Beograd Ljudska prava Saopštenje

DJB Mladi ukazali na težak položaj osoba sa invaliditetom

Dosta je bilo mladi simbolično su obeležili Međunarodni dan osoba sa invaliditetom posetivši nekoliko objekata koji nisu pristupačni i koji predstavljaju fizičku barijeru koja dovodi do diskriminacije i isključivanja osoba sa invaliditetom iz političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života.

Nepristupačne stambene zgrade, poslovni objekti, zdravstvene ustanove, državne i obrazovne institucije, gradski prevoz, ustanove kulture, neprilagođena literatura za slabovide, semafori koji nemaju zvučnu signalizaciju, samo su neke od prepreka sa kojima se ove osobe svakodnevno suočavaju.

Gotovo usput, moguće je nabrojati nekoliko objekata koje smo i mi danas obišli:

Prvi osnovni sud (kpivično i parnično odeljenje) na Novom Beogradu, Muzička škola ”Mokranjac”, železnička stanica kod Vukovog spomenika, SC ”Tašmajdan”, Institut za savremenu istoriju, bioskop ”Takvud”, Istorijski muzej, javni toaleti i mnogi drugi objekti.

Osim nepristupačnosti objekta, postoji veliki problem sa toaletima koji nisu prilagođeni pa tako na Filozofskom fakultetu u Beogradu ali i u drugim ustanovama i dalje postoje čučavci. Takođe, na Filozofskom fakultetu postoji rampa koja je veoma strma tako da je osobe sa invaliditetom najčešće i ne koriste.

Bahato parkiranje na mestima koja su vidno obeležena za osobe sa invaliditetom, kao i na delovima trotoara namenjenom slepima, dokaz je da se ovim problemom nedovoljno bavi ne samo država, nego i celokupno društvo Srbije.

Neophodno je ukloniti sve fizičke barijere, predrasude i stavove zasnovane na diskriminaciji, kako bi osobe sa invaliditetom postale ravnopravni akteri ovog društva.

Dosta je bilo Mladi

images (1)

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar