VIDEO Скупштина Финансије

(ВИДЕО) Како се министар Вујовић разбеснео у расправи са Сашом Радуловићем

Фокус буџета би требало да буде унапређење живота грађана, и то кроз јаку економију.

Успех Владе се мери растом БДП, реалним растом зарада, ефикасношћу буџета који мери квалитет услуга у односу на потрошена средства, али и дефицитом.

Влада смањила дефицит, али тако што је узела од пензија, повећала ПДВ. Да нисте повећали ПДВ имали бисте рупу од 50млрд динара.

Вујовић добацује повишеним тоном: Трошите ми време три дана, биће вам мука ако вам образложим. Растурићу вас у јавности!

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Pa lepo sto ste okacili sta ima da kaze ministar Vujovic. I na proslom videu sm vas pitao za odgovor, u duhu celine i transparentnosti za koju se toliko borite.

  E sad vidim da se iznervirao, pa vas cak nazvao i kvazi-strucnjakom da bi se posle hladnije glave ipak vratio nazad i lepo odgovorio na neke stvari. Deluje mi da je otvoreniji za razgovor oko ideja nego sto je Vucic. Ne koristi taj politicki jezik.

  E sad, bilo mi je malo cudno sto Srbiju dozivljava, e mi smo mala ne-razvijena zemlja pa ne moze ovo, ne moze ono. Nemusto je spomenuo imovinu, verovatno misleci da treba i doneti zakon o poreklu imovine. Kaze da nije sve u rastu i da su besmislice traziti rast od 6%.

  E sad, zasto ga ne pitate posto je radio ili radi za Svetsku Banku, da kaze po njihovoj metodologiji u koju grupu zemalja spada Srbija. On ce reci u grupu zemalja u razvoju, pitanje sledece je a koliko je prosecni rast u ovoj grupi zemalja? Sledece pitanje je na osnovu cega se racuna u kojoj grupi je koja zemlja? Mozda ce reci, a mozda i nece ali on nikada ne prica o BDPu po glavi stanovnika.

  Da bi Srbija usla u sledecu grupu zemalja, a to su RAZVIJENE ZEMLJE, BDP po glavi mora da bude preko $12,476. Pitajte ga kad cemo mi dostici taj prag sa ovakvim rastom? Za koliko godina?

  Naravno da nam treba rast od 4% i veci.
  Spomenuo je poljoprivredu a opet nije rekao za navodnjavanje, da bi to trebao biti prioritet, jer nas je susa ubila vec 2x.

  itd. itd.

 • Kako nas ima koji nismo strucnjaci za makroekonomsku politiku a nemamo ni podataka da bi o tome mogli donositi svoj sud (takvih je vecina), jer kad slusamo Radulovica cini nam se da je 100% upravu, a opet kad Vujovic onako odgovori cini se da je i on upravu, bilo bi dobro da se povede takva polemika na strucnom nivou ali da se ona potkrepi i nekim brojkama, nekim tabelama koje su razumljive i za veci broj gradjana. Recimo, polemika oko uticaja na smanjenje deficita povecanje PDV-a bi se mogla egzaktno pokazati, pa da se vidi sta je to zbog povecanja stope a sta je zbog bolje naplate sto kaze Ministar Vujovic.
  Ako je uticaj povecanja naplate veci, zasto se onda islo na povecanje stope, jer je mnogo bolje raditi na poboljsanju naplate. Ili pak i jedno i drugo je imalo uticaja, a i to je moguce sracunati i baratati sa stvarnim ciframa. Tako bi oni koji se opredjeljuju imali jasniju sliku a ne da se
  opredjeljuju prema strankama, vodjama ili pak prema interesnim grupama.

  • Darbo,evo da olakšam nestručnjacima da se opredele, staviću ovde citat iz sledećeg teksta na sajtu DJB-a:”Ово ће вероватно бити први буџет “у новијој историји” који ће у Скупштини да прође без дискусије о амандманима опозиције. СНС је уплашен. Жели на све начине да спречи да грађани чују да су узели из џепа пензионера, мајки, лекара, учитеља, војске и полиције, да би и даље наставили да деле субвенције страним инвеститорима и да покривају губитке јавних предузећа која воде неспособни СНС кадрови. Ili što bi rekao gosn.Pavlović u sada vec čuvenom twitu:”Budžet 2018: Naredne godine plaćamo 18 milijardi dinara za kazne i penale. Skoro toliko “štedimo” na platama ili penzijama. U polemici sa ministrom Stefanovićem saznali smo da niko ne zna na šta se kazne plaćaju”.Znači uzeo si penzionerima,porodiljama,vojniku, policajcu,lekaru,učitelju,itd i dao su Vučiću, Dačiću, Ružiću,Gašiću…
   Ministar Vujović to podržava.S druge strane imaš Radulovića koji hoće da uzme od Vučića,Dačića,Ružića,Gašića… i da vrati penzionerima,majkama,vojnicima,lekarima…Meni je izbor jasan,a vama?

  • Kazne i penali po resenju sudova (E.K. 483000) su izdvojena sredstva za izvrsenje prinudne naplate nad R. Srbijom koje se ocekuju da budu izvrsene u 2018. godini. Inace, u strukturi ocekivane prinudne naplate se vuku brojni postupci protiv Srbije jos od 2000. godine (silne nezakonite radnje “demokratske” vlasti koje danas placamo). Znaci, Vujovic nije uzeo ni penzionerima, porodiljama, vojnicima… da bi dao Vucicu, Dacicu… nego da bi platio neznanje demokratske vladavine.
   Treba poznavati budzetsko racunovodstvo i procitati predlog zakona o budzetu RS, pa onda donositi sud.

  • Uvek stajanje iza prethodne vlasti. Sad se plaćaju sranja koje su napravile demokrate a posle kad se oni budu rotirali, onda ćemo plaćati sranja naprednjaka. I dokle tako? Dosta je bilo izgovora. Ako moraš da plaćaš tuđa sranja, onda pokaži na primeru kako nećeš da praviš ista. A ova vlast ima kontinuitet svega iz prethodne vlasti, pogotovo najgorih stvari kao što su partijsko zapošljavanje, burazersko poslovanje, pljačkaške privatizacije, tajne ugovore i slično. Sve su nasledili ali usavršili da bude brže, jače i bolje. Tako da niko ne može da me ubedi da smo u kanalu zbog prethodne vlasti. U kanalu smo zbog svih zajedno, i zato trebaju novi ljudi. Da u istoriju pošaljemo i napredne i one demokratske pre njih.

  • Hvala Tanja na odgovoru, ali ovo sto ste naveli je politicka propaganda, a u tome je vladajuca garnitura mnogo uspjesnija i zahvaljujuci medijima mocnija od svih, njima se treba suprotstaviti cinjenicama kao sto su BDP, rast BDP, prosjecna plata, zaposlenost i drugi ekonomski pokazatelji. A ja bih volio da DJB privuce i neke ekonomske autoritete na svoju stranu i da potvrde to sto Radulovic govori. I meni je izbor jasan, ali se bojim da nas nije dovoljno da se stanje promjeni , pa se treba boriti da se privuce sto veci broj kojima ce izbor biti jasan.

  • Dobro,ako vi mislite da se sa ovolikim subvencijama 10.000 eur,20.000 eur po radnom mestu+milioni i milioni evra
   koji nestaju i nestajaće u bunaru koje se zove “poslovanje javnih preduzeca”,pa onda šteta koja nastaje pljačkaškim privatizacijama,opet milioni i milioni evra itd,itd,itd+ovakav pravni okvir za poslovanje (da ne nabrajam možemo tako do ujutro), može nešto napraviti zato što imamo ministra finansija koji je nesporno stručan,a svi ostali ministri su nestručni i “imaju ruku” tako što deluje u okviru svojih “ograda”, onda u redu, ali ja mislim da ne moze.On tu moze da zakrpi po neku rupu privremeno, ali kad,tad krenuće da šiklja sa druge strane.
   I još me nervira što odaje utisak da je stanje redovno(npr.kad su ovi podnosili one besmislene amandmane na budžet iz 2017.godine kao jedan od mnogih načina da spreče raspravu o budžetu i slično,znači ni rasprava ne može), a nije redovno,vanredno je

  • Sa ovim sto ste gore naveli *(subvencije, poslovanje javnih preduzeca, ) se upotpunosti slazem, ali ja sam primjetio da je Radulovic jedan od rijetkih politicara koji odlicno barata matematikom pa bi to mogao da iskoristi da pokaze tacnost onog sto predlaze odnosno ono sto zamjera budzetu, i da to potkrepi racunicom a da to izazove neku strucnu javnost koja bi podrzala to. Ja samo smatram da bez sire podrske niti najbolje ideje se ne mogu ostvariti ali ne mislim na populisticku podrsku nego neku strucnu.
   Slusam ovih dana skupstinu i kad cujem obrazlozenje nekog amandmana od nekih koji su potpisani kao doktori, smuci mi se i onda me dovodi u poziciju da sumnjam u te doktorate i uopste u ljudsku niskost. Ako mozes da stojis iza neceg sto nema nikakvog smisla i sto i ti sam znas da nema nikakvog smisla onda sta ti znaci taj doktorat. I sto je najzalosnije takvih nije mali broj.

  • Darbo, sve što trebaš jeste da logički razmišljaš. Deficit treba da se smanjuje, to je činjenica ali treba imati u vidu KAKO se smanjuje. Vlada to radi tako što posegne u džepove građana i privrede. Tako i dobijemo veće poreze i niže plate i penzije. A kako bi trebalo: rešiti pitanje gubitaških preduzeća, suvišne partokratije, bacanja na nepotrebne subvencije i fontane, jarbole i slične gluposti, iskoreniti burazersko poslovanje, nameštene tendere, korupciju… Dakle vrlo je jednostavno.

 • Ovde mi Vujović deluje kao čovek koji jednostavno radi sa onim čime raspolaže, kao i da je otvoren za saradnju. Samo vredi odslušati ono što je izložio. Reakcija je bila neprimerena, svakako.
  Slažem se sa Radulovićem u potpunosti, ali mislim da to nema toliko veze sa ministarstvom finansija već sa ostalim ministarstvima i njihovim nacrtima o budžetu.

  • Ivane, slazem se da je Vujovic realan i da radi s cime raspolaze. Medjutim, on je doktor ekonomskih nauka sa bogatim iskustvom u makroekonomiji i reaguje burno kada elektroinzenjer pocne da ga uci poslu. Zamisli, da jedan pravnik krene da uci hirurga kako se izvode operacije, na sta bi to licilo!?

  • Posao ministra nije da bude realan sa onim što raspolaže nego da PRAVI rezultat. Šta će nam ministar koji će samo da slegne ramenima i kaže “eto, takva je situacija, nije dobro ali se držimo”? Na njemu je da NAPRAVI da bude dobro. Na njemu je da oživi privredu. Ako ne zna, neka pusti fotelju za nekoga ko zna, nebitno je dal je to elektroinženjer. Titule i znanje ništa ne znače ako ne isporučuješ rezultate.

  • Sale, za Dr Dusana Vujovica se ne moze reci da nije napravio rezultat, stavio je deficit pod kontrolu i iz godinu u godinu je manji, javni dug je uspeo da obori sa 75,2% BDP na 64% BDP… Neke stvari se ne mogu resavati preko noci, jednostavno je potrebno da prodje neko vreme da mere pocnu da daju efekta i zato, po meni, ministar mora da bude realan. Bio je i Radulovic ministar, ali gradjani nisu osetili da je ista napravio.

  • Vidane, propuštaš da sagledaš širi kontekst. Nije poenta da se budžet skocka da bi se skockao nego da razvojno deluje na standard. Lepo kažeš da je smanjen deficit, ali kako je smanjen decifit to te ne zanima. Smanjen je tako što se posegnulo u džepove građana. Dakle povećani svi porezi i smanjene plate i penzije. A to ima mnogo šire posledice, jer ako povećaš poreze privredi, ti si kratkoročno smanjio deficit ali si onemogućio toj privredi da se razvija. Tako da je sveukupno kilav posao urađen. Zato i ne raste standard, jer ne vršimo prave reforme nego samo te populističke. Inače, Saša Radulović je upravo i napustio ministarsko mesto jer su mu bile ruke vezane. U toj vladi se ne traže ministri koji su stručni i radni nego oni koji su poslušni. To je i najbolji dokaz da je on bio tamo da nešto učini a ne da sedi i troši pare građana, što je mogao da je hteo.

  • Porezi nisu povecani za mandata Vujovica, vec 2012. godine u oktobru (mislim da je tada Dinkic bio ministar) sa primenom od 1. januara 2013. godine. Dakle, to povecanje poreza nema veze sa sadasnjim smanjenjem deficita, vec sa povecanom naplatom javnih prihoda i smanjenjem rashoda u javnu potrosnju.
   Inace, privredni razvoj u Srbiji nema mnogo veze sa fiskalnom politikom, vec sa stavovima vlasnika firmi koji ne zele da ulazu u razvoj. U Nemackoj su porezi slicni kao i u Srbiji, pa vlasnici ulazu u razvoj, a ne izvlace novac na of shore racune; porezi na zarade su neuporedivo visi ali tamosnjim poslodavcima ne pada na pamet da ih ne placaju.

  • Jeste,Vidane, milina-pola ljudi koje poznajem ne radi,ova druga polovina samo ceka kada ce da im uruce otkaz,jos krckaju ustedjevinu i pitaju se sta ce sutra imati da stave u tanjir,daj nek te Vujovice i Vuciceve mere vec jednom daju rezultate,kad pocrkaju od gladi nece im ti rezultati vredeti nista

  • problem sa Vujovicem je sto on gleda iskljucivo budzet drzave Srbije. Ali nije budzet Srbije -> SRBIJA, vec njen narod, gradjani. Vujovic ne razmislja o zivotnom standardu (BDP po glavi stanovnika) vec razmisljao kako da budzet bude na nuli, kako da budu veci prihodi. On ne razmislja kako da poveca/pojaca privatni sektor. Mora da se gleda celokupna slika a posebo da se privatni sektor drzi kao malo vode na dlanu, jer on hrani kroz poreze ceo javni sektor.

 • NADRI MINISTAR PROLUPAO!

  Vujovićeva kvazi “penziona teorija relativiteta “ temelji se na kriterijum da se u našoj zemlji “stiče pravo na penziju, a ne pravo na iznos penzije”.  Ovaj kvazi naučnik i špion MMF i Svetske banke treba da prostudira način sticanja i obračuna penzije. Za njegovu informaciju penzija nije socijalna kategorija već pravo iz osiguranja i treba da je srazmerna izdvajanju za tu vrstu osiguranja. Ko je više izdvajao (osnovica plata) biće mu veća penzija. Svaka uravnilovka je protivpravna na osnovu kriterijuma obračuna, koju vrši PIO fond. Penzije mora da se usklađuju sa inflacijom i rastom troškova života, kako bi zadržala realnu vrednost. Sada šta rade ovi mamlazi, povećaju penzije za tri godine za 7,91%, a troškovi života skoče za 20%, e to je ta penziona teorija relativiteta ministra, ala berbeka. Vujović sa svojim šefovima nemilice, po njihovoj kvazi teorije, otimaju penziju i bacaju je u bunar zvani budžet, bez informacije gde i kako se troši taj oteti deo penzije. Ovako rade kvazi naučnici i nevaspitani političari, koji celog života provode na grbači, prvo roditelja, a zatim građana njihove voljene države.