Ауторски текст Војводина Државна управа

Честитамо годишњицу рада уцењеним вршиоцима дужности

Искрено, нисмо се надали да ће се ситуација у Војводини поправити када је у питању запошљавање и држање под контролом послушних партијских кадрова. Можда смо очекивали само мали помак у вези рационалног трошења новца из буџета, мало срама и макар мало поштовања закона.

Ништа се није десило да се ситауција око мешетарења приликом запошљавања промени. И даље опробани модел стања „вршиоца дужности“, приликом запошљања остаје status quo. Закон о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе који је ступио на снагу 01.12.2016. године представљао је планску рационализацију управе и увођење Кадровског плана као обавезу приликом доношења одлуке о буџету за сваку наредну календарску годину. Поменути закон осмислила је и донела владајућа већина и као да је „туђе чедо“ почела још прошле године да га игнорише, не воли и не поступа у складу са њим.

Одмах након ступања на снагу поменутог закона, Покрајинска управа смислила је запошлајвање на „мала врата“ својих послушних, уцењених и углавном нестручних кадрова. Крајем новембра прошле године у вд статус превела је све подсекретаре, помоћнике секретара, помоћнике директора и директоре покрајинских служби и управа, и наравно, запослила и своје одабране послушнике.

Да се подсетимо, Закон прописује да се вд статус запослених моше увести на три месеца као и да се за још толико може само једном продужити, међутим Влада АПВ статус запосленима у вд стању продужавала је два пута, једном 01. марта, други пут 30 маја. Након тога, одустала је од одређивање рокова за расписивање конкураса за ове запослене и једноставно одлучила да се вд статус за све њих продужи на неодређено. Конкурси ће бити расписани једног дана, неке године!

Прошло је годину дана, први рок за расписивање конкурса за запослене на овај начин истекао је 15 децембра прошле године. Ево, славимо и први рођендан свим вд стањима у Покрајинској управи. „Слављеника“ којих је још увек не мање од 99, без стида и срама узеће део свог слављеничког партијског колача, који ми их плаћамо ево већ годину дана.

Већ одавно смо схватили да се закон не поштује када то није нужно и у интерсу оних који су већина у Покрајинској управи. Међутим, шта се још крије у овом безразложном одуговлачењу рока за расписивање конкурса. Ако сте у једном тренутку помислили да је власт постала лења и уљуљкана у својој самодовољности, преварили сте се, постоје и закулисне радње иза овог бесправног стања.

Наиме, за годину дана, неко од запослених на овај начин, могао је надоместити непостојање услова у погледу радног стажа, радног искуства на одговарајућим пословима, па и непостојање одговарајућу школске спреме или положити државни стручни испит за рад у орагнима управе који му евентуално недостаје за легалан рад на месту на којем се већ налази. За протеклих годину дана, запослени на овај начин, имали су прилику да покажу своју лојалност, а они неподобни да буду замењени новим „ведеовцима“. Пуно ствари се може преиспитати у вези изабраних крајем новембра и почетком децембра прошле године.

Била сам у прилици да разговарам са неколико њих и питам их да ли су ту јер припадају странци која је на власти. Наравно да у њиховим одговорима страначка припадност није била вредна помињања. Углавном су одговори овакви: „ Не знам да ли је политика имала везе са мојим избором, ја сам само професионалац који ради свој посао“. Овакве изјаве не заслужују никакав коментар. Овакав одговор, остављам вашем проницљивом осмеху.

Дакле, наша борба се наставља. Покрет ДЈБ наставиће са прозивком свих одговорних за овакво незаконито поступање. Можда не успемо одмах, можда ни у наредним месецима, али оно што сигурно знам, од овога не одустајемо. Обесмишљавање закона тренутно плаћају сви грађани Војводине. Боримо се да наплата за овакво понашање буде једног дана испостављена њима. Нећемо дозволити да грађани из својих, већ потпуно изврнутих и празних џепова плаћају оно што не морају.

Зорица Дамјановић

Посланица ДЈБ
у Скупштини Војводине