитетом посетивши неколико објеката који нису приступачни и који представљају физичку баријеру која доводи до дискриминације и искључивања особа са инвалидитетом из политичког, социјалног, економског и културног живота.

Неприступачне стамбене зграде, пословни објекти, здравствене установе, државне и образовне институције, градски превоз, установе културе, неприлагођена литература за слабовиде, семафори који немају звучну сигнализацију, само су неке од препрека са којима се ове особе свакодневно суочавају.

Готово успут, могуће је набројати неколико објеката које смо и ми данас обишли:

Први основни суд (кpивично и парнично одељење) на Новом Београду, Музичка школа ”Мокрањац”, железничка станица код Вуковог споменика, СЦ ”Ташмајдан”, Институт за савремену историју, биоскоп ”Таквуд”, Историјски музеј, јавни тоалети и многи други објекти.

Осим неприступачности објекта, постоји велики проблем са тоалетима који нису прилагођени па тако на Филозофском факултету у Београду али и у другим установама и даље постоје чучавци. Такође, на Филозофском факултету постоји рампа која је веома стрма тако да је особе са инвалидитетом најчешће и не користе.

Бахато паркирање на местима која су видно обележена за особе са инвалидитетом, као и на деловима тротоара намењеном слепима, доказ је да се овим проблемом недовољно бави не само држава, него и целокупно друштво Србије.

Неопходно је уклонити све физичке баријере, предрасуде и ставове засноване на дискриминацији, како би особе са инвалидитетом постале равноправни актери овог друштва.

Доста је било Млади

images (1)

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар