Vojvodina Saopštenje Socijalna zaštita

Gde je pravda, a gde su paketići?

Odbornici „Dosta je bilo – Saša Radulović“ gradskoj Skuštini u Vršcu su krajem prošle godine predložili da se novac iz budžeta, umesto za doček Nove godine na Gradskom trgu, usmeri u humanitarne svrhe, između ostalog i za lečenje bolesne dece, što je mnogo potrebnije i primerenije trenutku. Vladajuća većina Srpske napredne stranke je taj predlog drsko odbila, uz obrazloženje gradonačelnice i tadašnjeg zamenika, a sadašnjeg predsednika lokalne Skupštine, da je predlog „populistički“, „zakasneo“, „pravno i gramatički neispravan“, da je u pitanju „jeftina kupovina političkih poena“. Tako je na insistiranje lokalne vlasti potrošeno nekoliko miliona dinara za koncert i doček, uz skromni odaziv oko stotinu Vrščana.

Vršačka SNS je ove godine odustala od nove blamaže na Gradskom trgu, te je odlučila da sprovede, doduše nakaradno i naopako, deo našeg prošlogodišnjeg zahteva, koji je tada grubo odbila i kritikovala. Umesto dočeka Nove godine, novac će se „preusmeriti na najmlađe sugrađane“, za nabavku paketića svoj deci sa područja grada Vršca rođenoj u periodu 2010-2017. godine.

Većina dece ima obezbeđene druge načine za nabavku paketića, preko preduzeća u kojima njihovi roditelji rade, ili su njihovi roditelji takvog materijalnog stanja da im paketiće mogu obezbediti bez problema. Zato je odluka da se novcem iz budžeta nabave paketići za svu decu do 7 godina, kojih na području grada Vršca ima po procenama oko 2000, bez obzira na njihov socijalni i materijalni status pogrešna, populistička i pravi primer jeftine kupovine političkih poena, a možda i primer nameštanja posla nabavke paketića firmi bliskoj vlasti.

Lokalna samouprava je u zakonskoj obavezi da se bavi socijalnom politikom i zaštitom ugroženih društvenih grupa. Zato bi ispravnije bilo da se javna sredstva koriste, u konkretnom slučaju, za nabavku paketića samo za decu iz socijalno ugroženih porodica, koja nemaju drugih načina da dobiju paketić. Tada bi se otvorilo pitanje socijalnih karti i kriterijuma za procenu korisnika socijalne zaštite, što je problem u celoj Srbiji, ne samo u gradu Vršcu.

Sistemsko, pravedno i najbolje rešenje deo je programa „Dosta je bilo“ o univerzalnoj socijalnoj zaštiti, čime bi se obezbedila socijalna pomoć svim ugroženim domaćinstvima od 15.000 dinara mesečno, uz dodatak od 5.000 dinara za svakog člana domaćinstva. Ali, kada bi se takav sistem uspostavio, to bi za partokratiju bio problem, jer se tada više ne bi moglo manipulisati siromaštvom, izigravati Deda Mraza sa javnim novcem i jeftino kupovati podrška birača.

Politička svest čelnika SNS-a ne može otići dalje od jeftinog populizma, sakupljanja kapilarnih glasova i partijskog parazitiranja. Oni ne mogu shvatiti razliku između jednakosti (paketići se dele svoj deci), ravnopravnosti (dele se samo socijalno ugroženima) i pravičnosti (politika uklanjanja razloga nejednakosti, koji zastupa „Dosta je bilo“). Kako bismo im pomogli u tome, pozivamo ih da pogledaju kratak video o univerzalnoj socijalnoj zaštiti –
VIDEO

Gradski odbor „Dosta je bilo“ Vršac

 

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar