Војводина Саопштењe Социјална заштита

Где је правда, а где су пакетићи?

Одборници „Доста је било – Саша Радуловић“ градској Скуштини у Вршцу су крајем прошле године предложили да се новац из буџета, уместо за дочек Нове године на Градском тргу, усмери у хуманитарне сврхе, између осталог и за лечење болесне деце, што је много потребније и примереније тренутку. Владајућа већина Српске напредне странке је тај предлог дрско одбила, уз образложење градоначелнице и тадашњег заменика, а садашњег председника локалне Скупштине, да је предлог „популистички“, „закаснео“, „правно и граматички неисправан“, да је у питању „јефтина куповина политичких поена“. Тако је на инсистирање локалне власти потрошено неколико милиона динара за концерт и дочек, уз скромни одазив око стотину Вршчана.

Вршачка СНС је ове године одустала од нове бламаже на Градском тргу, те је одлучила да спроведе, додуше накарадно и наопако, део нашег прошлогодишњег захтева, који је тада грубо одбила и критиковала. Уместо дочека Нове године, новац ће се „преусмерити на најмлађе суграђане“, за набавку пакетића свој деци са подручја града Вршца рођеној у периоду 2010-2017. године.

Већина деце има обезбеђене друге начине за набавку пакетића, преко предузећа у којима њихови родитељи раде, или су њихови родитељи таквог материјалног стања да им пакетиће могу обезбедити без проблема. Зато је одлука да се новцем из буџета набаве пакетићи за сву децу до 7 година, којих на подручју града Вршца има по проценама око 2000, без обзира на њихов социјални и материјални статус погрешна, популистичка и прави пример јефтине куповине политичких поена, а можда и пример намештања посла набавке пакетића фирми блиској власти.

Локална самоуправа је у законској обавези да се бави социјалном политиком и заштитом угрожених друштвених група. Зато би исправније било да се јавна средства користе, у конкретном случају, за набавку пакетића само за децу из социјално угрожених породица, која немају других начина да добију пакетић. Тада би се отворило питање социјалних карти и критеријума за процену корисника социјалне заштите, што је проблем у целој Србији, не само у граду Вршцу.

Системско, праведно и најбоље решење део је програма „Доста је било“ о универзалној социјалној заштити, чиме би се обезбедила социјална помоћ свим угроженим домаћинствима од 15.000 динара месечно, уз додатак од 5.000 динара за сваког члана домаћинства. Али, када би се такав систем успоставио, то би за партократију био проблем, јер се тада више не би могло манипулисати сиромаштвом, изигравати Деда Мраза са јавним новцем и јефтино куповати подршка бирача.

Политичка свест челника СНС-а не може отићи даље од јефтиног популизма, сакупљања капиларних гласова и партијског паразитирања. Они не могу схватити разлику између једнакости (пакетићи се деле свој деци), равноправности (деле се само социјално угроженима) и правичности (политика уклањања разлога неједнакости, који заступа „Доста је било“). Како бисмо им помогли у томе, позивамо их да погледају кратак видео о универзалној социјалној заштити –
VIDEO

Градски одбор „Доста је било“ Вршац