Државна управа Саобраћај Саопштењe Финансије

Прекршајни суд омогућио да застари поступак против директора Ер Србије

Прекршајни суд у Београду обуставио је прекршајни поступак против директора Ер Србије Данета Кондића након што је претходно дозволио да поступак застари.

ДЈБ је поднео прекршајну пријаву у јуну 2015. против Кондића због игнорисања захтева за приступ информацијама од јавног значаја и законске обавезе да на исти одговори у законском року.

Путем захтева за информације од јавног значаја 12.11.2014. године тражили смо копије записника са седница Надзорног одбора и Скупштине акционара одржаних 2013. и 2014. године у ‘’Jat airways’’ односно ‘’Air Serbia’’.

Дане Кондић, као одговорно лице и директор акционарског друштва Ер Србија био је у законској обавези да одговори на захтев лично или преко лица на које је пренео овлашћење, или да донесе образложено решење о одбијању захтева.

Ер Србија је губиташ који нетранспарентно послује, оштећује буџет Србије и због тога крије информације о свом раду.

Ер Србија, односно ЈАТ је у 2015. години, када се изузму субвенције, остварио пословни губитак од преко 45 милиона евра. Када овом износу додамо пословни губитак од 75 милиона евра из 2014. године, долазимо до губитака Ер Србије од 120 милиона евра.

Грађани Србије су у исто време ЕР Србији дали субвенцију у истом износу од 120 милиона евра, а платили су и старе дугове Ер Србије у износу од 150 милиона евра. Укупно је у Ер Србију, на рачун грађана Србије, отишло 270 милиона евра, да би Влада могла да обмањује јавност и да се хвали како је Ер Србија постала профитабилна компанија.

У току 2016. године Ер Србија је поново примила субвенције од државе вредне 4,95 милијарди динара (око 40 милиона евра).

Иако је прекршио Закон, судије нису смеле да казне директора Ер Србије ни најмањом  казном од 5.000 динара па су пустиле да случај застари. Подсетимо, предвиђена новчана казна за прекршај из члана 46. ст. 1. тачка 8. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја износи од 5.000 до 50.000 динара. Ово је доказ да правосуђе у страху од извршне власти на челу са СНС-ом обесмишљаве све законе.

Идентичну ситуацију имали смо прошле године када је Прекршајни суд дозволио да застари прекршај министра Александра Антића, против кога је ДЈБ поднео кривичну пријаву због скривања биографије Вучићевог кума Николе Петровића.

Доста је било се залаже за потпуну транспарентност државе на свим нивоима власти. Подаци о пословању и начину трошења новца морају бити доступни на сајтовима институција, јавних предузећа, фондова и агенција. Интерес грађана је да нас воде најбољи, одговорни људи чији рад је подложан јавном оцењивању и контроли.

Пресуда је донета 31. марта 2017. Године али је због уобичајене праксе да дуго путује од суда, у ДЈБ стигла тек крајем новембра.

У прилогу:

Решење Прекршајног суда у Београду

Прекршајна пријава против директора Ер Србије

Захтев за информације од јавног значаја

 1
2
3

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • “Пресуда је донета 31. марта 2017. Године али је због уобичајене праксе да дуго путује од суда, у ДЈБ стигла тек крајем новембра.” Zastarelo,platio bi kaznu od 5000 din ali ni to nije smelo da se dosudi,pa putovanje od suda do oštećenog…ko preživi pričaće.Koja smo mi komedija od države…